Josh Walet

Sneak preview: een kijkje in de nieuwe bibliotheek

Nog twee dagen wachten en dan opent de nieuwe bibliotheek haar deuren. De buitenkant van het gebouw is bij veel Alphenaren inmiddels wel bekend, maar hoe zit het met het interieur? Wij namen alvast een kijkje.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

Nieuwe bibliotheek sneak preview_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
Nieuwe bibliotheek sneak preview_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
Nieuwe bibliotheek sneak preview_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
Nieuwe bibliotheek sneak preview_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
Nieuwe bibliotheek sneak preview_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
Nieuwe bibliotheek sneak preview_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
Nieuwe bibliotheek sneak preview_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)
Nieuwe bibliotheek sneak preview_Josh.jpeg (foto: Josh Walet)

Bij binnenkomst worden we ontvangen door Monique Dobrnjac, unitleider van de vestiging in Alphen. “Zo worden bezoekers straks ook ontvangen. Er zal namelijk een gastvrouw komen te staan die bezoekers bij binnenkomst ontvangt en de weg wijst.” En dat zal zeker in het begin geen overbodige luxe zijn, want in het gebouw zijn naast de bibliotheek nog meer organisaties gevestigd. Ook de VVV, Grand Café KADE 10, WerkVinden2.0, het Erfgoedcentrum, Huis van Duurzaamheid, de fietsenstalling en de parkeergarage zijn namelijk in het pand te vinden.

Knusse kinderhoek en moderne boekenkasten

Het eerste wat opvalt is hoe groot en open de ruimte is. Een groot verschil met het oude pand waarin de bibliotheek was gevestigd, maar een nog groter verschil met het tijdelijke noodgebouw. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen, met onderin ruimte voor het lenen en terugbrengen van boeken, een aparte ruimte voor het e-lab en een speciaal ingerichte kinderhoek. “Achterin hebben we een soort blokhutten gemaakt waarin een knusse zithoek is gecreëerd. Dit is een ideale plek voor kinderen om even in weg te kruipen, of waar ouders of opa’s en oma’s voor kunnen lezen. In de buurt van de blokhutten hebben we de kinderboeken neergezet”, vertelt Dobrnjac.

Beneden is daarnaast ingericht met boeken voor volwassenen. Opvallend is dat voor het stallen van de boeken geen ouderwetse gesloten boekenkasten zijn gebruikt, maar juist stijlvolle open kasten die in een slingerende beweging door de ruimte staan opgesteld. Het oogt misschien alsof de collectie enorm is gegroeid, maar het tegendeel is waar. “Alle boeken die in het noodgebouw stonden, krijgen hier ook weer een plek. Het is zelfs zo dat we nu minder boeken hebben staan, omdat veel mensen tot wel dertig boeken thuis hebben liggen.” Maar dat betekent niet dat er in de nabije toekomst niet meer boeken bijkomen. “Omdat we hier meer ruimte hebben om boeken kwijt te kunnen, zijn we nog wel van plan om onze collectie uit te breiden.”

De bovenste verdieping

Aan de rechterkant van het gebouw loopt een grote met tapijt bekleedde trap in een draaiende beweging omhoog. Langs de trap is er aan de rechterkant ruimte voor kunstwerken die onderdeel uitmaken van de wisselende exposities die in de bibliotheek zullen worden gehouden. Boven zijn rechts diverse afgescheiden ruimtes ingericht voor activiteiten die maatschappelijk van aard zijn. Maar op de momenten dat deze ruimtes niet worden gebruikt, kunnen externe partijen ook terecht voor vergaderingen of andere activiteiten. Nieuw is daarnaast ook dat het kantoor in hetzelfde pand als de bibliotheek is gevestigd.

In het nieuwe pand zijn de boeken voor de oudere jeugd gescheiden van de kinderboeken en de volwassen boeken. Ook zijn de informatieve boeken op deze verdieping te vinden. Boven deze jeugdboeken komt ook nog een speciale boomhut, maar die wordt pas op een later moment geïnstalleerd door de kunstenares. Dit maakt onderdeel uit van een groot community art project genaamd ‘Onderlinge Verbondenheid’. “De komende tijd zullen inwoners van de gemeente ook de mogelijkheid krijgen om bij te dragen aan dit kunstproject. Op die manier wordt het een kunstwerk van ons allemaal.”

