Josh Walet

Ruzie om kilo’s gestolen drugs is volgens OM reden voor explosie Stoelmatter

De explosie aan de Stoelmatter in Alphen aan den Rijn wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gelinkt aan diefstal van veertig kilo cocaïne. Dinsdag kregen de drie verdachten in deze zaak te horen dat ze voorlopig vast zullen blijven zitten.

Toen op 1 juni 2021 midden in de nacht een explosief afging bij de voordeur van een woning, schrikte de hele buurt op. De voordeur raakte zwaar beschadigd. De bewoners van het huis raakten niet gewond, maar door de explosie besloot de bewoonster wel vanaf de eerste etage naar beneden te springen om zichzelf en haar gezin in veiligheid te brengen.

Onlangs bracht de politie nog beelden naar buiten van de verdachten, welke getoond werden tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht. Daarbij werd de zaak in Alphen aan den Rijn al gelinkt aan een explosie in Nieuwkoop, die op 28 juni 2021 plaatsvond aan de Handelsweg in Nieuwkoop en waar ook bewoners lagen te slapen ten tijde van de explosie.

Veertig kilo cocaïne

Verdachten in de zaak zijn een vader (49) en zoon (25) uit Nieuwkoop en een man (27) uit Alphen aan den Rijn. Zij verschenen dinsdag voor het eerst in de rechtbank. Daar hoorden zij dat het OM hen verdenkt van het vervoeren of verhandelen van veertig kilo cocaïne. De straatwaarde hiervan bedraagt zo’n twee miljoen euro. Daarnaast zouden de 49-jarige vader en zijn 25-jarige zoon een machinepistool hebben gekocht, welke door de politie gevonden werd.

Volgens het OM hebben de drie verdachten de cocaïne gestolen van andere criminelen. Dat viel niet goede bij deze groep criminelen. Zij reageerden met de explosies bij de Stoelmatter in Alphen aan den Rijn en bij de Handelsweg in Nieuwkoop. Het bewijs dat het OM hiervoor aandraagt bestaat uit gekraakte chats op de anonieme berichtendienst Anom en camerabeelden waarop te zien is dat twee van de drie verdachten pakketten in een geprepareerde auto laadden.

Geen voorlopige vrijlating

De advocaten van de verdachten pleitten voor voorlopige vrijlating. Het zou volgens hen niet vaststaan dat de drie mannen iets te maken hebben met het vervoeren of verhandelen van de drugs. Daarnaast had de advocaat zijn bedenkingen bij de wijze waarop het OM de chats heeft verkregen. De FBI zou hebben meegelezen en dit vervolgens hebben doorgespeeld.

De rechtbank dacht daar anders over. Zij oordeelde dat de verdenkingen dusdanig ernstig zijn dat vrijlating niet aan de orde is. Bovendien wordt de kans op herhaling aanwezig geacht. Over drie maanden wordt een vervolg gegeven aan deze zaak in de Haagse rechtbank.

Er zitten momenteel ook verdachten vast voor het veroorzaken van de twee explosies en in het bezit zijn van veertig kilo cocaïne.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.