Alphens EV

Samen aan de slag voor de hele regio

De samenwerkende gemeenten, verenigd in Holland Rijnland, stellen binnenkort de agenda voor de komende jaren vast. Voor gemeente Alphen aan den Rijn zijn onder meer belangrijk: doorfietsroutes, aanpak verkeersproblemen richting Leimuiderbrug, openbaar vervoer tussen Leiden en Alphen, Regio Deal Sierteelt, energylane en mobiliteit Gnephoek.

Holland Rijnland heeft de Regionale Investeringsagenda 2024-2027 voorbereid. Nu deze klaar is, moeten alle gemeenten de agenda vaststellen. De Alphense politieke partijen hebben donderdag 8 februari over de agenda vergaderd. De politiek is het met de agenda eens en zal deze op 15 februari als hamerstuk in de gemeenteraadsvergadering vaststellen. Daarnaast wil Alphen aan den Rijn een voorbeeld zijn door de financiën dit voorjaar al op te nemen als incidentele kosten, zodat er direct geld beschikbaar is. De Alphense bijdrage is € 1,3 miljoen.

"Niet alle projecten zijn voor onze gemeente van belang", zegt burgemeester Liesbeth Spies. "We gaan wel aan een aantal meedoen, zoals de regiodeal voor een toekomstbestendige sierteeltsector, de doorfietsroutes en de aanpak van verkeersproblemen."

Energy Lane

Veel fracties hebben vragen bij het project Energy Lane, vooral omdat de gemeenteraad géén windmolens op haar grondgebied wil. "Dit is een project in een bredere context, zoals gebruik van gronden naast een weg"”, meldt wethouder Relus Breeuwsma. "Het gaat ook over het nieuwe elektriciteitsstation in de Barrepolder, dat is voor de hele regio." Spies vult aan dat bekend is dat Alphen aan den Rijn geen windturbines wil, maar: "Het gaat ook over de grote gasleiding die dwars door onze gemeente loopt. Dat is een infrastructuur die misschien in de toekomst voor vervoer van waterstof kan worden gebruikt."

Projecten

Er zijn veertien projecten opgenomen in de Projectenportefeuille 2024-2027 opgenomen die van belang zijn voor de regio. Niet alle projecten zijn voor gemeente Alphen aan den Rijn even belangrijk. De projecten zijn:

 • Doorfietsroutes
 • Mobiliteitsaanpak Rijn- en Veenstreek Noord, inclusief Leimuiderbrug
 • Mobiliteitsaanpak noordelijke Duin- en Bollenstreek en Haarlemmermeer
 • Corridorstudie N206-A44
 • Studie regionaal openbaar vervoer via Knooppunt Leiden Centraal naar Alphen aan den Rijn
 • Warmtenet inclusief elektriciteit
 • Energylane inclusief elektriciteitsstation Barrepolder
 • Haalbaarheidsonderzoek Regionale Ontwikkelingsmaatschappij
 • Regio Deal Sierteelt
 • Benutten en versterken landschappelijke kwaliteiten
 • Hubs grondstoffen, materialen, goederen en personen
 • Mobiliteit gebiedsontwikkeling Alphen-West inclusief Gnephoek
 • Studie versterken en verbinden Kennis- en innovatie-as

Holland Rijnland

De gemeente Alphen aan den Rijn is al jaren lid van Holland Rijnland. Het gaat om gemeenten in de Duin- en Bollenstreek, Leiden en Rijn- en Veenstreek. De veertien deelnemende gemeenten hebben allemaal afgevaardigden in het bestuur van het regionale samenwerkingsverband. In dit bestuur worden besluiten voorbereid die een groot regionaal belang hebben. Vervolgens besluiten de afzonderlijke gemeenteraden of zij het hiermee eens zijn en eventueel wat zij anders willen.

Op de foto de bestaande windturbines naast de N11, gemeente Alphen aan den Rijn wil er verder géén neerzetten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg gisteren 16:39

WIJdezorg, Habion en Vastgoed Zorgsector gaan samenwerken in Verde Vista

Zorgorganisatie WIJdezorg, woningcorporatie Habion en belegger in duurzame huisvesting Vastgoed Zorgsector slaan de handen ineen voor de toekomstige bewoners van Verde Vista in Zoeterwoude. Hiervoor hebben ze op vrijdag 16 februari een intentieovereenkomst ondertekend. De inzet is om op deze locatie een woonvorm voor ouderen te realiseren waarbij een actieve woon- en leefgemeenschap gevormd wordt.

Justitie gisteren 14:05

Alphense letselschadejurist beschuldigd van vervalsen handtekeningen in Ridderhof schietpartij-zaak

Alphense letselschadejurist Orlando K. zou handtekeningen hebben vervalst van (ex-)cliënten die betrokken waren bij het Ridderhof schietdrama in 2011. Het Openbaar Ministerie (OM) beweert dat K. straf verdient voor het vermeende vervalsen, waardoor hij zelf een hogere vergoeding zou hebben gekregen. De Alphenaar ontkent de beschuldigingen en beweert dat er geen sprake is van vervalsing.

Politie en handhaving gisteren 11:42

Politie zoekt dringend naar vermiste Alphenaar

De politie is dringend op zoek naar Maarten Dickhoff, een 44-jarige man uit Alphen aan den Rijn die sinds 24 januari vermist is. Hij werd voor het laatst gezien in de omgeving van Gent, België.

Politie en handhaving gisteren 10:28

Politie Alphen waarschuwt voor valse telefoontjes

De afgelopen periode heeft de politie herhaaldelijk meldingen ontvangen van burgers die vreemde telefoontjes ontvangen. De meldingen betreffen telefoontjes waarbij de beller zich voordoet als een politieagent. Tijdens deze gesprekken wordt beweerd dat de persoon in kwestie gelinkt is aan criminele activiteiten, met name woninginbraken.

Advertorial Overige gisteren 09:17

Nieuwe cursus over iconische filmcomponisten bij Parkvilla

Hoe kijk je naar Once Upon a Time in the West als je de filmmuziek weglaat? Wordt de spanning van een film als Jaws niet een stuk minder wanneer je die onheilspellende bastonen niet hoort? Filmmuziek is een onlosmakelijk onderdeel van onze filmbeleving. Het versterkt emoties en geeft de beelden een extra laag. De juiste combinatie van melodieën, harmonieën en ritmes roepen bij ons spanning, vreugde, verdriet of angst op. Filmexpert Rudi de Boer neemt je vanaf 11 maart in 4 colleges mee in de magische wereld van de filmmuziek.