Archieffoto Scala College

Scala College organiseert projectweek als alternatief voor uitwisseling en buitenlandreis

Het is voor leerlingen van het tweetalig onderwijs altijd één van de hoogtepunten van het jaar, de jaarlijkse reis of uitwisseling naar het buitenland. Omdat dit net als vorig schooljaar niet door kan gaan, hebben de onderbouwdocenten van het tweetalig onderwijs een alternatief bedacht waarbij leerlingen ook in aanraking komen met internationale aspecten.

Leerlingen die binnen een aantal jaar vloeiend Engels willen leren spreken, internationaal georiënteerd zijn en een havo- of vwo-advies hebben, kunnen kiezen voor tweetalig onderwijs. Het Scala College is de enige middelbare school in Alphen die naast regulier onderwijs ook tweetalig onderwijs aanbiedt. Dit doen zij al jaren voor vwo-leerlingen en sinds het leerjaar 2015-2016 bieden ze dit ook aan op havo-niveau.

Bij tweetalig onderwijs krijgen leerlingen les van docenten die speciaal zijn opgeleid om in het Engels les te geven. Onderdeel van het uitgebreide internationaliseringsprogramma op het Scala College is ook de jaarlijkse reis of uitwisseling naar het buitenland. Maar net als vorig schooljaar kan dit door de coronamaatregelen niet doorgaan. Maar er is een alternatief bedacht.

Projectweek als alternatief

“De onderbouwdocenten van het tweetalig team hebben het initiatief genomen om voor alle onderbouwklassen een projectweek te organiseren”, vertelt Annelies van Dorst, teamleider van het tweetalig onderbouwteam. “Door deze week te organiseren kunnen we leerlingen toch op een andere wijze dan via reguliere lessen in aanraking brengen met internationale aspecten. Dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel leerzaam!”

Wat de leerlingen tijdens de projectweek precies gaan doen, hangt af van het leerjaar. “De leerlingen uit leerjaar 1 gaan die week in een schooluniform naar school. Ze starten de dag met een assembly, zoals dat hoort op een Britse school. Daarvoor zijn gastsprekers uitgenodigd. Ze werken aan een project met als thema 'Crossing borders' en volgen een aantal vaklessen die rondom dit thema gegeven worden. Op donderdag worden drie workshops aangeboden: Ierse dans, rugby en cricket. Voor deze laatste workshop zijn professionele rugbyspelers uitgenodigd. Op vrijdag is de uitreiking van verschillende awards tijdens een high tea.”

Van Dorst vervolgt: De leerlingen uit klas 2 tweetalig havo gaan tijdens de projectweek aan de slag met een USA-project. Klas 2 tweetalig vwo werkt aan een project aan landen van de commonwealth. Alle tweedeklassers presenteren het resultaat aan ouders tijdens een markt op donderdag. Op vrijdag hebben zij een sportdag (commonwealth games). Klas 3 ontvangt verschillende gastsprekers, kijkt een documentaire, gaat debatteren én werkt aan allerlei (praktische) opdrachten. Thema’s tijdens de projectweek zijn vluchtelingen en het milieu. Er komt bijvoorbeeld ook een vluchteling op bezoek.”

Op de locatie Sacharovlaan organiseren docenten workshops voor de vwo-bovenbouwleerlingen tijdens deze week, die zij de 'anders leren week' noemen. Op de Diamantstraat gaan leerlingen uit klas 3 en 4 havo eveneens met projecten aan de slag in de eerste week na de meivakantie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst en Cultuur vandaag 18:06

Het boek IJzerkop wint Thea Beckmanprijs 2021

Het jeugdboek IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem heeft de Thea Beckmanprijs 2021 voor het beste historische kinderboek gekregen. IJzerkop was ook winnaar van de Jonge Beckman 2021. De volwassen jury en de kinderjury waren unaniem. Rob Ruggenberg kreeg een oeuvreprijs.

Advertorial Kinderen vandaag 16:44

Negatief zelfbeeld bij kinderen – De Praktijk4Kids geeft tips

Door ervaringen en gebeurtenissen in ons leven vormen we een zelfbeeld. Hoe we om zijn gegaan met ervaringen en gebeurtenissen speelt daarbij een belangrijke rol. Sommige kinderen hebben een negatief zelfbeeld. Dit zelfbeeld is ontstaan na een reeks van faalervaringen of andere nare gebeurtenissen. Er is dan sprake van een negatieve beleving van de eigen persoon.

Sport vandaag 14:16

Kom jij naar de open dag van Alphense zwem- en watersportverenigingen?

Deze zondag openen alle Alphense verenigingen op het gebied van sporten in en op het water hun deuren voor bezoekers. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de sporten uit te proberen, aan workshops deel te nemen of naar de echte professionals te kijken.

Advertorial Horeca vandaag 13:40

Najaar bij Bij Hen

De 'R' zit weer in de maand en dat kan maar één ding betekenen: het is mosseltijd! Vorig jaar organiseerde Bij Hen het zeer succesvolle Mossel Festijn. Dit jaar doen ze daar nog een schepje bovenop met een heel najaar lang heerlijke mosselen Bij Hen.