Politiek

SP wil spoeddebat over gifbelt Coup

Fractievoorzitter Jo Schriek (SP) gaat dit weekend een spoeddebat aanvragen naar aanleiding van de televisieuitzending van Zembla over de Coupépolder.

Het tv-programma van Nederland 2 ging uitgebreid in op de met gif besmette grond van de Coupépolder waar nu de Alphense golfclub Zeegersloot op is aangelegd.

Zembla, dat de hand heeft weten te leggen op het rechercheonderzoek, stelt dat er met medeweten van de gemeente Alphen jarenlang illegaal chemisch afval in de polder is gestort, vaak honderden vaten per dag. De constatering van de recherche dat er jarenlang illegaal grote hoeveelheden chemisch afval in de Coupépolder zijn gestort, staat haaks op de uitspraken van milieuwethouder Lyczak.

Op de vraag wat er precies in de vroegere vuilstortplaats ligt, antwoordt hij: 'Daar ligt huishoudelijk afval, organisch afval die vroeger ook gestort werd en wat andere spullen, waarschijnlijk ook wat chemisch afval.' Op de bewering dat er duizenden vaten chemisch afval in de polder liggen, reageert Lyczak: 'Ik heb die verhalen ook gehoord en er is geen aanleiding om te vermoeden dat het er zoveel zijn.'

In mei van dit jaar heeft de gemeenteraad besloten dat er een onderzoek moest komen naar de effectiviteit van de nazorgfase van de Coupépolder. Voor de uitvoering van het onderzoek is een externe deskundigencommissie ingesteld die zowel de inhoudelijke als de bestuurlijke gang van zaken gaat onderzoeken. De uitkomsten van het onderzoek, die in december verwacht worden, moeten duidelijkheid bieden en inzicht geven in eventuele vervolgstappen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Bij Hoogvliet sparen voor gratis theatertickets
Advertorial Winkels gisteren 15:35

Bij Hoogvliet sparen voor gratis theatertickets

Klanten van supermarkt Hoogvliet sparen vanaf 28 augustus 2019 voor het tweede kaartje gratis voor diverse theatervoorstellingen, geschikt voor de hele familie. De voorstellingen van onder andere Doornroosje De Musical, Peppa Pig, Brandweerman Sam Live en Fien & Teun zijn te boeken bij verschillende theaters in het marktgebied van Hoogvliet.

Peutersurvival weer van start
Advertorial Sport gisteren 11:37

Peutersurvival weer van start

Vanaf september start De Thermen2 weer met een twaalfweekse cursus peutersurvival niveau 1. De Thermen2 geeft de cursus om kinderen tussen de 3 en de 4 jaar zelfredzaam te maken mochten zij onverhoopt te water raken.