Josh Walet

Sluiting voor publiek openstaande gebouwen toegestaan in het belang van de openbare orde

Vanaf nu mag burgemeester Liesbeth Spies voor publiek openstaande gebouwen in Alphen (gedeeltelijk) sluiten als dit in het belang is van de openbare orde. Dat maakt nu onderdeel uit van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Artikel 2:80 van de APV geeft de burgemeester de bevoegdheid om voor het publiek openstaande gebouwen in het belang van de openbare orde geheel of gedeeltelijk te sluiten. Publiek openstaande gebouwen zijn bijvoorbeeld winkels, bioscopen, autogarages en musea. In de beleidsregels staat wanneer en hoe de burgemeester van deze bevoegdheid gebruikmaakt.

Een sluiting van een voor publiek openstaand gebouw mag als dit in het belang is van het herstel of de bescherming van de openbare orde terugdringen van gedragingen of strafbare feiten in en vanuit het gebouw. Het is ook toegestaan als het helpt bij het beëindigen van aanhoudende en ontoelaatbare overlast die niet met andere middelen afdoende kan worden bestreden. Ook dient dit tot doel om de naamsbekendheid van het gebouw voor bepaalde (strafbare) gedragingen te doorbreken.

Onder (strafbare) gedragingen die de openbare orde aantasten wordt bijvoorbeeld het volgende verstaan: heling, witwassen, zedendelicten, geweldsincidenten, illegale gokactiviteiten en het faciliteren van strafbare activiteiten. De duur van de sluiting kan variëren van drie maanden tot onbepaalde tijd en is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het geval. Het sluitingsbevel kan ingetrokken worden wanneer er geen sprake (meer) is van (dreiging van) herhaling van de gedragingen die tot de sluiting hebben geleid.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 13:45

Een terugblik op de 55e editie van de 20 van Alphen

Het is alweer een jaar geleden dat duizenden lopers aan de start verschenen van de 20 van Alphen. Dit jaar zal de openingsklassieker van het Nederlandse hardloopseizoen helaas niet doorgaan. Daarom blikken we terug op de vorige editie van het Alphense sportevenement.

Calamiteiten gisteren 13:00

Fietser met spoed naar het ziekenhuis na botsing achterop auto

Op zondag 7 maart heeft er aan het begin van de middag een ongeluk plaatsgevonden tussen een automobilist en een fietser op de Renaissancelaan in Alphen. De fietser raakte daarbij zwaargewond en is met spoed richting het ziekenhuis vervoerd.

Romeinen gisteren 11:52

ROMEINEN Centurion en optio

De basiseenheid voor het Romeinse leger is een centurie. Deze groep van tachtig mannen wordt geleid door de centurion en zijn assistent de optio. De centurion is de officier die de centurie leidt en de optio is wat we tegenwoordig een drilsergeant zouden noemen.