Josh Walet

Sloop Ashram College start begin juli, duurzaam schoolgebouw keert ervoor terug

Na ruim veertig jaar onderwijs wordt het huidige schoolgebouw van het Ashram College gesloopt en keert er straks een gloednieuw en duurzaam schoolgebouw terug. De sloop van het schoolgebouw laat niet meer lang op zich wachten en zal begin juli 2021 starten.

Het gebouw gaat echter nog niet helemaal plat. Wat wel tegen de vlakte gaat zijn de aula en de gymzalen en een aantal lokalen. Tijdens het bouwen van het nieuwe schoolgebouw krijgen leerlingen namelijk gewoon nog les in een deel van het huidige gebouw.

Het nieuwe L-vormige schoolgebouw wordt gebouwd aan de kant van de rotonde. Naar verwachting kan het nieuwe schoolgebouw van het Ashram College in het voorjaar van 2023 worden opgeleverd. De verhuizing naar het nieuwe gebouw vindt plaats in de zomer van 2023, zodat leerlingen vanaf het schooljaar 2023/2024 les kunnen krijgen in het gloednieuwe gebouw.

Daarna kan de rest van het huidige schoolgebouw gesloopt worden, zodat in het najaar van 2023 gestart kan worden met het realiseren van het schoolplein. Verwacht wordt dat het schoolplein dan in het voorjaar van 2024 gereed is.

Nieuwe indeling

Het schoolgebouw krijgt een ‘centrale straat’ met aula. Via een brede trap loopt de ‘straat’ door naar de bovenverdiepingen met verschillende lesdomeinen. Elk domein krijgt zijn eigen ‘adres’ met een leerplein. Vanuit elke verdieping kijk je dan uit over de aula. In het gebouw komen expressiewanden die plek bieden voor het creatieve werk van leerlingen. De school krijgt ook grote sportzalen die deel uitmaken van het langgerekte volume.

Tekst loopt door onder de foto

nieuwbouw ashram college 2.png

Trots op de duurzaamheid

Een opvallend onderdeel van het ontwerp is de daktuin, die op de nieuwe gymzalen komt te liggen. Deze is niet alleen geschikt voor educatie, maar is ook bedoeld om te ontspannen of om te bewegen. Het dak wekt stroom op dankzij PV-panelen die de warmtepompen kunnen laten draaien. Door het gebruik van beton in het dak en de gevels is de opwarming zomers verder beperkt. Door het gebouw heen is overal veel daglicht met maximaal zicht van binnen naar buiten op de bomen.

De duurzaamheid van het nieuwe schoolgebouw is een van de aspecten waar het Ashram College erg trots op is. Om die reden is ook op het schoolplein aandacht voor duurzaamheid. Het schoolplein zal ook gedeeltelijk met voorradig materiaal worden gerealiseerd. Het beton van de huidige trap wordt gebruikt voor de stenen rondom de perkjes. De rastertreden van de huidige noodtrap kunnen worden gebruikt om de route op het schoolplein te accentueren, en de klinkers van het huidige schoolplein kunnen worden gebruikt voor de parkeerplekken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.