Schotanus onder vuur om misser voorganger

Wethouder Gert-Jan Schotanus kwam er met de politieke partijen donderdag 7 maart niet uit. Daarom blijft zijn reddingsplan voor de zwembaden van De Thermen op de plank liggen. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn neemt deze maand geen besluit.

De politieke partijen in Alphen aan den Rijn vinden het dossier De Thermen 2 een dossier te veel. Er zijn de afgelopen maanden verzoeken gedaan door een aantal grote organisaties om geld van de gemeente erbij te krijgen. In november was het 9 ton voor de sportvelden, in december een miljoen voor theater Castellum en in januari 1 ton voor Parkvilla. Donderdagavond werd gevraagd om een kleine 3 ton over 2018 en om 250.000 euro over 2019 voor zwembaden De Hoorn en AquaRijn. De exploitant, De Thermen 2, staat het water aan de lippen, maar het verzoek van wethouder Schotanus schoot bij de oppositiepartijen in het verkeerde keelgat.

Het is dan wel frappant dat zowel de sportvelden als het vastgoed van het theater als de zwembaden in de periode 2014-2018 werden beheerd door Michel du Chatinier van financiën en sport. Boekhoudkundig had Du Chatinier, tegenwoordig raadslid voor de ChristenUnie, het goed voor elkaar. Uiteindelijk blijken juist veel van zijn grote projecten door de strakke boekhouding in de problemen te zijn komen. Het gaat dan om achterstallig onderhoud, te weinig subsidie en te veel eisen voor te weinig geld. Voor de Alphense zwembaden dus niet anders dan voor het theater en de sportvelden.

Uitstel
In de commissievergadering van donderdagavond liepen de gemoederen hoog op. Schotanus wil zijn voorstel in de gemeenteraad besproken hebben. Dit houdt in dat er meer subsidie naar de zwembaden gaat dan in de overeenkomst met de exploitant staat. "Dat was te optimistisch ingezet. We hebben dat door een extern bureau laten onderzoeken", zegt de wethouder.
De meeste fracties zijn bereid om over 2018 het tekort aan te vullen. Zij voelen er niets voor om voor 2019 het subsidiebedrag op het niveau van 2018 te bevriezen, zodat De Thermen 250.000 euro meer subsidie krijgt. Ook willen zij eerst een onderzoek naar een structurele oplossing zien.
Gert-Jan Schotanus verklaarde na een korte pauze dat hij het voorstel ongewijzigd aan de gemeenteraad in maart wil voorleggen. Omdat de complete oppositie dat niet wil, gaat dit ook niet gebeuren. Dat meldt Gert van der Ham, voorzitter van de commissievergadering.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:15

Kom sporten bij Bezemer Fitness en profiteer van mooie acties!

Deze zomer extra hard genoten maar wil je nu weer stappen maken met een gezonde levensstijl? Word dan lid bij de gezelligste sportschool van Alphen aan den Rijn en profiteer van mooie maandacties. Benieuwd waarom jij voor Bezemer Fitness moet kiezen? Lees dan nu snel verder!

Politiek gisteren 16:00

Onderzoeken naar een aardgasvrije gemeente Alphen aan den Rijn

Alle gemeenten moeten voor 2050 aardgasvrij zijn. Daarvoor moet een plan worden gemaakt. In gemeente Alphen aan den Rijn worden onderzoeken gepland in de volgende wijken: Planetenbuurt, Ridderveld-West, omgeving Zeeheldenbuurt, omgeving Archeon en Boskoop-West.

Onderwijs gisteren 12:28

Topsporter Roy Meyer brengt bezoek aan het Scala College

Maandag 20 september heeft topsporter Roy Meyer een gastles gegeven aan 3 vmbo leerlingen op het Scala College in het kader van de Nationale Sportweek. Het verhaal van de topsporter maakte indruk op de leerlingen.

Advertorial Winkels gisteren 11:02

Koi Karpers en Schildpadden in de Aarhof

Wie regelmatig door de Aarhof wandelt heeft ze waarschijnlijk al opgemerkt. Sinds enkele weken zijn Koi Karpers, schildpadden en andere dieren te bezichtigen en te koop in De Aarhof bij MMiXX Fashion, Home & Living.