Alphens EV

‘Sport is kiezen voor vitaliteit in de samenleving’

Wethouder Gert-Jan Schotanus maakt in de nieuwe Sportvisie een duidelijke keuze: "Wij kiezen met sport voor vitaliteit in de samenleving. Dat is een maatschappelijke opdracht die we onszelf hebben gegeven."

Het is een duidelijke keuze om sport in de gemeente Alphen aan den Rijn te benutten om de vitaliteit van inwoners te vergroten. Daar zijn ook duidelijke argumenten voor. "We weten dat kinderen zich motorisch minder goed ontwikkelen dan voorheen. Daar moeten we iets aan doen. We zien veel mensen met overgewicht. Daar moeten we ook iets aan doen. Sportverenigingen hebben moeite om bestuursleden en vrijwilligers te vinden. Daar we kunnen iets aan doen. We willen graag een positieve leefstijl bevorderen. Maar, dat gaat allemaal niet vanzelf", legt Schotanus uit.

De oplossing lijkt te liggen in een ambitieuze visie op Sport in combinatie met het sluiten van een Lokaal Sportakkoord naar voorbeeld van het Landelijk Sportakkoord. Zo'n sportakkoord is echter geen 'dingetje' van de gemeente. "Lokale verenigingen sluiten samen met maatschappelijke organisaties een akkoord en de gemeente is een van de partijen", aldus de sportwethouder.
In de nieuwe Sportvisie zijn tien punten opgenomen die helpen om in te kunnen zetten op een vitale samenleving met als middel sport. Het Lokale Sportakkoord is bedoeld om dat voor elkaar te krijgen.  "We willen sportclubs aan elkaar verbinden, want samen ben je sterker. Waarom zou je geen accommodaties delen, of vrijwilligers als dat kan?"

Ook belangrijk is de relatie met onderwijs. "We willen graag veel meer leerlingen uit het voortgezet onderwijs die een maatschappelijke stage bij een sportvereniging gaan doen. En nee, dan is het niet de bedoeling dat je de vloer gaat dweilen. Een scholier moet dan juist kennismaken met de voorzitter, met de hoofdtrainer en met de vrijwilligers."

De politieke partijen praten vanavond, donderdag 14 december, over de nieuwe Sportvisie in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:13

Ritmische groep Wilskracht pakt opnieuw de winst

De seniorengroep ritmische gymnastiek van Wilskracht zette in het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 december tijdens de internationale DreamCup in Hoofddorp opnieuw een foutloze oefening met bal neer.

Stadshart vandaag 15:52

IJsbaan op het Rijnplein in opbouw

Van vrijdag 13 december tot en met maandag 6 januari 2020 kan er geschaatst worden op het Rijnplein in Alphen aan den Rijn. De opbouw van de ijsbaan is momenteel in volle gang.

Verkeer en vervoer vandaag 15:20

Geen treinen tussen Bodegraven en Alphen

Er rijden momenteel geen treinen tussen station Bodegraven en station Alphen aan den Rijn. De oorzaak hiervan is een defecte spoorbrug.

Blog Opinie vandaag 15:11

Alphen blameert zich tegen de nummer laatst

A.V.V. Alphen is in de derde klasse A zondag vooralsnog niet meer dan een middenmoter. Toch richt men zich bij de club gelet op het ogenschijnlijk gemakkelijke programma op het winnen van de tweede periode.

Winactie Overige vandaag 14:43

Win een zitzak van Slijterij Jelfra De Toren

Kijk jij graag voetbal in stijl? En doe je dit het liefst op een relaxte en ontspannen manier? Dan hebben wij goed nieuws! Wij mogen namens Slijterij Jelfra De Toren een toffe Heineken/Champions League zitzak weggeven.