Alphens EV

Sluitende begroting gemeente ondanks miljoenen tegenvaller

Het Rijk heeft onlangs bekendgemaakt hoeveel geld er naar de gemeenten gaat. Naar nu blijkt, gaat het landelijk zo goed dat de gemeenten minder geld in het laatje krijgen. Dat komt omdat landelijk minder geld wordt uitgegeven dan verwacht.

Voor de gemeente Alphen aan den Rijn komt het erop neer dat er een tekort van 3 miljoen euro moet worden ingeboekt bovenop het bestaande tekort van 8 miljoen. Het eindresultaat is een incidenteel tekort van 11 miljoen euro. Incidenteel betekent dat het gaat om eenmalige uitgaven.

"Het lichtpuntje is dat we dat op kunnen vangen en daarom nog altijd een sluitende begroting hebben", meldt wethouder financiën Kees van Velzen. De wethouder zegt er meteen bij dat het vanaf 2021 beter zal gaan. "Op de langere termijn komen er structureel, dus jaarlijks, enige miljoenen bij op de gemeentebegroting." De Alphense begroting laat 360 miljoen aan inkomsten en aan uitgaven zien.

Desondanks moet de met de gemeenteraad geplande discussie over de kerntaken wel degelijk worden gevoerd. "Dat gaat niet direct over bezuinigingen", zegt burgemeester Liesbeth Spies. "Het gaat erom dat we een keer met de gemeenteraad kritisch gaan kijken naar wat we als gemeente wel en wat we als gemeente niet willen doen."

"Op dit moment is de Alphense politiek erg bezig met 'hier een beetje erbij' en 'daar een beetje erbij', maar dat kunnen we niet lang meer volhouden", aldus Van Velzen. "Het is belangrijk om een discussie te voeren over waarom we doen wat we doen. Het gaat om het maken van keuzes, vooral op onderwerpen die niet verplicht zijn. We hebben elk jaar 360 miljoen en daar moeten we het wel mee doen."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 09:03

Waar hangt het college van Alphen aan den Rijn uit?

Het college van de gemeente Alphen aan den Rijn gaat regelmatig op pad. Ben jij benieuwd waar het college de komende periode allemaal bij aanwezig is? Bekijk hier de bezoeken van deze week.

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.

Algemeen gisteren 16:11

Lachgas wordt een softdrug

Het kabinet plaatst het verdovende middel lachgas onder de Opiumwet, waardoor het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigde eerder al aan dit te wijzigen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Economie gisteren 15:06

Bekendmaking genomineerden VOAWARDS 2020

Donderdag 19 december worden de genomineerden bekendgemaakt voor de VOAWARDS 2020 tijdens de VOA-netwerkborrel. Dit jaar is de verkiezing in een nieuw jasje gestoken, waarbij ondernemingen worden onderverdeeld in 5 categorieën.

Rechtszaak gisteren 14:23

Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.