Alphens EV

Sluitende begroting gemeente ondanks miljoenen tegenvaller

Het Rijk heeft onlangs bekendgemaakt hoeveel geld er naar de gemeenten gaat. Naar nu blijkt, gaat het landelijk zo goed dat de gemeenten minder geld in het laatje krijgen. Dat komt omdat landelijk minder geld wordt uitgegeven dan verwacht.

Voor de gemeente Alphen aan den Rijn komt het erop neer dat er een tekort van 3 miljoen euro moet worden ingeboekt bovenop het bestaande tekort van 8 miljoen. Het eindresultaat is een incidenteel tekort van 11 miljoen euro. Incidenteel betekent dat het gaat om eenmalige uitgaven.

"Het lichtpuntje is dat we dat op kunnen vangen en daarom nog altijd een sluitende begroting hebben", meldt wethouder financiën Kees van Velzen. De wethouder zegt er meteen bij dat het vanaf 2021 beter zal gaan. "Op de langere termijn komen er structureel, dus jaarlijks, enige miljoenen bij op de gemeentebegroting." De Alphense begroting laat 360 miljoen aan inkomsten en aan uitgaven zien.

Desondanks moet de met de gemeenteraad geplande discussie over de kerntaken wel degelijk worden gevoerd. "Dat gaat niet direct over bezuinigingen", zegt burgemeester Liesbeth Spies. "Het gaat erom dat we een keer met de gemeenteraad kritisch gaan kijken naar wat we als gemeente wel en wat we als gemeente niet willen doen."

"Op dit moment is de Alphense politiek erg bezig met 'hier een beetje erbij' en 'daar een beetje erbij', maar dat kunnen we niet lang meer volhouden", aldus Van Velzen. "Het is belangrijk om een discussie te voeren over waarom we doen wat we doen. Het gaat om het maken van keuzes, vooral op onderwerpen die niet verplicht zijn. We hebben elk jaar 360 miljoen en daar moeten we het wel mee doen."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.