Arjan de Graaf

Snorkelmasker om tekort aan medische mondkapjes op te vangen

Het duikcentrum Pacific Diving, waar Alphenaar Arjan de Graaf mede-eigenaar van is, heeft een bijzondere oplossing bedacht voor de schaarste van mondkapjes in de zorgsector: een snorkelmasker. “Het werkt uitstekend en het is een goedkope en veilige oplossing.”

Het tekort aan mondkapjes in de zorg is groot. Daarom worden verschillende manieren bedacht om de zorgsector te helpen, zodat zij hun werk kunnen blijven uitvoeren. Zo kwam ook het bedrijf Pacific Diving met een idee: snorkelmaskers op zo’n manier aanpassen dat deze kunnen functioneren als masker voor medewerkers in de zorg.

Een snorkelmasker

“Het idee is ontstaan in onze duikwinkel”, begint De Graaf. “Er is namelijk een anesthesist die regelmatig met ons op duikreis gaat en hij kwam met het idee om aan het snorkelmasker een speciale ademfilter toe te voegen. Op zaterdag heeft hij er zelf mee gewerkt bij een coronapatiënt en hij was erg tevreden over het masker. Een aantal van zijn collega’s hebben daarop ook besloten om het masker te gebruiken.”

Het masker heeft zelfs extra voordelen ten opzichte van de mondkapjes die medewerkers in de zorg normaal gesproken gebruiken. “De filter bedekt het hele gezicht, dus het is niet nodig om een aparte bril op te zetten. Daarnaast is de ademfilter weggedraaid van de patiënt, omdat het naar achteren is gericht. De bescherming tegen het virus is hiermee enorm en kans op besmetting is er eigenlijk niet.”

Uitbreiden

De vraag naar de snorkelmaskers komen vanuit heel het land. “Er is veel behoefte aan, dus we zijn volop bezig met meer snorkelmaskers maken.” Er zit alleen wel een nadeel aan: de maskers zijn niet medisch gecertificeerd. “Maar we hopen daar verandering in te kunnen brengen. We hebben bijvoorbeeld de hulp ingeschakeld van een student van de TU Delft, hij heeft een nieuw tussenstuk getest. Momenteel zijn we deze in beperkte aantallen aan het bijmaken", vertelt De Graaf. "Maar feit blijft dat het een goede oplossing is als de voorraad mondkapjes schaars is. Het is een prima alternatief om je mee te beschermen.”

snorkelmasker prototype.jpeg

Op de foto: een prototype van de koppeling.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.