Josh Walet

Sloop Ashram College start begin juli, duurzaam schoolgebouw keert ervoor terug

Na ruim veertig jaar onderwijs wordt het huidige schoolgebouw van het Ashram College gesloopt en keert er straks een gloednieuw en duurzaam schoolgebouw terug. De sloop van het schoolgebouw laat niet meer lang op zich wachten en zal begin juli 2021 starten.

Het gebouw gaat echter nog niet helemaal plat. Wat wel tegen de vlakte gaat zijn de aula en de gymzalen en een aantal lokalen. Tijdens het bouwen van het nieuwe schoolgebouw krijgen leerlingen namelijk gewoon nog les in een deel van het huidige gebouw.

Het nieuwe L-vormige schoolgebouw wordt gebouwd aan de kant van de rotonde. Naar verwachting kan het nieuwe schoolgebouw van het Ashram College in het voorjaar van 2023 worden opgeleverd. De verhuizing naar het nieuwe gebouw vindt plaats in de zomer van 2023, zodat leerlingen vanaf het schooljaar 2023/2024 les kunnen krijgen in het gloednieuwe gebouw.

Daarna kan de rest van het huidige schoolgebouw gesloopt worden, zodat in het najaar van 2023 gestart kan worden met het realiseren van het schoolplein. Verwacht wordt dat het schoolplein dan in het voorjaar van 2024 gereed is.

Nieuwe indeling

Het schoolgebouw krijgt een ‘centrale straat’ met aula. Via een brede trap loopt de ‘straat’ door naar de bovenverdiepingen met verschillende lesdomeinen. Elk domein krijgt zijn eigen ‘adres’ met een leerplein. Vanuit elke verdieping kijk je dan uit over de aula. In het gebouw komen expressiewanden die plek bieden voor het creatieve werk van leerlingen. De school krijgt ook grote sportzalen die deel uitmaken van het langgerekte volume.

Tekst loopt door onder de foto

nieuwbouw ashram college 2.png

Trots op de duurzaamheid

Een opvallend onderdeel van het ontwerp is de daktuin, die op de nieuwe gymzalen komt te liggen. Deze is niet alleen geschikt voor educatie, maar is ook bedoeld om te ontspannen of om te bewegen. Het dak wekt stroom op dankzij PV-panelen die de warmtepompen kunnen laten draaien. Door het gebruik van beton in het dak en de gevels is de opwarming zomers verder beperkt. Door het gebouw heen is overal veel daglicht met maximaal zicht van binnen naar buiten op de bomen.

De duurzaamheid van het nieuwe schoolgebouw is een van de aspecten waar het Ashram College erg trots op is. Om die reden is ook op het schoolplein aandacht voor duurzaamheid. Het schoolplein zal ook gedeeltelijk met voorradig materiaal worden gerealiseerd. Het beton van de huidige trap wordt gebruikt voor de stenen rondom de perkjes. De rastertreden van de huidige noodtrap kunnen worden gebruikt om de route op het schoolplein te accentueren, en de klinkers van het huidige schoolplein kunnen worden gebruikt voor de parkeerplekken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verzorging vandaag 17:42

Sander deelt het geheim achter het succes met zijn website debaardman.nl

Vandaag hebben we het genoegen om te praten met een ware specialist op het gebied van baarden en gezichtsverzorging. Sander Beukelaar (inmiddels bekend als De Baardman) is geboren en getogen in ons eigen Alphen aan den Rijn en helpt niet alleen mannen met hun baarden in topconditie te houden, maar biedt ook een uniek inkijkje in de wereld van gezichtsverzorging. 

Advertorial Evenement vandaag 16:51

Kids- en cultuurprogramma voor Zomerspektakel aan het Meer is bekend!

Aan de kids wordt ook gedacht! Tijdens het Zomerspektakel aan het Meer op zondag 2 juni valt er traditiegetrouw weer genoeg te beleven voor zowel jonge als oudere kinderen. De hele dag kunnen kids van alle leeftijden zich gratis vermaken met springkussens, bungeetrampolines, de sweeper, het reuzenrad, gave optredens, glittertattoos en nog veel meer.

Overige vandaag 15:38

Alphens.nl geeft gastles over journalistiek op basisschool Het Vianova

Afgelopen dinsdag was het zover: het team van Alphens.nl gaf een gastles bij basisschool Het Vianova in het kader van hun project ‘Hoe het nieuws wordt gemaakt’. We waren ontzettend enthousiast om de leerlingen van vier groep 7-klassen mee te nemen in de boeiende wereld van de journalistiek en onze passie voor nieuws met hen te delen.

Overige vandaag 14:14

Heropening SamenHuis: Een nieuw begin na verbouwing 

Na een periode van verbouwing en vernieuwing is het met trots dat het bestuur en coördinatoren van SamenHuis aankondigen dat de deuren opnieuw worden geopend om gasten te verwelkomen. "We zijn verheugd om onze gasten weer te kunnen ontvangen in onze vernieuwde ruimtes", aldus het bestuur.

Advertorial Politiek plein vandaag 13:33

Politiek inloopspreekuur in Hazerswoude-Rijndijk

Maandagavond 3 juni houdt de fractie van GroenLinks van 19:30 tot 20:15 uur inloopspreekuur in Buurthuis De Som, aan de Joseph Haydenlaan 5 in Hazerswoude-Rijndijk. De gemeenteraadsleden zitten hier klaar voor al je vragen of aandachtspunten. Kom dus langs, ze horen graag wat jij belangrijk vindt!

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.