Scala College

Scholen vieren Paarse Vrijdag om aandacht te besteden aan acceptatie LHBTIQ+ leerlingen

Vrijdag 9 december is het Paarse Vrijdag. Dit is een belangrijke actiedag in het onderwijs, waarbij meer ruimte gevraagd wordt voor seksuele- en genderdiversiteit. Paarse Vrijdag helpt bij de acceptatie van LHBTIQ+ personen in het onderwijs. Ook de Alphense scholen stonden stil bij deze dag. 

Elke tweede vrijdag in december is het Paarse Vrijdag. In Nederland werd deze actiedag voor het eerst gehouden in 2010. Sindsdien wordt deze dag jaarlijks gevierd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA), dat op verschillende scholen actief is.

Paarse Vrijdag wordt op steeds meer scholen gevierd. Het is een goede manier om in de lessen aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Bovendien zijn kinderen en jongeren van 8 tot 18 nog volop in ontwikkeling, ook op seksueel gebied. Dit maakt onderwijs een goede plek om acceptatie te stimuleren. Bovendien ervaren deze opgroeiende kinderen en jongeren veel groepsdruk. De acceptatie van LHBTIQ+ leerlingen is op scholen vaak nog laag; heteroseksualiteit is de norm en ‘homo’ is een scheldwoord. Met de viering van Paarse Vrijdag kunnen scholen extra aandacht aan deze acceptatie besteden. 

GSA Scala College

Het Scala College in Alphen aan den Rijn is één van de scholen die hier actief mee bezig is. De GSA van het Scala College wil een fijne en veilige sfeer creëren voor iedereen: “wat je seksuele voorkeur ook is.” Dit doen zij door een aanspreekpunt te zijn voor leerlingen die vragen hebben rondom seksualiteit. Ook willen zij het woord ‘homo’ verbannen als scheldwoord en willen ze openheid creëren door alles bespreekbaar te maken.

Het Scala College roept leerlingen op om ook paars te dragen. Op social media plaatste het Scala College: “Join and make a stand”. Ook plaatste de school foto's van docenten en leerlingen in paarse kleding en bakte een leerling een paarse taart voor de leraren. Het netwerk GSA van het Scala College zal ook op verschillende locaties aanwezig zijn om vragen van de leerlingen te beantwoorden.

Groene Hart 

Ook op het Groene Hart wapperde de regenboogvlag en werd aandacht besteed aan Paarse Vrijdag. "Een dag waarop wij tegen elkaar zeggen dat iedereen er toe doet. Dat iedereen mooi is zoals hij of zij is of wilt zijn", aldus Groene Hart Praktijkschool. Ook op het Groene Hart Leerpark werd door docenten en leerlingen paarse kleding gedragen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film gisteren 18:03

Bioscoopconcert André Rieu in Castellum!

Vanuit zijn pittoreske thuisstad Maastricht presenteert André Rieu een spectaculair concert die jij deze zomer op het witte doek bij Castellum kunt zien! Tijdens het bioscoopconcert wordt u betoverd met iconische filmmuziek, prachtige walsen, emotionele ballads en onverwachte nummers uit de hitlijsten. Mis het exclusieve bioscoopconcert ‘Power of Love’ niet!

Overige gisteren 16:51

Vuilcontainers bij appartementencomplex Castella buiten gebruik

De Tolstraat nabij het Rode Dorp zal tot 1 augustus afgesloten blijven vanwege renovatiewerkzaamheden aan het riool en straatwerk. Deze afsluiting heeft echter gevolgen voor de bewoners van het appartementencomplex Castella, waar de ondergrondse vuilcontainers voor 126 appartementen buiten gebruik zijn gesteld.

Bijeenkomst gisteren 15:29

Lotgenotenbijeenkomst voor mensen met alvleesklierkanker

Het Patiëntenplatform Living With Hope, het SamenhuiS en Scarabee, centra voor leven met en na kanker, nodigen getroffenen en hun naasten van harte uit voor een regionale lotgenotenbijeenkomst op donderdag 30 mei aanstaande.

Advertorial Evenement gisteren 14:08

Canondagen 2024 in Museumpark Archeon

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon, want het zijn de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus en volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

Overige gisteren 12:36

Alphense Sylvie van Klaveren beklimt Mont Ventoux voor onderzoek naar MS

Maandag, 20 mei, heeft Sylvie van Klaveren uit Alphen aan den Rijn, samen met haar naasten, de Mont Ventoux beklommen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). In een indrukwekkende tijd van vier uur en 45 minuten legden zij de eenentwintig kilometer lange tocht naar de top van de 'kale berg' af.

Advertorial Evenement gisteren 11:05

Opbouw Zomerspektakel aan het Meer 2024 is begonnen

Het aftellen is begonnen! Over anderhalve week staan er weer duizenden bezoekers te zingen en te dansen op het evenemententerrein langs de Zegerplas. Het driedaagse festival trapt op vrijdag 31 mei af met Snelle, Krezip, Shake the Lake en Afrojack.