PI Alphen

Schaaktafels op de luchtplaats van PI Alphen: een strategische zet

Vandaag, dinsdag 14 mei, wordt de luchtplaats van de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen verrijkt met twee zelfgemaakte schaaktafels. De zwart-witte geblokte houten tafels zijn, in samenwerking met productiebedrijf In-made, vervaardigd door de gedetineerden zelf. De tafels laten niet alleen een stukje vakmanschap zien maar dragen ook bij aan een activerende leefomgeving in de gevangenis.

Het initiatief begint met de installatie van de eerste twee schaaktafels in de PI Alphen, met een speciale openingsceremonie geleid door zevenvoudig Nederlands schaakkampioen, Loek van Wely. Van Wely zal de uitdaging aangaan tegen de top vier gedetineerde schakers van de PI in een reeks snelschaak wedstrijden, die de start markeren van een groter plan om 35 schaaktafels te verspreiden over alle penitentiaire inrichtingen in Nederland.

Een potje schaken in de bajes is geen nieuw fenomeen, maar het potentieel ervan wordt nu volledig omarmd. Door schaaktafels op de luchtplaats te plaatsen, wordt niet alleen het spelen van het spel gestimuleerd, maar ook de geestelijke activiteit bevorderd. Daarmee werkt de PI aan het creëren van een activerende leefomgeving.

"Schaaktafels zijn niet slechts een spel; ze bieden gedetineerden een gelegenheid om vaardigheden te ontwikkelen. Binnen onze gevangenis hechten we veel waarde aan sport. Door sportactiviteiten (ook denksport) aan te moedigen, stimuleren we gedetineerden om te reflecteren en positief bezig te zijn. Een potje schaken biedt dat zeker en zorgt voor afleiding waardoor het leefklimaat wordt verbeterd en daarmee onze eigen veiligheid wordt vergroot", aldus de gevangenisdirecteur van PI Alphen.

onthulling.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.