Plutosport
Advertorial Sport

Skeelers versus skates: Plutosport legt uit

Wist je dat er een verschil is tussen skeelers en skates? Het woordje skeelers wordt in Nederland vaker gebruikt dan het woordje skates, terwijl meer mensen zich voortbewegen op skates dan op skeelers... Ingewikkeld verhaaltje? Plutosport geeft je graag meer duidelijkheid!

Skeelers

Om het eerst nog even nóg verwarrender te maken: skeelers worden ook wel speed skates genoemd. Maar nu weet je wel meteen waar skeelers voor bedoeld zijn: heel veel snelheid maken! Vaak worden skeelers ook wel vergeleken met noren, deze zijn namelijk ook bedoeld om lange afstanden af te leggen op een hoge snelheid.

Wielen

Hoewel je skeelers vroeger steevast kon herkennen aan hun vijf wielen, is dat inmiddels allang niet meer het geval. De wielen zijn door de jaren heen namelijk groter geworden, waardoor je nóg makkelijker hoge snelheden kunt bereiken. Er is dus alleen geen ruimte meer voor vijf wielen, waardoor veel skeelers nu drie of vier wielen hebben.

Maar niet alleen de grootte en het aantal is belangrijk, ook de hardheid van de wielen is bepalend! De hardheid van wielen wordt uitgedrukt in een A-waarde. Hierbij geldt: hoe hoger de A-waarde, hoe harder de wielen zijn. Skeelers hebben vaak wielen met een hardheid tussen 84A en 90A, waardoor de wielen een hoger rolvermogen hebben en ze iets minder snel slijten.

Waar kan ik skeeleren?

Skeelers zijn vooral bedoeld om te gebruiken op lange en rechte stukken, zoals bijvoorbeeld op een skeelerbaan of een netjes geasfalteerd fietspad. Door het lange en stevige frame van de skeeler, zijn de skeelers niet zo wendbaar en kun je dus niet zo eenvoudig ergens voor uitwijken. Door de harde wielen zul je tevens iedere oneffenheid in het wegdek voelen, waardoor bijvoorbeeld een betegelde stoep ook een echte no-go zone is.

Tip: Skeelers met een lage schoen zijn vooral bedoeld om te gebruiken op een skeelerbaan. Wil je deze ook gebruiken op fiets- en voetpaden? Houd er dan rekening mee dat je enkels het zwaarder te verduren krijgen dan met een hoge schoen!

Skates

Inline skates zijn ideaal voor recreatieve skaters en zijn verkrijgbaar voor ieder niveau, of je nu net begint met skaten of dat je het al twintig jaar doet! Je kunt skates dan ook gebruiken om langere, recreatieve tochten mee te rijden, maar veel mensen gebruiken hun skeelers ook voor een korte work-out in de buitenlucht om aan hun 30 minuten bewegen per dag te komen!

Wielen

Ooit kon je skates herkennen aan hun vier wielen én een remblokje, maar ook die tijd ligt inmiddels achter ons. Evenals skeelers, hebben skates nu namelijk vaak drie of vier wielen met een grootte tussen 84mm en 125mm, daarnaast zijn ook lang niet alle skates meer voorzien van een remblokje...

De hardheid van de wielen van skates ligt meestal tussen 80A en 86A. Deze waardes liggen dus iets lager dan bij de skeelers, waardoor de wielen van een skate vaak iets zachter zijn. De wielen van een skate zorgen ervoor dat je iets meer grip hebt en dat je makkelijker over oneffenheden in het wegdek kunt rijden, waardoor je dus minder snel onderuit zult gaan. Natuurlijk zijn de wielen wél hard genoeg om voldoende snelheid mee te maken.

Waar kan ik skaten?

Skates zijn een stuk wendbaarder dan skeelers en daardoor kun je er dus ook prima mee door de binnenstad skaten! Doordat je met skates ook makkelijker over hobbeltjes en tegels kunt rijden, is het ook geen probleem als je op de stoep of over een iets minder mooi geasfalteerd fietspad moet rijden.

Tip: Tijdens zowel het skeeleren als het skaten gebruik je ongeveer alle spieren in je lichaam, houd er (vooral in het begin) rekening mee dat je de dag of de dagen erna een beetje spierpijn kunt voelen!


Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:44

Het nieuws van week 23 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van te kort aan horecapersoneel en een pilot om de terrassen langer open te houden tot aan het Europees Kampioenschap dat deze week aftrapte en Thomas Berge die het aan de stok kreeg met handhavers. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Werken gisteren 14:10

Het nieuwe vacature aanbod van week 23

Op zoek naar leuke baan of een nieuwe uitdaging in Alphen of omgeving? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Alphens.nl heeft haar eigen vacaturepagina. Op deze pagina zijn diverse soorten vacatures in verschillende branches te vinden. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Handelsnederzetting

Als er een castellum 'in the middle of nowhere' wordt gebouwd, verschijnt er binnen de kortste keren ook een handelsnederzetting. Dat zal in Alphen aan den Rijn niet anders zijn geweest. In zo'n kampdorp wonen gezinnen van soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Overige gisteren 10:12

Betalen Alphense hondenbezitters straks geen hondenbelasting meer?

Een hond is je beste vriend, maar daar moet je jaarlijks wel wat voor over hebben. Althans, in de helft van de gemeenten in Nederland moet je nu nog hondenbelasting betalen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil van de belasting af. En dat scheelt Alphense hondenbezitters jaarlijks tientallen euro’s.