Ingezonden

Sorry voor de overlast

Ik heb sinds het hele gedoe hier in het Rode Dorp last van liedjes in mijn hoofd die met deze situatie te maken hebben. Met één daarvan sloot ik vorige week af: Brief uit Londen van BLØF. Als volgende week de postbode mijn huis weer heeft gevonden dan stort ze mijn hart vol met alle liefs uit Londen.

De postbode heeft nog wel wat moeite met het vinden van mijn huis, maar gelukkig weet Woonforte de weg hier in het Rooie Dorp. Ze brengen de post gewoon zelf rond. Een brief van Woonforte, niet met liefs helaas. De cursus ‘escalerend werken’ was denk ik geannuleerd. De mensen uit het Rooie Dorp weten wat er in de brief staat, maar waarom ga ik het nou over die brief hebben, hoor ik jullie denken.

In mijn eerste blog heb ik jullie aangegeven dat ik jullie het verhaal achter de schermen zou vertellen. De brief van Woonforte is daarvoor een mooi aanknopingspunt. Persoonlijk heb ik zelf wel wat moeite met deze brief. Waarom? Als je deze brief leest zou denken dat Woonforte toch echt heel erg haar best heeft gedaan om het goed te regelen. Zeker als je leest wat ze allemaal gedaan hebben tot nu toe. Ik kan hier niet de hele brief overtypen, maar waar ik zelf wat moeite mee heb is het stukje wat ze tot nu toe hebben gedaan. Met deze brief impliceert Woonforte dat ze er van alles aan hebben gedaan. De praktijk is net iets anders.

Woonforte schrijft in de brief:

Dit hebben wij tot nu toe gedaan
Bij het leegkomen van de woningen zijn de volgende maatregelen genomen:      

  • Iedere lege woning is dichtgetimmerd.
  • Het binnenterrein tussen de te slopen woningen is eerder afgezet met bouwhekken, en  inmiddels zijn overal bouwhekken geplaatst.
  • Er loopt ’s nachts een beveiliger rond.
  • Overdag is er een facilitair bedrijf, dat actief een oogje in het zeil houdt.
  • Er zijn bewegingsmelders in de woningen aangebracht om snel te kunnen reageren als een woning betreden wordt door onbevoegden.
  • Er zijn bij de verhuizing van huurders uit fase 2 containers neergezet voor grofvuil/huisraad die dagelijks werden geleegd/afgevoerd.

Je zou denken als lezer. Nou dat is niet niets. Eens! Als ik dit zou lezen zou ik ook denken, ‘die hebben er echt alles aan gedaan’. Het is alleen jammer dat ik er midden in zit en daar toch even wat kanttekeningen bij wil plaatsen. Waarom? Omdat ik nergens in de brief lees: sorry bewoners van het Rooie Dorp.

  • Sorry, dat wij dachten dat met het dichttimmeren van de huizen het voldoende zou zijn om vandalisme tegen te gaan.
  • Sorry, dat wij het binnenterrein niet eerder hebben afgesloten en dat wij niet eerder onze zooi hebben opgeruimd om de brandstichter minder gelegenheid te geven (zie eerste blog).
  • Sorry, dat jullie, ondanks de beveiligers, je niet meer veilig voelen en zelf ‘s nachts hebben moeten patrouilleren. 
  • Sorry, dat wij veel te laat containers neer hebben gezet voor grofvuil/huisraad.

Vooral met het feit dat Woonforte aangeeft containers neer te hebben gezet voor grofvuil/ huisraad heb ik wat moeite. De huurders van ad hoc en ook huurders van Woonforte hebben echt een bende achtergelaten. Hierdoor werd het ook makkelijker om brand te stichten. 6 mei moest iedereen zijn sleutels inleveren, twee dagen daarvoor zijn er pas containers geplaatst. Twee dagen! Dus als er geschreven wordt wat Woonforte allemaal heeft gedaan schiet dit nogal snel in het verkeerde keelgat.

Zoals ik al zei; de cursus ‘escalerend werken’ was denk ik geannuleerd. Een simpel “sorry dat we u slapeloze nachten hebben bezorgd en dat u zich niet veilig meer voelt. Wij vinden dat echt heel erg en begrijpen dat u zich niet meer veilig voelt. Wij dachten met het dichttimmeren van de woningen dat we voldoende maatregelen hadden genomen om vandalisme tegen te gaan. En het spijt ons echt oprecht dat we veel te laat maatregelen hebben genomen en die containers veel te laat hebben geplaatst.”

Ga mij niet een brief sturen met wat je allemaal heb gedaan en doet, we zitten er midden in! En een verzoek of ik op wil letten en de politie wil bellen als ik iets zie. Natuurlijk doe ik dat. Stuur mij een brief met een excuus en wees zo oprecht om aan te geven dat je dit anders had moeten doen. Dan hebben we een eerlijk en oprecht gesprek kunnen voeren. Maar stop asjeblieft met maar steeds zeggen dat je er alles aan doet. Nee, jullie acteren op wat er gebeurt en dan ook nog veel te laat.

En dan komen we weer terug op de liedjes in mijn hoofd. Het liedje van MEAU gaat met enige regelmaat door mijn hoofd: Dat heb jij gedaan. Had die brief gewoon niet gestuurd. Het roept meer op dan goed voor mij is. Want dat klote gevoel wat toen is ontstaan, dat gaat nooit meer weg en dat heb jij gedaan.

