AlphensEV

SP-Alphen wil opheldering over 'fopenquête' windturbines Groene Hart

De SP-fractie van Alphen aan den Rijn heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders bij het proces dat zou moeten zorgen voor een objectieve en transparante visie op de uitdaging om in de toekomst voldoende duurzame energie op te kunnen wekken.

Onderzoeksjournalist Bas Vermond heeft na tal van WOB-verzoeken (wet openbaarheid van bestuur) inzage gekregen in de gang van zaken die voorafging aan de wens van het college om langs de N11 bij Hazerswoude Rijndijk en Groenendijk tientallen windturbines te plaatsen.

Uit zijn onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de gemeente er via een enquête en werkgroep alles aan heeft gedaan om te komen tot een door hun voorgesteld resultaat. Enquêtevragen werden tussendoor vervangen, er zijn mensen apart benaderd om mee te doen met de enquête waarvan de gemeente wist dat zij al eerder hadden aangegeven mee te willen praten en/of iets met duurzame energie hadden. Openbare vergaderingen van het samenwerkingsverband Holland Rijnland waarin gesproken werd over de energie-opgave bleken ineens geheim. Daarnaast is de deelnemers niet verteld of duidelijk gemaakt wat er met hun antwoorden ging gebeuren.

Volgens SP-raadslid Harre van der Nat slechts het topje van de ijsberg: “Er is veel meer fout gegaan in het proces, de gemeente lijkt alles uit te kast te hebben gehaald om tot een vooraf gewenst resultaat te komen. Neem bijvoorbeeld de dorpsoverleggen, die zijn tot het laatste moment van dit proces buitenspel gezet. Dat terwijl juist nu een goed moment was om naar hen te luisteren.”

Wat is dan het alternatief?

Een ding is helder. Er ligt een grote opgave en we zullen absoluut naar een duurzame toekomst uit moeten kijken. Kolen- en kerncentrales zijn volgens de SP-fractie zeker niet de oplossing. Zij zien veel meer toekomst in een samenwerking met tal van gemeenten om een groot windmolenpark op de derde Maasvlakte te realiseren. Daarnaast is langs het talud van de N11 nabij Kerk en Zanen aan de snelwegkant een prima plek voor een zonneweide, meent de partij.

Van der Nat vervolgt: “Helaas zien we steeds weer dat iedere gemeente haar eigen windturbineparkje moet en zal hebben. En dan sturen ze zoals hier om de belangen van de inwoners heen. Dit zou een neutraal en eerlijk proces moeten zijn, maar dat is het op deze manier gewoon niet. Dan kan ik niks anders doen dan er voor gaan liggen.”

Tegen Groenlinks-wethouder Van Zuylen, die verantwoordelijk is voor dit plan, en Burgemeester Spies, die vanuit Holland Rijnland energie in haar portefeuille heeft, zou Van der Nat willen zeggen: “Windturbines draaien slechts een kant op. U had alle kanten op moeten kijken, moeten luisteren naar de inwoners, niet moeten sturen en wat meer vertrouwen mogen hebben in de mensen die volgend jaar weer naar de stembus gaan.”

Foto ter illustratie


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Verkeer en vervoer vandaag 12:24

Parkeerperikelen

Er kan sinds kort anderhalf uur gratis geparkeerd worden in de garages in het centrum. En in rap tempo heeft de gemeente besloten om de rekening daarvan bij de centrumbewoners neer te leggen.

Advertorial Evenementen vandaag 10:59

Dyckland winter FSTVL

Restaurant de Dyck kondigt een tweede editie van Dyckland winter FSTVL aan! Het toprestaurant met de grootste moestuin wordt op 11 en 12 februari omgetoverd in een waanzinnig winters decor waar je tijdens het culinaire festival kunt genieten van een winterse walking lunch of diner vól culinaire verrassingen.

Werken vandaag 09:28

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 4

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Oud Alphen gisteren 16:48

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Advertorial Werken gisteren 15:32

Banen- en Informatiemarkt op Museumpark Archeon

Museumpark Archeon is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en collega’s. In samenwerking met de Vereniging Vrienden van Archeon wordt een informatiemarkt in de Romeinse Herberg georganiseerd. Archeon zoekt jaarlijks nieuwe collega-vrijwilligers en nieuwe collega’s ter versterking voor het nieuwe seizoen. 

Overige gisteren 14:11

De Week van de Poëzie omgedoopt tot de ‘Alphense Poëzieweek’

Van 26 januari tot en met 1 februari organiseert Stichting Alphen Taal de ‘Alphense Poëzieweek’. Elke dag worden er gedichten geplaatst op de website en social mediakanalen van Stichting Alphen Taal. Deze gedichten zijn geschreven door dichters die betrokken zijn bij de stichting.