Gemeente Alphen aan den Rijn

Snoeiwerkzaamheden in de winter

In de winter voert de gemeente snoei- en dunningswerkzaamheden uit aan bomen en planten in de openbare ruimte.

De winterperiode is de meest geschikte periode om dit te doen. In deze periode zit er geen blad aan de meeste struiken en de groei staat stil. Dit is het enige seizoen dat vogels niet broeden.

Beplanting blijft vitaal en leeft langer door het regelmatig te verjongen. Dit kan door de beplanting flink te snoeien, waarna het weer opnieuw kan uitlopen. Wanneer we de beplanting door zouden laten groeien, krijgt het onvoldoende licht en ruimte. Het uitdunnen van beplanting draagt soms ook bij aan de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid.

De werkzaamheden starten in Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld met snoeien op de geluidswal tussen de Cauberg en de Eisenhowerlaan, de groenstrook tussen de Kalkovenweg en het Amerpad en het Galloway graasgebied in Park Zegersloot.

In de gemeente Alphen aan den Rijn hanteren we verschillende methodes van snoeien.

Gefaseerd dunnen
Door bosplantsoen en grote struiken op de juiste manier te snoeien, wordt kaalslag voorkomen. Het streven is deze beplanting zo veel mogelijk in fases uit te dunnen (1x per 3 jaar 33%). Gevolg: het gedeelte waar het groen staat blijft gedeeltelijk begroeid. Daardoor kunnen vogels en andere dieren zich verschuilen of een broedplek vinden.

Waar mogelijk wijzen we voor het snoeien bepaalde bomen en struiken aan die waardevol zijn en voor de toekomst behouden moeten blijven. Bij deze keuze letten we op de kwaliteit van de beplanting, het gewenste eindbeeld en de variatie. Bijvoorbeeld zoveel mogelijk variatie in soorten, bloei, groenblijvend, besdragend en herfstkleuren. Bij het dunnen van de beplanting zagen we de beplanting rondom de te behouden boom of stuik weg. Zo ontstaat er voldoende ruimte om tot een volwaardige boom of struik uit te groeien.

Verjongen
Op andere plekken wordt de beplanting volledig bij de grond afgezaagd. Dit zal er tijdelijk kaal uitzien, maar in het voorjaar loopt de beplanting weer opnieuw uit. Op deze manier wordt de beplanting in zijn totaliteit verjongd.

In andere gevallen zal de beplanting verjongd worden door de oudere takken van de struik weg te nemen. De jonge scheuten worden daarbij behouden, zodat deze verder uit kunnen lopen. Op deze manier wordt iedere struik gedeeltelijk verjongd.

Afhankelijk van de situatie wordt door onze groenspecialisten ter plekke bepaald welke methode wordt toegepast. Op de plekken waarbij dit (tijdelijk) ingrijpende gevolgen heeft voor de leefomgeving van de direct omwonenden, worden die bewoners per brief geïnformeerd.

Snoeien en vervangen bomen
Naast het onderhoud van bosplantsoen werken we ook aan het onderhoud en vervangen van onze bomen. Momenteel worden er op diverse plaatsen bomen gesnoeid. Deze snoei is gericht op het onderhoud van bomen en heeft vooral als doel het goed laten uitgroeien van jonge bomen en het verwijderen van dode takken uit oude bomen. Daarnaast vervangen we bomen die slecht zijn. Meer informatie over het vervangen van bomen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 14:05

Beachvolleybalinternationals geven clinic aan jeugdleden van volleybalvereniging VC Castellum

Aanstaande woensdag 12 augustus geven Puk Stubbe en Emma Piersma, winnares NK Beachvolleybal 2019, exclusief voor eigen jeugdleden van volleybalvereniging VC Castellum, een clinic in Alphen aan den Rijn. Voor het project TeamNL Beach Tour gaan de beste beachvolleyballers van Nederland het hele land door om bij volleybalverenigingen clinics te geven en/of te trainen.

Coronavirus in Alphen vandaag 12:35

Stijging van coronabesmettingen veroorzaakt door risicovol gedrag

GGD-medewerkers zien steeds vaker mensen langskomen die niet de 1,5 meter waarborgen, niet in quarantaine willen gaan of contacten verzwijgen. ‘’Dit risicovol gedrag leidt tot een stijgend aantal besmettingen en het belemmert GGD’en om hun werk te doen’’, aldus de GGD.

Advertorial Natuur en recreatie vandaag 11:27

De zomervakantie wordt extra leuk bij De Thermen2

Vanaf maandag 10 augustus start De Thermen2 tijdens het recreatief zwemmen met extra activiteiten voor kinderen tot en met 18 jaar. Doormiddel van deze activiteiten willen de Alphense zwembaden bezoekers een extra leuke zomer bezorgen.