Alphens EV

Sluitende begroting gemeente ondanks miljoenen tegenvaller

Het Rijk heeft onlangs bekendgemaakt hoeveel geld er naar de gemeenten gaat. Naar nu blijkt, gaat het landelijk zo goed dat de gemeenten minder geld in het laatje krijgen. Dat komt omdat landelijk minder geld wordt uitgegeven dan verwacht.

Voor de gemeente Alphen aan den Rijn komt het erop neer dat er een tekort van 3 miljoen euro moet worden ingeboekt bovenop het bestaande tekort van 8 miljoen. Het eindresultaat is een incidenteel tekort van 11 miljoen euro. Incidenteel betekent dat het gaat om eenmalige uitgaven.

"Het lichtpuntje is dat we dat op kunnen vangen en daarom nog altijd een sluitende begroting hebben", meldt wethouder financiën Kees van Velzen. De wethouder zegt er meteen bij dat het vanaf 2021 beter zal gaan. "Op de langere termijn komen er structureel, dus jaarlijks, enige miljoenen bij op de gemeentebegroting." De Alphense begroting laat 360 miljoen aan inkomsten en aan uitgaven zien.

Desondanks moet de met de gemeenteraad geplande discussie over de kerntaken wel degelijk worden gevoerd. "Dat gaat niet direct over bezuinigingen", zegt burgemeester Liesbeth Spies. "Het gaat erom dat we een keer met de gemeenteraad kritisch gaan kijken naar wat we als gemeente wel en wat we als gemeente niet willen doen."

"Op dit moment is de Alphense politiek erg bezig met 'hier een beetje erbij' en 'daar een beetje erbij', maar dat kunnen we niet lang meer volhouden", aldus Van Velzen. "Het is belangrijk om een discussie te voeren over waarom we doen wat we doen. Het gaat om het maken van keuzes, vooral op onderwerpen die niet verplicht zijn. We hebben elk jaar 360 miljoen en daar moeten we het wel mee doen."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 18:42

Alphens Restaurantweek: Bowling Alphen - een culinaire strike

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Bowling Alphen.

Advertorial Winkels vandaag 14:46

Bieronline: een webshop met speciaalbieren

De afgelopen maanden hebben John en Maarten van Bier Online het steeds vaker gehad over het starten van een webshop met speciaalbieren. ‘’Tijdens de coronapandemie hebben wij besloten het risico te nemen en deze webshop te realiseren. Dit kon mede dankzij onze kennis, aangezien wij naast Bier Online allebei een fulltimebaan in de ICT hebben.’’

Overige vandaag 09:31

Ontsnapte pinguïn uit Avifauna gevonden

Eerder deze week is er een pinguïn ontsnapt uit vogelpark Avifauna. Na eerder gesignaleerd te zijn bij Nieuwveen werd het beestje gisteren eindelijk gevonden in Bodegraven.

Alphens Restaurantweek gisteren 17:35

Alphens Restaurantweek: Osteria La Piazza - waan je in ‘la dolce vita’

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 Augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Osteria La piazza!