Schildpad gespot in Kromme Aar in Alphen aan den Rijn
Afgelopen weekend werd een schildpad waargenomen in de Kromme Aar. Er bestaat echter nogal wat verwarring over schildpadden die in het wild worden aangetroffen. Men denkt vaak dat deze dieren daar thuishoren en zich voortplanten, maar niets is minder waar. Het trieste feit is dat deze schildpadden allemaal zijn gedumpt en moeite hebben om te overleven in onze natuurlijke omgeving en klimaat. Hoewel sommige mensen denken dat ze al jaren in het wild leven, is de realiteit dat deze dieren langzaam sterven.
Onlangs is een schildpad opgevangen bij Dierenambulance en Vogelasiel Leiden met een alarmerende diagnose: beginnend schildrot, ingevallen ogen, en in een vergevorderd stadium van spier- en vetverbranding, waarbij nu de organen worden aangetast. De situatie van deze schildpad benadrukt de urgentie van het probleem van gedumpte schildpadden in onze natuur.
Misvattingen
Vanwege misvattingen over de status van deze schildpadden, wil Stichting Schildpaddenopvang Nederland het publiek bewust maken van de ernst van de situatie. "Het zijn eigenlijk gewoon huisdieren die niet langer kunnen worden verzorgd," legt de website van Stichting Schildpaddenopvang uit. "Ondanks dat alle schildpadden in gevangenschap zijn geboren, zijn schildpadden losgelaten huisdieren die zich aan ons klimaat moeten aanpassen en daardoor fysiek lijden in onze natuur. Denk hierbij aan voedseltekort en vooral warmte tekorten. Een schildpad kan pas goed leven vanaf 18 graden warmte. Het gevolg is een langzaam stervensproces wat meestal rond de 6 jaar duurt. Er zijn uitzonderingen, maar het feit blijft dat het dier niet onder ideale omstandigheden leeft en nooit zo oud gaat worden dan de bedoeling was."
Naast het leed van individuele schildpadden, brengen gedumpte huisdierschildpadden ook schade toe aan de inheemse natuur. Ze verstoren het ecologische evenwicht en worden beschouwd als een invasieve soort. Het probleem wordt verergerd door het feit dat steeds meer exotische schildpadsoorten illegaal als huisdier worden gehouden en vervolgens gedumpt in de natuur.
Gedumpte schildpadden niet terug zetten
Het advies luidt om geen gedumpte schildpadden terug te zetten in het wild. In plaats daarvan moeten gevonden schildpadden worden gemeld bij de dierenambulance, die ze veilig kan ophalen en doorverwijzen naar de opvang. Voor meer informatie kun je terecht op deze website.
Lees hier meer over de diagnose van de gevonden schildpad in Leiden.