Ingezonden

Ruim vijftig vlaggen te zien aan de Steekterweg als protest tegen opvanglocaties

Afgelopen maandag hingen bewoners van de Steekterweg ruim vijftig vlaggen en spandoeken op om te protesteren tegen de komst van een opvanglocatie voor asielzoekers. Dit omdat de bewoners niet goed geïnformeerd zouden zijn en de locatie niet geschikt vinden.

Maandagavond 29 mei, stipt 19:30 uur, gingen de bewoners van de Steekterweg de straat op om spandoeken en vlaggen op te hangen. Op de spandoeken zijn teksten als ‘Van buitengebied naar buitenstaander gebied’, ‘Drie keer is geen scheepsrecht’, ‘Eerst zeg je nee en nu krijgen we er twee?’ en ‘Nog meer opvang? Dat STEEKT!’ te lezen.

Niet geïnformeerd

Waarom ze tegen de opvanglocaties protesteren? De bewoners kwamen erachter dat ze niet allemaal geïnformeerd waren over de alternatieve opvanglocaties aan de Steekterweg 29 en Steekterweg 202. Ze vinden het geen goed idee dat er nog meer groepen op een plek worden opgevangen waar de bewoners al in minderheid zijn.

Daarnaast zijn de opvanglocaties te klein voor de grote groep asielzoekers, volgens de bewoners van de Steekterweg. Ze laten echter wel weten niet tegen de tijdelijke opvang te zijn voor Oekraïners, maar wel tegen de aantallen, zekerheid van termijn en de duidelijkheid in doelgroepen. Volgens een bewoonster is het opvallend dat er tijdens de raadsvergadering uitsluitend over Oekraïners wordt gesproken maar niet over de asielzoekers of andere doelgroepen. Vandaar dat de bewoners protesteren. 

Naast dit protest zijn de bewoners ook een petitie begonnen. Deze is echter offline gehaald. Daarom heeft de buurt vanaf woensdagavond 24 mei tot en met maandagavond 29 mei  handtekeningen verzameld. Volgens Diana, een bewoonster van de Steekterweg, stroomden de handtekeningen ver boven verwachting binnen.

Informatieavond

Woensdagavond 31 mei wordt door de Gemeente een informatieavond georganiseerd voor de bewoners van onder andere de Steekterweg om de plannen toe te lichten. De Gemeente laat weten dat het een lastige situatie is: "Die zoektocht naar woonplekken is niet makkelijk. Er zijn in onze gemeente nog weinig plekken of gebouwen vrij of geschikt voor extra huisvesting. Ook dringt de tijd; over iets meer dan 6 maanden moeten er 220 vervangende plekken beschikbaar zijn."

Ze vervolgen: "We zien in onze gemeente dat op sommige plekken wordt geprotesteerd met omgekeerde vlaggen en spandoeken. Dat is uiteraard ieders goed recht. We nodigen je daarnaast ook van harte uit om met ons in gesprek te blijven, zodat we samen de best mogelijke oplossing kunnen vinden voor deze grote opgave waar wij allemaal voor aan de lat staan."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 12:39

Waterschapsbelasting in de regio gaat omhoog

De waterschapsbelasting in de regio gaat in 2024 omhoog, ook in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit blijkt uit de nieuwe tarieven die hoogheemraadschappen bekend hebben gemaakt.