AlphensEV

SP-Alphen wil opheldering over 'fopenquête' windturbines Groene Hart

De SP-fractie van Alphen aan den Rijn heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders bij het proces dat zou moeten zorgen voor een objectieve en transparante visie op de uitdaging om in de toekomst voldoende duurzame energie op te kunnen wekken.

Onderzoeksjournalist Bas Vermond heeft na tal van WOB-verzoeken (wet openbaarheid van bestuur) inzage gekregen in de gang van zaken die voorafging aan de wens van het college om langs de N11 bij Hazerswoude Rijndijk en Groenendijk tientallen windturbines te plaatsen.

Uit zijn onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de gemeente er via een enquête en werkgroep alles aan heeft gedaan om te komen tot een door hun voorgesteld resultaat. Enquêtevragen werden tussendoor vervangen, er zijn mensen apart benaderd om mee te doen met de enquête waarvan de gemeente wist dat zij al eerder hadden aangegeven mee te willen praten en/of iets met duurzame energie hadden. Openbare vergaderingen van het samenwerkingsverband Holland Rijnland waarin gesproken werd over de energie-opgave bleken ineens geheim. Daarnaast is de deelnemers niet verteld of duidelijk gemaakt wat er met hun antwoorden ging gebeuren.

Volgens SP-raadslid Harre van der Nat slechts het topje van de ijsberg: “Er is veel meer fout gegaan in het proces, de gemeente lijkt alles uit te kast te hebben gehaald om tot een vooraf gewenst resultaat te komen. Neem bijvoorbeeld de dorpsoverleggen, die zijn tot het laatste moment van dit proces buitenspel gezet. Dat terwijl juist nu een goed moment was om naar hen te luisteren.”

Wat is dan het alternatief?

Een ding is helder. Er ligt een grote opgave en we zullen absoluut naar een duurzame toekomst uit moeten kijken. Kolen- en kerncentrales zijn volgens de SP-fractie zeker niet de oplossing. Zij zien veel meer toekomst in een samenwerking met tal van gemeenten om een groot windmolenpark op de derde Maasvlakte te realiseren. Daarnaast is langs het talud van de N11 nabij Kerk en Zanen aan de snelwegkant een prima plek voor een zonneweide, meent de partij.

Van der Nat vervolgt: “Helaas zien we steeds weer dat iedere gemeente haar eigen windturbineparkje moet en zal hebben. En dan sturen ze zoals hier om de belangen van de inwoners heen. Dit zou een neutraal en eerlijk proces moeten zijn, maar dat is het op deze manier gewoon niet. Dan kan ik niks anders doen dan er voor gaan liggen.”

Tegen Groenlinks-wethouder Van Zuylen, die verantwoordelijk is voor dit plan, en Burgemeester Spies, die vanuit Holland Rijnland energie in haar portefeuille heeft, zou Van der Nat willen zeggen: “Windturbines draaien slechts een kant op. U had alle kanten op moeten kijken, moeten luisteren naar de inwoners, niet moeten sturen en wat meer vertrouwen mogen hebben in de mensen die volgend jaar weer naar de stembus gaan.”

Foto ter illustratie


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:44

Het nieuws van week 23 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van te kort aan horecapersoneel en een pilot om de terrassen langer open te houden tot aan het Europees Kampioenschap dat deze week aftrapte en Thomas Berge die het aan de stok kreeg met handhavers. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Werken gisteren 14:10

Het nieuwe vacature aanbod van week 23

Op zoek naar leuke baan of een nieuwe uitdaging in Alphen of omgeving? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Alphens.nl heeft haar eigen vacaturepagina. Op deze pagina zijn diverse soorten vacatures in verschillende branches te vinden. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Handelsnederzetting

Als er een castellum 'in the middle of nowhere' wordt gebouwd, verschijnt er binnen de kortste keren ook een handelsnederzetting. Dat zal in Alphen aan den Rijn niet anders zijn geweest. In zo'n kampdorp wonen gezinnen van soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Overige gisteren 10:12

Betalen Alphense hondenbezitters straks geen hondenbelasting meer?

Een hond is je beste vriend, maar daar moet je jaarlijks wel wat voor over hebben. Althans, in de helft van de gemeenten in Nederland moet je nu nog hondenbelasting betalen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil van de belasting af. En dat scheelt Alphense hondenbezitters jaarlijks tientallen euro’s.