Josh Walet

Spies blij met VNG-standpunt over verbieden van vuurwerk

Burgemeester Liesbeth Spies is blij met het standpunt van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over een landelijk vuurwerkverbod. Het gaat om het verbieden van knalvuurwerk, vuurpijlen en los vuurwerk.

Het VNG sluit met het advies aan de landelijke overheid aan bij de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Nationale Politie. Burgemeester Spies is blij met dit advies, omdat het duidelijk is en werkbaar voor de handhavers.

Een landelijk verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en los vuurwerk betekent overigens niet dat vuurwerk helemaal niet meer mag. Potten en cakes met vuurwerk mogen wel. Dit soort vuurwerk wordt op straat geplaatst en eenmaal aangestoken is er een serie van siervuurwerk te zien. In tegenstelling tot losse pijlen die vaak in een fles worden afgestoken, kan zo’n zware pot niet omvallen. "Dit vuurwerk is veiliger en er zijn ook minder afzwaaiers", aldus Spies.
Behalve het verbod wordt ook aanbevolen om illegaal zwaar vuurwerk in de Wapenwet op te nemen en om in gesprek te gaan met omliggende landen om tot één beleid te komen.

In de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wordt donderdag 30 januari een motie van GroenLinks besproken om vuurwerk in de gemeente helemaal te verbieden. Spies heeft al eerder gezegd daar geen voorstander van te zijn totdat dit een landelijke regeling is.

Op de foto demonstratie van vuurwerk


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Natuur en recreatie vandaag 09:42

Eerste paal voor Klimpark Alphen de grond in

Op dinsdagochtend 25 februari is de eerste paal voor Klimpark Alphen in Park Zegersloot de grond ingegaan. Wethouder Gert-Jan Schotanus en kinderwethouder Day van der Pijl waren aanwezig bij de ceremonie.

Politiek vandaag 08:53

Hazerswoudse raadsleden hebben vraagtekens bij verkeersplannen

Raadsleden van CDA, Nieuw Elan, D66 en VVD stellen, in principe namens Hazerswoude-Dorp waar zij wonen, vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Zij willen vooral weten waarom de gemeenteraad en de dorpsbewoners ineens buitenspel staan.

Calamiteiten gisteren 15:40

Politie houdt meerdere personen aan in het verkeer

De politie was in de nacht van vrijdag op zaterdag druk met verschillende zaken in het verkeer. Er werden meerdere personen aangehouden, waaronder voor rijden onder invloed.

Sport gisteren 14:43

Daan Spruit rijdt sterk op NK Pure Sprint

Met stormachtige wind en zo nu en dan fikse buien werd voor het eerst na 49 jaar weer een NK langebaan schaatsen georganiseerd op de nostalgische Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Alphenaar Daan Spruit wist goede resultaten neer te zetten.