Alphens EV

‘Sport is kiezen voor vitaliteit in de samenleving’

Wethouder Gert-Jan Schotanus maakt in de nieuwe Sportvisie een duidelijke keuze: "Wij kiezen met sport voor vitaliteit in de samenleving. Dat is een maatschappelijke opdracht die we onszelf hebben gegeven."

Het is een duidelijke keuze om sport in de gemeente Alphen aan den Rijn te benutten om de vitaliteit van inwoners te vergroten. Daar zijn ook duidelijke argumenten voor. "We weten dat kinderen zich motorisch minder goed ontwikkelen dan voorheen. Daar moeten we iets aan doen. We zien veel mensen met overgewicht. Daar moeten we ook iets aan doen. Sportverenigingen hebben moeite om bestuursleden en vrijwilligers te vinden. Daar we kunnen iets aan doen. We willen graag een positieve leefstijl bevorderen. Maar, dat gaat allemaal niet vanzelf", legt Schotanus uit.

De oplossing lijkt te liggen in een ambitieuze visie op Sport in combinatie met het sluiten van een Lokaal Sportakkoord naar voorbeeld van het Landelijk Sportakkoord. Zo'n sportakkoord is echter geen 'dingetje' van de gemeente. "Lokale verenigingen sluiten samen met maatschappelijke organisaties een akkoord en de gemeente is een van de partijen", aldus de sportwethouder.
In de nieuwe Sportvisie zijn tien punten opgenomen die helpen om in te kunnen zetten op een vitale samenleving met als middel sport. Het Lokale Sportakkoord is bedoeld om dat voor elkaar te krijgen.  "We willen sportclubs aan elkaar verbinden, want samen ben je sterker. Waarom zou je geen accommodaties delen, of vrijwilligers als dat kan?"

Ook belangrijk is de relatie met onderwijs. "We willen graag veel meer leerlingen uit het voortgezet onderwijs die een maatschappelijke stage bij een sportvereniging gaan doen. En nee, dan is het niet de bedoeling dat je de vloer gaat dweilen. Een scholier moet dan juist kennismaken met de voorzitter, met de hoofdtrainer en met de vrijwilligers."

De politieke partijen praten vanavond, donderdag 14 december, over de nieuwe Sportvisie in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 13:31

Culturele zondagen bij Parkvilla

Op 9 augustus vindt de tweede culturele zondag plaats bij Parkvilla. Deze zondag staat in het teken van musicalsongs. Tijdens dit musicalconcert nemen vier getalenteerde artiesten het publiek mee op een unieke reis langs de mooiste musicals, zoals Les Miserables en Wicked. Maar dat is nog niet alles!

Alphens Restaurantweek vandaag 12:26

Reserveer vanaf nu voor de Alphens Restaurantweek

Donderdag 20 t/m zondag 30 augustus is het zo ver, dan gaat de zomereditie van de Alphens Restaurantweek van start. Vanaf nu is het mogelijk om couverts te reserveren bij een van de 19 deelnemende restaurants!

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 10:39

The Center of Beauty bestaat vijf jaar!

Deze maand bestaat The Center of Beauty vijf jaar, en dat moet gevierd worden met een leuke actie. Hoe heeft eigenaresse Carmen die jaren ervaren? 

Coronavirus in Alphen vandaag 09:56

Zeven nieuwe besmettingen in Alphen

GGD Hollands Midden meldt dat er in de afgelopen week in de gemeente Alphen aan den Rijn opnieuw zeven besmettingen met corona zijn vastgesteld. Een week eerder waren dat er acht.

Wonen en bouwen vandaag 08:40

Vijf jaar sinds de val van de Julianabrug: het brugdrama in beeld

Vandaag is het vijf jaar geleden dat het brugdrama plaatsvond. Bij werkzaamheden aan de Julianabrug in Alphen ging het compleet mis. Twee hijskranen die het brugdeel inhesen vielen om en richtten een enorme ravage aan. In deze fotoreportage van de Alphense fotograaf Josh Walet nemen we je mee terug naar dat bewuste moment.