Arjan de Graaf

Snorkelmasker om tekort aan medische mondkapjes op te vangen

Het duikcentrum Pacific Diving, waar Alphenaar Arjan de Graaf mede-eigenaar van is, heeft een bijzondere oplossing bedacht voor de schaarste van mondkapjes in de zorgsector: een snorkelmasker. “Het werkt uitstekend en het is een goedkope en veilige oplossing.”

Het tekort aan mondkapjes in de zorg is groot. Daarom worden verschillende manieren bedacht om de zorgsector te helpen, zodat zij hun werk kunnen blijven uitvoeren. Zo kwam ook het bedrijf Pacific Diving met een idee: snorkelmaskers op zo’n manier aanpassen dat deze kunnen functioneren als masker voor medewerkers in de zorg.

Een snorkelmasker

“Het idee is ontstaan in onze duikwinkel”, begint De Graaf. “Er is namelijk een anesthesist die regelmatig met ons op duikreis gaat en hij kwam met het idee om aan het snorkelmasker een speciale ademfilter toe te voegen. Op zaterdag heeft hij er zelf mee gewerkt bij een coronapatiënt en hij was erg tevreden over het masker. Een aantal van zijn collega’s hebben daarop ook besloten om het masker te gebruiken.”

Het masker heeft zelfs extra voordelen ten opzichte van de mondkapjes die medewerkers in de zorg normaal gesproken gebruiken. “De filter bedekt het hele gezicht, dus het is niet nodig om een aparte bril op te zetten. Daarnaast is de ademfilter weggedraaid van de patiënt, omdat het naar achteren is gericht. De bescherming tegen het virus is hiermee enorm en kans op besmetting is er eigenlijk niet.”

Uitbreiden

De vraag naar de snorkelmaskers komen vanuit heel het land. “Er is veel behoefte aan, dus we zijn volop bezig met meer snorkelmaskers maken.” Er zit alleen wel een nadeel aan: de maskers zijn niet medisch gecertificeerd. “Maar we hopen daar verandering in te kunnen brengen. We hebben bijvoorbeeld de hulp ingeschakeld van een student van de TU Delft, hij heeft een nieuw tussenstuk getest. Momenteel zijn we deze in beperkte aantallen aan het bijmaken", vertelt De Graaf. "Maar feit blijft dat het een goede oplossing is als de voorraad mondkapjes schaars is. Het is een prima alternatief om je mee te beschermen.”

snorkelmasker prototype.jpeg

Op de foto: een prototype van de koppeling.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Algemeen gisteren 18:12

De hele zomervakantie de beste kinderfilms bij Castellum!

Vier je zomervakantie met Tante Rita! De familie Dubbel doet mee aan een chocoladewedstrijd, maar door problemen in de chocolaterie moeten ze verhuizen naar een camping. Wanneer de kakkineuze Ria Bakzeil hoort van hun deelname, gebeuren er vreemde dingen en lijkt het alsof de familie gesaboteerd wordt.

Algemeen gisteren 14:02

Veiligheidsdag 2024: Kom naar Fort Alpha voor een spannende uitdaging

Op zaterdag 31 augustus 2024 staat Alphen aan den Rijn in het teken van de jaarlijkse Veiligheidsdag. Dit evenement vindt o.a. plaats bij Fort Alpha en biedt tussen 11:00 en 14:00 uur tal van activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten is de uitdagende stormbaan, waar deelnemers de kans krijgen om de snelste tijd neer te zetten en een bijzondere prijs te winnen.

Algemeen gisteren 12:03

Jeugdleden Castellum doen verdienstelijk mee aan NK Beachvolleybal

In het weekend van 6 en 7 juli vond het NK Jeugd Beachvolleybal plaats bij Irene Beach in Bilthoven en Zomerkade in Huizen. In totaal streden 136 teams in diverse leeftijdscategorieën om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen! Daarbij waren ook 3 jeugdleden van Castellum aanwezig die verdienstelijk meestreden om de medailles.

Algemeen 23 jul. 2024 13:36

Natuurmomenten doet oproep voor betere waterkwaliteit

In Nederland is de waterkwaliteit een toenemend probleem, en ook in Alphen aan den Rijn hebben wij te maken met de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Natuurmonumenten roept inwoners daarom op om de petitie voor schoon water te tekenen.