Alphens EV

Samen aan de slag voor de hele regio

De samenwerkende gemeenten, verenigd in Holland Rijnland, stellen binnenkort de agenda voor de komende jaren vast. Voor gemeente Alphen aan den Rijn zijn onder meer belangrijk: doorfietsroutes, aanpak verkeersproblemen richting Leimuiderbrug, openbaar vervoer tussen Leiden en Alphen, Regio Deal Sierteelt, energylane en mobiliteit Gnephoek.

Holland Rijnland heeft de Regionale Investeringsagenda 2024-2027 voorbereid. Nu deze klaar is, moeten alle gemeenten de agenda vaststellen. De Alphense politieke partijen hebben donderdag 8 februari over de agenda vergaderd. De politiek is het met de agenda eens en zal deze op 15 februari als hamerstuk in de gemeenteraadsvergadering vaststellen. Daarnaast wil Alphen aan den Rijn een voorbeeld zijn door de financiën dit voorjaar al op te nemen als incidentele kosten, zodat er direct geld beschikbaar is. De Alphense bijdrage is € 1,3 miljoen.

"Niet alle projecten zijn voor onze gemeente van belang", zegt burgemeester Liesbeth Spies. "We gaan wel aan een aantal meedoen, zoals de regiodeal voor een toekomstbestendige sierteeltsector, de doorfietsroutes en de aanpak van verkeersproblemen."

Energy Lane

Veel fracties hebben vragen bij het project Energy Lane, vooral omdat de gemeenteraad géén windmolens op haar grondgebied wil. "Dit is een project in een bredere context, zoals gebruik van gronden naast een weg"”, meldt wethouder Relus Breeuwsma. "Het gaat ook over het nieuwe elektriciteitsstation in de Barrepolder, dat is voor de hele regio." Spies vult aan dat bekend is dat Alphen aan den Rijn geen windturbines wil, maar: "Het gaat ook over de grote gasleiding die dwars door onze gemeente loopt. Dat is een infrastructuur die misschien in de toekomst voor vervoer van waterstof kan worden gebruikt."

Projecten

Er zijn veertien projecten opgenomen in de Projectenportefeuille 2024-2027 opgenomen die van belang zijn voor de regio. Niet alle projecten zijn voor gemeente Alphen aan den Rijn even belangrijk. De projecten zijn:

 • Doorfietsroutes
 • Mobiliteitsaanpak Rijn- en Veenstreek Noord, inclusief Leimuiderbrug
 • Mobiliteitsaanpak noordelijke Duin- en Bollenstreek en Haarlemmermeer
 • Corridorstudie N206-A44
 • Studie regionaal openbaar vervoer via Knooppunt Leiden Centraal naar Alphen aan den Rijn
 • Warmtenet inclusief elektriciteit
 • Energylane inclusief elektriciteitsstation Barrepolder
 • Haalbaarheidsonderzoek Regionale Ontwikkelingsmaatschappij
 • Regio Deal Sierteelt
 • Benutten en versterken landschappelijke kwaliteiten
 • Hubs grondstoffen, materialen, goederen en personen
 • Mobiliteit gebiedsontwikkeling Alphen-West inclusief Gnephoek
 • Studie versterken en verbinden Kennis- en innovatie-as

Holland Rijnland

De gemeente Alphen aan den Rijn is al jaren lid van Holland Rijnland. Het gaat om gemeenten in de Duin- en Bollenstreek, Leiden en Rijn- en Veenstreek. De veertien deelnemende gemeenten hebben allemaal afgevaardigden in het bestuur van het regionale samenwerkingsverband. In dit bestuur worden besluiten voorbereid die een groot regionaal belang hebben. Vervolgens besluiten de afzonderlijke gemeenteraden of zij het hiermee eens zijn en eventueel wat zij anders willen.

Op de foto de bestaande windturbines naast de N11, gemeente Alphen aan den Rijn wil er verder géén neerzetten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 16:17

Nieuwe koelcel en vriescel voor Voedselbank Kaag en Braassem En Nieuwkoop

Goed nieuws voor Voedselbank Kaag en Braassem En Nieuwkoop. Dankzij steun vanuit de beide gemeenten konden ze een nieuwe energiezuinige koelcel en vriescel aanschaffen. Dat gaan ze merken aan de energiekosten én de temperatuur in de loods. Rabo Impactfonds steunde de aanschaf met een donatie van € 10.000.

Gezondheid en welzijn gisteren 14:44

Stichting Help Anders voorziet meiden en vrouwen van menstruatieproducten

Op zaterdag 20 juli 2024 start Stichting Help Anders met het uitdelen van gratis menstruatieproducten als onderdeel van het project Help Elkaar Helpen. In Nederland heeft één op de tien jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. Stichting Help Anders ontvangt producten van het Armoedefonds om deze meiden en vrouwen in Alphen aan den Rijn te ondersteunen.

Overige gisteren 12:40

Wereldwijd probleem met Windows 10-update: Alphen aan den Rijn nog niet getroffen

Vrijdagochtend hebben miljoenen gebruikers van Windows 10-computers wereldwijd te maken gekregen met een ernstig probleem. Bij het opstarten van hun laptops zien ze enkel een blauw scherm en ontvangen ze foutmeldingen die aangeven dat hun computer een probleem heeft en moet worden herstart. Dit leidt tot vastlopende systemen en stagnerende werkprocessen.

Sport gisteren 10:27

Noa Pet op weg naar EK U18 in Slowakije: Spannende tijden voor jonge atleet

Noa Pet, een talentvolle atleet van AAV’36 Alphen aan den Rijn, zet grote stappen in zijn atletiekcarrière. Noa is afgereisd naar Banská Bystrica, Slowakije, om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap U18. Hij zal Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel 400 meter horden, een discipline waarin hij al vele malen heeft uitgeblonken.

Advertorial Overige gisteren 09:24

Omgaan met adrenaline: de ultieme gids

Het is een drukke sportzomer met het EK voetbal en de Olympische Spelen. Zit jij nagelbijtend voor de televisie? Voel jij jezelf onoverwinnelijk als je favoriete team gewonnen heeft? Adrenaline speelt een belangrijke rol als we naar sportwedstrijden kijken of als we zelf actief aan sport doen. Ook op andere momenten speelt adrenaline een rol, zoals bij live wedden betFIRST en zelfs tijdens een sollicitatiegesprek of een presentatie op je werk. Wat is adrenaline en hoe werkt het?

Calamiteiten 18 jul. 2024 23:41

Agenten leveren eten af na ongeval met bezorger

Vanavond vond er een verkeersongeval plaats op de Prins Bernhardlaan ter hoogte van de Van Nesstraat. Twee auto's botsten op elkaar, wat leidde tot aanzienlijke schade aan beide voertuigen.