Sint-Maarten: Lampionnen, liedjes en lekkers aan de deur!
Op 11 november is het weer tijd voor Sint-Maarten! Met lampionnen in de hand trekken kinderen door de straten, op zoek naar snoep en lekkers. Maar wat maakt deze traditie zo speciaal?
Op de naamdag van Sint-Maarten, ook wel Martinus van Tours, gaan kinderen in Nederland langs de deuren met hun zelfgemaakte lampionnen. Ze zingen traditionele liedjes in ruil voor een traktatie. Vroeger was dit vooral fruit, zoals mandarijnen, maar vandaag de dag hopen de meeste kinderen natuurlijk op snoep!
Sint-Maarten, de man achter dit feest, was een soldaat die bekendstond om zijn hulp aan de armen. Volgens verhalen sneed hij zelfs zijn eigen mantel in tweeën om een bedelaar te beschermen tegen de kou. Na zijn dood in 397 werd hij zo beroemd dat 11 november werd uitgeroepen tot zijn feestdag.
Een traditie met lampionnen en liedjes
In veel steden en dorpen, vooral in Utrecht en Noord-Holland, wordt Sint-Maarten enthousiast gevierd, maar ook in andere provincies is het feest in opkomst. Scholen, buurten en verenigingen organiseren lampionoptochten, waarbij de kinderen hun zelfgemaakte lampion vol trots tonen. Soms loopt er zelfs een verklede ‘Sint-Maarten’ voorop in de stoet!
Voor sommige kinderen is het krijgen van een mandarijn misschien een kleine teleurstelling, maar dit heeft een historische reden. Vroeger was fruit rond deze tijd van het jaar schaars en daardoor erg gewild. Vooral mandarijnen waren populair, omdat het novemberseizoen hiervoor perfect is. Deze traditie is blijven hangen, ook al hopen de meeste kinderen tegenwoordig natuurlijk op snoep.