Josh Walet

Scholieren Groene Hart Lyceum doen mee aan de 'Raspberry Pi' competitie

Het Groene Hart Lyceum uit Alphen aan den Rijn doet dit jaar mee aan de Raspberry Pi competitie. Met één team gaat de middelbare school aan de slag om met een Raspberry Pi (een goedkope, krachtige computer in creditcardformaat) een innovatie oplossing te ontwikkelen die bijdraagt aan de VN-doelstellingen om een duurzame wereld te versnellen.

PA Consulting organiseert voor de vierde keer de Raspberry Pi wedstrijd om jongeren enthousiast te maken voor technologie. Vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholieren, zo ook van het Groene Hart Lyceum, nemen het in teams tegen elkaar op en ontwikkelen met de Raspberry Pi-computer een uitvinding die een maatschappelijk probleem oplost. Dit jaar gaan de deelnemende teams in het kader van het thema 'Innoveren om de wereld te redden' een van de grootste uitdagingen van onze tijd aan: duurzaamheid. 

Betrokkenheid omzetten in actie

“Onze jaarlijkse Raspberry Pi-wedstrijd is bedoeld om scholieren enthousiast te maken voor techniek, door hen uit te dagen uitvindingen te doen waar de maatschappij iets aan heeft. De vindingrijkheid die ze laten zien en wat ze kunnen maken met behulp van een Raspberry Pi-microcomputer is opmerkelijk. Met de Raspberry Pi-wedstrijd bieden we ruimte om die vindingrijkheid te ontwikkelen”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital deze competitie in Nederland organiseert.  

In tegenstelling tot eerdere jaren werd het thema dit jaar niet alleen door PA bepaald, maar ook door de scholieren zelf. Via verschillende kanalen, waaronder social media polls, werd gevraagd welke thema’s scholieren nauw aan het hart liggen. Daar kwamen gewichtige antwoorden op terug zoals sociale ongelijkheid of visionaire ideeën zoals ruimtetoerisme. Maar duurzaamheid won met een ruime marge.

“De reacties laten zien dat de jongere generaties van nu wellicht de meest geëngageerde ooit zijn”, zegt Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “Met deze competitie willen we hun de tools en de vaardigheden geven om die sociale betrokkenheid ook daadwerkelijk om te zetten in actie. En dat doen we ieder jaar met veel plezier - én met succes, want de uitvindingen zijn altijd van zeer hoog niveau.”

Finale

Op 28 maart was de deadline om alle inzendingen in te sturen. Deze inzendingen worden nu beoordeeld door de jury, die bestaat uit experts uit het bedrijfsleven, de overheid en journalistiek. Zij kiezen vier winnende teams: de meest creatieve, de meest haalbare, de meest impactvolle uitvinding en een door de jury nader te bepalen categorie. De finale vindt plaats op 13 april, met wellicht het team van het Groene Hart Lyceum als één van de vier winnaars! 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.