Josh Walet

SP dient motie in om opkoopbescherming in te voeren in Alphen

De Alphense fractie van de SP dient een motie in om de opkoop van huizen door beleggers en vastgoedhandelaren in de gemeente aan banden te leggen. Dit wil de SP bereiken door het invoeren van de zogenaamde ‘opkoopbescherming’.

Vanwege een wetswijziging aan de huisvestingswet hebben gemeenten vanaf 1 januari de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat private verhuurders niet zomaar huizen op kunnen kopen in gemeenten, wat de prijs opdrijft van huizen en zorgt dat veel jonge huizenkopers met lege handen staan.

SP Fractievoorzitter Iris van de Kolk: “Gemeenten als Den Haag en Rotterdam hebben al aangekondigd dat ze deze opkoopbescherming per 1 januari in gaan voeren. Als private verhuurders daar niet meer terecht kunnen is er een groot risico dat ze besluiten om in Alphen massaal woningen op te gaan kopen. Dan krijg je een ‘waterbedeffect’, waardoor de prijzen van de huizen in Alphen nog meer kunnen gaan stijgen en het voor starters nog onmogelijker wordt gemaakt om een fatsoenlijke woning te vinden. Daarom verzoeken wij de wethouder om nu actie te ondernemen om deze situatie per 1 januari te voorkomen.”

Dit is niet de enige reden voor de SP, vervolgt van de Kolk: “We vinden dat met name starters en jongeren meer kansen moeten hebben op de woningmarkt, want wonen is een recht. Dat houdt in dat we betaalbaar moeten bouwen, maar ook moeten zorgen dat huizen niet voor mensen hun ogen worden weggekocht door vastgoedcowboys die ze dan tegen exorbitant hoge prijzen weer aan die jongeren proberen te verhuren.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.