Op ‘sorry’ zijn natuurlijk ook heel veel liedjes geschreven. Om niet helemaal in zak en as te gaan zitten wil ik toch proberen een beetje te gaan omdenken. Een spreuk van Loesje komt naar boven: het is de kunst om van geluidsoverlast een buurtfeest te maken. Dus Sorry Voor De Overlast van de Snollebollekes. Misschien leuk om eens keihard te draaien tijdens de sloop. Tenslotte moeten we toch zelf de slingers ophangen.

Ik wil nog wel heel even een andere kritische noot plaatsen en een oproep doen aan de huiseigenaren van Alphen aan den Rijn.

Lieve huiseigenaren van Alphen aan den Rijn, het zal jullie niet zijn ontgaan dat ik niet veel liefde voel voor dit hele gedoe. Ik gun de huurders van Woonforte echt waar een prachtig huis, maar de manier waarop is erg moeilijk te verkroppen. En dit is niet alleen naar Woonforte, maar ook naar de Gemeente Alphen aan den Rijn. Ik wil daarom graag een oproep doen aan degenen die ooit in een soortgelijke situatie zaten of mogelijk nog zitten. Ik verbaas me namelijk heel erg dat je als huiseigenaar eigenlijk geen enkele positie hebt. Ik heb echt heel veel onderzoek gedaan, maar als huiseigenaar heb je echt bijzonder weinig rechten. Ik wil het daarom even hebben over woongenot.

Woongenot.

Ik vind dat dit hele gedoe heel veel invloed heeft op mijn woongenot. Vandaar dat ik dit heb aangekaart bij de gemeente, die dit namelijk mogelijk hebben gemaakt. De enige respons die ik daarop kreeg is dat ik planschade kon indienen. Planschade. Daar kan ik ondertussen wel tien blogs over schrijven. Ik ga je er niet mee vermoeien. Maar als je een huurder bent heb je recht op huurgenot, een verhuurder mag daar geen inbreuk op maken. Als je verhuurder in jouw woning aan het verbouwen is en je woongenot hierdoor wordt verstoord, kun je om een compensatie vragen. Meestal gaat het dan om een tijdelijk huurprijsvermindering (misschien een idee voor de Goeman Borgesiusstraat).

En als je een bedrijf bent kun je nadeel compensatie aanvragen bij de gemeente. Als je verlies van inkomsten heb door bouwhekken et cetera, dan kan je nadeel compensatie aanvragen. Ik hoop ook echt dat de buurtsuper dat gedaan heeft, want die is wel een zeer gedupeerd als ondernemer. Zoveel nemen die bouwvakkers nu ook niet af.

Anyway. Ik dacht ik probeer het bij de gemeente door niet mijn WOZ te betalen. Tenslotte moet ik op mijn fiets de vuilnis wegbrengen, kan ik niet parkeren et cetera. Maar vooral inbreuk op mijn woongenot! Ik kan niet bij mijn hypotheker aankloppen…

Maar bij wie dan wel? Ik zou het graag willen begrijpen dat ik als huiseigenaar, belastingbetaler en burger van de gemeente Alphen aan den Rijn zo in de kou wordt gezet. Wie kan het me uitleggen? Door te begrijpen kan ik mogelijk het beter accepteren en dan op naar het buurtfeest.

Groetjes, een inwoner van het Rooie Dorp

P.S. Ik weet dat iedereen ondertussen denkt dat ik wel heel kritisch ben, maar een compliment wil ik nog even geven. Dit staat helemaal los van deze blog maar heeft te maken met de vorige. Een bedankje naar de mannen van Heijmans die de HEG hebben gesnoeid, waardoor er weer gelopen kan worden op de stoep! Top mannen! Ik hoop dat ERA nu ook nog heel snel zijn hekken gaat verplaatsen in de Karel Doormanstraat, zodat iedereen weer veilig op de stoep kan blijven lopen.

*De naam van de bewoner die dit blog heeft geschreven is bekend bij de redactie, maar deze bewoner wil wegens privacy redenen niet met naam en toenaam genoemd worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:26

Onderhoudswerkzaamheden aan A12 en A20 in volle gang

Het grootschalige onderhoud aan de A12 en A20 is nu twee weken bezig. In juni wordt het wegdek vernieuwd tussen Nieuwerbrug aan den Rijn en Utrecht, en er wordt gewerkt aan viaducten en vangrails. Weggebruikers van Alphen aan den Rijn richting Utrecht dienen hier rekening mee te houden.   

Overige gisteren 16:38

Woonforte overhandigt cheque ter waarde van € 5.000 aan Participe

Op de Nationale Buitenspeeldag op de Burgemeester Bruins Slotsingel overhandigde Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte, een cheque van € 5.000 aan Participe voor het organiseren van sportactiviteiten voor jongeren in aandachtswijken. Participe en de jongerenwerkers zetten zich in voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving. Ook Woonforte vindt het belangrijk dat deze jongeren een waardevolle plek vinden in hun buurt.

Advertorial Kinderen gisteren 12:48

Romeinse dag in het Alphense Stadshart

Op vrijdag 28 juni wordt het Alphense stadshart omgetoverd tot een levendig Romeins dorp, speciaal voor groepen van zowel jongeren als ouderen. Het programma biedt activiteiten zoals een speurtocht en Romeinse vaartochten, waardoor op een interactieve manier kennis gemaakt kan worden met de Romeinse geschiedenis van Alphen. 

Sport gisteren 11:50

Supporters opgelet: Hier kijk je zondag het EK voetbal in Alphen

Zondag om 15:00 uur begint het Nederlands Elftal aan hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Polen. Op diverse locaties in Alphen aan den Rijn kun je de wedstrijd live op grote schermen bekijken. Ontdek hier waar je kunt genieten van deze spannende wedstrijd.