Pexels

Ruim de helft van de jongeren in de regio ervaart psychische klachten

Meer dan de helft van de jongvolwassenen (16 tot en met 25 jaar) in de regio van Hecht GGD Hollands Midden ervaart psychische klachten. Daarnaast is er veel eenzaamheid en suïcidale gedachten geconstateerd bij deze groep. Zo ook in Alphen aan den Rijn.

Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022, een grootschalig vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder bijna 3.500 jongvolwassenen in Hollands Midden. Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hecht GGD Hollands Midden: “Het is belangrijk dat onderzoek is gedaan onder jongvolwassenen. De resultaten wijzen uit dat de mentale gezondheid van deze groep flink onder druk staat, de cijfers zijn alarmerend. Het is tijd dat we met elkaar de schouders onder deze problematiek zetten, verder in kaart brengen wat er al is om jongvolwassenen te ondersteunen en hiaten te vullen met effectieve interventies.”

Meer dan de helft van de jongvolwassenen in de regio heeft dus psychische klachten. Dit komt vaker voor bij vrouwen. Eén op de vier jongvolwassenen met psychische klachten voelt zich hierdoor vaak tot voortdurend beperkt in het dagelijks leven. De helft van de jongvolwassenen die psychische klachten ervaren, had suïcidale gedachten in het jaar voorafgaand aan het onderzoek. Suïcidale gedachten komen vaker voor bij vrouwen, bij jongvolwassenen die alleen wonen en bij jongvolwassenen die moeite hebben met rondkomen. Het merendeel van de jongvolwassenen met suïcidale gedachten had deze gedachten een enkele keer, 7% had het afgelopen jaar (heel) vaak suïcidale gedachten.

Naast alle negatieve uitkomsten is er ook positief nieuws: vier van de vijf jongvolwassenen zijn tevreden over hun leven en hebben vertrouwen in hun eigen toekomst. Daarnaast geven bijna alle jongvolwassenen aan bij iemand terecht te kunnen als ze ergens mee zitten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.

Evenement gisteren 13:43

Geslaagd Alphens Boksgala met hoogstaande gevechten

In de Rijnstreekhal vond afgelopen zaterdag het jaarlijkse Alphense Boksgala plaats, georganiseerd door Boksschool Teus de Kruyf. Met een tribune die tot de nok toe gevuld was, was het evenement een groot succes met zeventien amateurpartijen en drie professionele gevechten.