Gemeente Alphen aan den Rijn

Snoeiwerkzaamheden in de winter

In de winter voert de gemeente snoei- en dunningswerkzaamheden uit aan bomen en planten in de openbare ruimte.

De winterperiode is de meest geschikte periode om dit te doen. In deze periode zit er geen blad aan de meeste struiken en de groei staat stil. Dit is het enige seizoen dat vogels niet broeden.

Beplanting blijft vitaal en leeft langer door het regelmatig te verjongen. Dit kan door de beplanting flink te snoeien, waarna het weer opnieuw kan uitlopen. Wanneer we de beplanting door zouden laten groeien, krijgt het onvoldoende licht en ruimte. Het uitdunnen van beplanting draagt soms ook bij aan de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid.

De werkzaamheden starten in Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld met snoeien op de geluidswal tussen de Cauberg en de Eisenhowerlaan, de groenstrook tussen de Kalkovenweg en het Amerpad en het Galloway graasgebied in Park Zegersloot.

In de gemeente Alphen aan den Rijn hanteren we verschillende methodes van snoeien.

Gefaseerd dunnen
Door bosplantsoen en grote struiken op de juiste manier te snoeien, wordt kaalslag voorkomen. Het streven is deze beplanting zo veel mogelijk in fases uit te dunnen (1x per 3 jaar 33%). Gevolg: het gedeelte waar het groen staat blijft gedeeltelijk begroeid. Daardoor kunnen vogels en andere dieren zich verschuilen of een broedplek vinden.

Waar mogelijk wijzen we voor het snoeien bepaalde bomen en struiken aan die waardevol zijn en voor de toekomst behouden moeten blijven. Bij deze keuze letten we op de kwaliteit van de beplanting, het gewenste eindbeeld en de variatie. Bijvoorbeeld zoveel mogelijk variatie in soorten, bloei, groenblijvend, besdragend en herfstkleuren. Bij het dunnen van de beplanting zagen we de beplanting rondom de te behouden boom of stuik weg. Zo ontstaat er voldoende ruimte om tot een volwaardige boom of struik uit te groeien.

Verjongen
Op andere plekken wordt de beplanting volledig bij de grond afgezaagd. Dit zal er tijdelijk kaal uitzien, maar in het voorjaar loopt de beplanting weer opnieuw uit. Op deze manier wordt de beplanting in zijn totaliteit verjongd.

In andere gevallen zal de beplanting verjongd worden door de oudere takken van de struik weg te nemen. De jonge scheuten worden daarbij behouden, zodat deze verder uit kunnen lopen. Op deze manier wordt iedere struik gedeeltelijk verjongd.

Afhankelijk van de situatie wordt door onze groenspecialisten ter plekke bepaald welke methode wordt toegepast. Op de plekken waarbij dit (tijdelijk) ingrijpende gevolgen heeft voor de leefomgeving van de direct omwonenden, worden die bewoners per brief geïnformeerd.

Snoeien en vervangen bomen
Naast het onderhoud van bosplantsoen werken we ook aan het onderhoud en vervangen van onze bomen. Momenteel worden er op diverse plaatsen bomen gesnoeid. Deze snoei is gericht op het onderhoud van bomen en heeft vooral als doel het goed laten uitgroeien van jonge bomen en het verwijderen van dode takken uit oude bomen. Daarnaast vervangen we bomen die slecht zijn. Meer informatie over het vervangen van bomen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.

Algemeen gisteren 16:11

Lachgas wordt een softdrug

Het kabinet plaatst het verdovende middel lachgas onder de Opiumwet, waardoor het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigde eerder al aan dit te wijzigen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Economie gisteren 15:06

Bekendmaking genomineerden VOAWARDS 2020

Donderdag 19 december worden de genomineerden bekendgemaakt voor de VOAWARDS 2020 tijdens de VOA-netwerkborrel. Dit jaar is de verkiezing in een nieuw jasje gestoken, waarbij ondernemingen worden onderverdeeld in 5 categorieën.

Rechtszaak gisteren 14:23

Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.

Politiek gisteren 13:29

Verbouwing Theater Castellum definitief in zomer 2020

De geplande verbouwing van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn gaat door. De entree wordt ruimer en logischer ingedeeld, de horecafuncties worden vernieuwd en verbeterd, achterstallig onderhoud wordt verholpen. Kortom: het theater kan er weer een paar jaar tegenaan.