Op de bovenste verdieping wordt ook het gemeentearchief ondergebracht. “Dit wordt als het ware doorontwikkeld tot een erfgoedcentrum”, legt Dobrnjac uit. “De hele collectie wordt hier ondergebracht en je kunt hier straks dus ook alle stukken inzien.” Om het herkenbaar te maken als erfgoedcentrum, is dit gedeelte gevestigd in een soort houten, open constructie. Rondom staan er boeken op de plank, zodat de ruimte wat afgeschermd is. In dezelfde hoek is door middel van nisjes met een zitbank ook ruimte gereserveerd voor WerkVinden2.0. Het internetterras, kluisjes om spullen op te bergen en het Taalhuis zijn daar ook te vinden.

Het mooiste plekje

Omdat de bibliotheek de ‘Huiskamer van de stad’ moet worden, zoals directeur Hester van Beek in een eerder interview liet weten, is er veel aandacht besteed aan het creëren van zitplekken. Tafels met stoelen, banken, en relaxte stoelen, overal is aan gedacht. “In het noodgebouw zaten de tafels altijd vol, dus daar wilden we in de nieuwe bibliotheek beter op inspelen”, verklaart Dobrnjac. Daarom zijn er door heel het gebouw heen zithoeken gecreëerd, niet alleen voor bezoekers die een boek willen lezen, maar bijvoorbeeld ook voor studenten en ZZP’ers die een werkplek nodig hebben.

Langs de linkerzijde komt er veel licht binnen door de ramen, maar het is ook een mooie plek om naar buiten te kijken vanaf de stoelen en banken die daar staan. En het mooiste plekje van de bibliotheek is ook al bekend: de glazen nis waarbij je uitkijkt op De Vest. Momenteel zie je niet veel meer dan opengebroken straten, afgesloten wegdelen en hardwerkende bouwvakkers, maar zodra dat deel van het centrum ook klaar is, kun je vanuit een relaxte stoel heerlijk naar buiten kijken. En een extra voordeel: doordat je het drinken van Grand Café KADE 10 to go mee kunt nemen, kun je daar onder het genot van verse koffie genieten van het fraaie uitzicht.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie gisteren 18:55

Politie arresteert Alphenaren voor witwassen en drugshandel

Op dinsdagochtend 27 oktober heeft de politie drie Alphenaren aangehouden. Twee Alphenaren (34 en 35) zijn aangehouden als hoofdverdachten op verdenking van witwassen en handel en productie in softdrugs. De andere Alphenaar (22) is aangehouden als medeverdachte. 

Onderwijs gisteren 18:24

Lyceumleerlingen komen voor het eerst in het nieuwe schoolgebouw

Een feestelijke dag voor leerlingen van het Groene Hart Lyceum in Alphen. Zij mochten op dinsdag 27 oktober namelijk voor het eerst kennis maken met hun nieuwe school. Alle leerjaren volgden apart van elkaar een programma op school om het gebouw te leren kennen. Woensdag is de eerste echte lesdag in het nieuwe schoolgebouw.

Advertorial Horeca gisteren 17:49

Bedrijfskerstdiner wordt spectaculaire Drive Thru

Alfreds heeft iets unieks bedacht. Normaal gesproken hebben zij in de decembertijd veel bedrijven die bij hen de kerstdiners en kerstborrels boeken. Dit jaar wordt dat toch even anders, dus daar moest een nieuw en uniek idee voor komen: de Alfreds Drive Thru!

Politie gisteren 17:22

Jongens fietsen over straat met ‘coronabanner’

Het was een merkwaardig gezicht toen politieagenten zaterdagnacht drie jongens in de Planetenbuurt zagen fietsen. Zij hadden namelijk een banner met daarop de coronaregels bij zich.