Gemeente Alphen aan den Rijn

Samen de eikenprocessierups bestrijden

Hoewel iedereen vanwege het coronavirus wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven, bestrijdt de gemeente de eikenprocessierupsen nu al actief. Zo zijn er nestkasten voor vogels opgehangen, wordt vanaf half april preventief gespoten én worden rupsennesten vanaf begin mei opgespoord en verwijderd.

Hoge prioriteit

Omdat er erg veel rupsennesten zijn en bestrijding niet overal (tegelijk) mogelijk is, krijgen plaatsen waar veel mensen voorbij komen hoge prioriteit. Denk aan sport- en spelplekken, plekken nabij scholen en zorgcentra, fietsroutes binnen de bebouwde kom en parken. Op deze locaties zijn afgelopen maart ruim vijftig nestkasten voor kool- en pimpelmezen opgehangen. Van deze soorten is bekend dat zij eikenprocessierupsen eten. Ook wordt vanaf half april preventief gespoten met een biologisch middel op basis van een bacteriepreparaat. Daardoor kunnen de rupsnesten zich niet verder ontwikkelen en ontstaan er geen brandharen. Een tractor met een blazer spuit het middel tot boven in de bomen.

Gemiddelde prioriteit

Op andere plekken binnen de bebouwde kom en langs fietsroutes in het buitengebied worden de eikenbomen vanaf begin mei regelmatig bekeken. Aanwezige nesten worden verwijderd. Met behulp van een hoogwerker worden de nesten weggezogen. De verwachting is dat de nesten grotendeels weg zijn, voordat ze rond eind mei overlast veroorzaken. Rond eind mei krijgen de rupsen namelijk brandharen.

Lage prioriteit

Gebieden waar relatief weinig mensen komen, vallen in de prioriteit laag. Op die locaties verwijdert de gemeente nesten naar aanleiding van een melding.

Help mee met de bestrijding en meld nesten

Jij kunt ook meehelpen bij de bestrijding, door nesten bij de gemeente te melden. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. Op www.alphenaandenrijn.nl/eikenprocessierups vind je meer informatie over de eikenprocessierups. Je kunt via de website een melding doen als je een nest heeft gezien of door te bellen naar 14-0172. Help de gemeente het nest snel te vinden en voeg bij jouw melding een locatiefoto toe, zodat ze kunnen zien om welke boom het gaat. Houd voor jouw eigen veiligheid voldoende afstand. Of omschrijf aan de telefoon goed om welke boom het gaat. Heb je een nest op eigen terrein? Schakel een professioneel bedrijf in om deze te laten verwijderen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.