Scala College

Scholen vieren Paarse Vrijdag om aandacht te besteden aan acceptatie LHBTIQ+ leerlingen

Vrijdag 9 december is het Paarse Vrijdag. Dit is een belangrijke actiedag in het onderwijs, waarbij meer ruimte gevraagd wordt voor seksuele- en genderdiversiteit. Paarse Vrijdag helpt bij de acceptatie van LHBTIQ+ personen in het onderwijs. Ook de Alphense scholen stonden stil bij deze dag. 

Elke tweede vrijdag in december is het Paarse Vrijdag. In Nederland werd deze actiedag voor het eerst gehouden in 2010. Sindsdien wordt deze dag jaarlijks gevierd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA), dat op verschillende scholen actief is.

Paarse Vrijdag wordt op steeds meer scholen gevierd. Het is een goede manier om in de lessen aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Bovendien zijn kinderen en jongeren van 8 tot 18 nog volop in ontwikkeling, ook op seksueel gebied. Dit maakt onderwijs een goede plek om acceptatie te stimuleren. Bovendien ervaren deze opgroeiende kinderen en jongeren veel groepsdruk. De acceptatie van LHBTIQ+ leerlingen is op scholen vaak nog laag; heteroseksualiteit is de norm en ‘homo’ is een scheldwoord. Met de viering van Paarse Vrijdag kunnen scholen extra aandacht aan deze acceptatie besteden. 

GSA Scala College

Het Scala College in Alphen aan den Rijn is één van de scholen die hier actief mee bezig is. De GSA van het Scala College wil een fijne en veilige sfeer creëren voor iedereen: “wat je seksuele voorkeur ook is.” Dit doen zij door een aanspreekpunt te zijn voor leerlingen die vragen hebben rondom seksualiteit. Ook willen zij het woord ‘homo’ verbannen als scheldwoord en willen ze openheid creëren door alles bespreekbaar te maken.

Het Scala College roept leerlingen op om ook paars te dragen. Op social media plaatste het Scala College: “Join and make a stand”. Ook plaatste de school foto's van docenten en leerlingen in paarse kleding en bakte een leerling een paarse taart voor de leraren. Het netwerk GSA van het Scala College zal ook op verschillende locaties aanwezig zijn om vragen van de leerlingen te beantwoorden.

Groene Hart 

Ook op het Groene Hart wapperde de regenboogvlag en werd aandacht besteed aan Paarse Vrijdag. "Een dag waarop wij tegen elkaar zeggen dat iedereen er toe doet. Dat iedereen mooi is zoals hij of zij is of wilt zijn", aldus Groene Hart Praktijkschool. Ook op het Groene Hart Leerpark werd door docenten en leerlingen paarse kleding gedragen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 13:46

Hoog laag bedden bij Dutch Dream Slaapcomfort

Wist je dat Dutch Dream ook hoog laag bedden in hun assortiment hebben? Deze bedden zijn naast elektrisch verstelbaar ook in hoogte verstelbaar. Ideaal voor meer gemak en comfort, voor zorgbehoevende mensen of voor iemand met bijvoorbeeld ademhalings-, maag- of slokdarmklachten. 

Sport gisteren 12:53

Succes op NK meerkamp voor Alphense sporters

In het weekend van 4 en 5 februari was in Apeldoorn het Omnisport geopend voor het Nederlandse Kampioenschap meerkamp. Hier zijn verschillende Alphense sporters naar huis gegaan met een prijs.