Groene Hart Scholen

Scholen voortgezet onderwijs krijgen monsterlening

Wethouder Han de Jager wil de scholen voor voortgezet onderwijs in Alphen aan den Rijn aan ruim 15 miljoen euro geven. De scholen zijn bezig met de uitvoering van het Masterplan waarbij de schoolgebouwen verbouwd of vernieuwd worden. Dit is een proces van jaren en naar nu blijkt inmiddels duurder dan in 2017 toen met de uitvoering werd begonnen.

De schoolgebouwen voor de Scope Groep zijn inmiddels helemaal klaar, maar die van het Scala College en het Ashram College nog niet. Het is niet echt een verrassing dat alle gebouwen duurder uitvallen dan geraamd, want dit is wel een trend in de bouw.
Om het tekort te dekken, krijgen de gezamenlijke schoolbesturen een lening van 10, 2 miljoen euro. De lening moet in veertig jaar worden terugbetaald. Voor het afronden van alle bouwactiviteiten is daarnaast 3,6 miljoen euro nodig voor aanvullende bouwkosten.

Er is al het een en ander aan de gebouwen gewijzigd om ze binnen het budget te laten vallen. Zo is het oppervlak kleiner, omdat ook het aantal te verwachten leerlingen kleiner is.
Na het maken van een ingewikkelde rekensom is het resultaat van de besprekingen met de schoolbesturen dat er geld bij moet.

Ashram College
Er wordt 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de sloop van het ‘oude’ Ashram College. Dit is nodig, omdat de locatie zou worden verlaten en er dus geen budget was opgenomen.
Er is een bedrag beschikbaar voor eventuele asbestsanering en eventuele planschadeclaims. Dit bleek bij de gerealiseerde schoolgebouwen ook nodig en was niet opgenomen in het budget. Er is een bedrag van maximaal 2,4 miljoen beschikbaar, omdat een toegekend budget voor vestiging in De Bijlen nu ‘over’ is.

15 miljoen
In totaal moet ongeveer 15 miljoen euro worden toegevoegd aan de bouwkosten van de scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit bedrag wordt vrijgemaakt uit de Reserve Onderwijshuisvesting. Dit is echter niet voldoende, daarom moet 4,6 miljoen aan de Algemene Reserve worden onttrokken.
De gemeenteraad moet nog met het voorstel instemmen.

Op de foto een van de nieuwe schoolgebouwen


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 15:05

Oud-Alphenaar Raymond de Looze publiceert zelfhulpboek dat nét even anders is dan anders

Tijdens de coronacrisis zitten veel mensen in de reflectiestand: wat wil ik nou eigenlijk, wat betekent dit voor mij en waar sta ik nu? Dat bracht oud-Alphenaar Raymond de Looze op het idee om een zelfhulpboek te schrijven, maar dan alleen net even anders. “Het vertrekpunt van DIY Goeroe is dat alleen jij kunt bepalen wat jou helpt.”

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Boomstamkano

Tijdens de bouw van Ipse de Bruggen in Zwammerdam zijn drie Romeinse vrachtschepen en drie Romeinse boomstamkano's gevonden. De grote transportschepen voeren over de Rijn met hun goederen. De boomstamkano's werden gebruikt door vissers.

Overige vandaag 09:35

Gemeentehuis van Alphen te zien in serie Keizersvrouwen

Zoek je nog wat om te doen deze zondag? Kijk dan de serie Keizersvrouwen op Netflix. Daar kun je namelijk het gemeentehuis van Alphen in zien. Al gelijk in de eerste aflevering speelt een scène zich af op de iconische trappen in het Alphense gemeentehuis.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:17

Alphenaren twijfelen of ze zich zullen inenten met coronavaccin

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar vaccins tegen het nieuwe coronavirus. De eerste vaccins tegen corona worden in de komende maanden verwacht. Wij vroegen Alphenaren of zij van plan zijn om zich te laten inenten.