Josh Walet

Ruim zeventig jaar oude kastanjeboom bij Salvatorikerk gaat verhuizen

Op de hoek van de Prins Bernhardlaan en Willem de Zwijgerlaan staat een kastanjeboom van ruim zeventig jaar oud. Omdat er op deze locatie zestig huurappartementen komen, moet de kastanjeboom verhuizen. Om de boom niet te beschadigen gaat daar een heel proces aan vooraf.

Aan de Ambonstraat/Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan in Alphen komen zestig huurappartementen. Het verplaatsen van de zeventig jaar oude kastanjeboom maakt onderdeel uit van het plan. De boom verhuist naar een nieuwe prominente locatie iets verderop, op de Anna van Burenlaan. Aangezien de kastanjeboom een beleidsmatige status heeft als beschermwaardige boom, zal ontwikkelaar Bogor Projectontwikkeling de boom niet zomaar verplaatsen.

Voorbereidingen

Om de verplaatsing mogelijk te maken zijn er diverse voorbereidingen nodig. “De voorbereiding verloopt voorspoedig”, laat Bogor Projectontwikkeling weten. “Bij aanvang van het project is de kluit gedeeltelijk vrij gegraven en een gietrand aangebracht om de boom te bewateren. In de nieuwe situatie wordt ook een gietrand aangebracht naast een beluchting onder de boom, zodat voeding, zuurstof en vocht optimaal geregeld zijn. In droge perioden kan de bewatering na herplaatsing wel oplopen van 800 tot 1.000 liter per week.”

De ruim zeventig jaar oude boom zal vooraf worden ingespoten met antiverdampingsmiddel, aangezien de boom nog voor het vallen van de bladeren verplaatst zal worden. “Op deze manier wordt de verdamping van het blad geminimaliseerd, zodat eventuele negatieve effecten van het verlies aan wortels zoveel mogelijk wordt ondervangen. Dit betekent ook dat de boom, bij droge omstandigheden, tot en met november bewaterd moet worden, zodat er een optimale uitgangssituatie gecreëerd wordt op de nieuwe locatie.”

In één dag verplaatsen

De verplaatsing van de kastanjeboom zal plaatsvinden op maandag 11 oktober. In samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn is het mogelijk dat Bogor Projectontwikkeling de kastanjeboom in één dag verplaatst naar de nieuwe locatie op de Anna van Burenlaan. “Hiertoe is een uitgebreid verkeersplan ontwikkeld met onder andere een omleidingsroute, zodat de boom tegen het verkeer in via de middenberm verplaatst kan worden.”

Bogor Projectontwikkeling durft het verplaatsen van de kastanjeboom aan omdat deze al eerder verplaatst is, wat is gebleken uit een uitgebreid verplantbaarheidsonderzoek verricht door Tree-o-logic. “Hieruit bleek onder andere dat de boom tien jaar geleden al eens verplaatst is. Dit biedt mogelijkheden om terug te pakken op de oude verplantkluit om zo eventuele risico’s te beperken. De nieuwe verplantkluit heeft een doorsnede van 4 meter en weegt ca. 24.000 kg.”

De nieuwe locatie van de kastanjeboom zie je op onderstaande afbeelding.

verplanten kastanjeboom.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.