Tom in de buurt
Advertorial Gezondheid en welzijn

Spreekuur Wegwijs in relatie en scheiding: veel animo voor nieuw spreekuur

Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn hebben grote behoefte aan het spreekuur 'Wegwijs in relatie en scheiding'. De animo voor een proef met een wekelijks spreekuur blijkt zo groot, dat de frequentie meteen is opgevoerd tot twee keer per week. In dit nieuwe spreekuur werken Tom in de buurt, de gemeente Alphen aan den Rijn en verschillende advocaten en mediators samen. 

Tom in de buurt heeft dit jaar in korte tijd op verzoek van gemeente Alphen aan den Rijn het spreekuur ‘Wegwijs in Relatie en Scheiding’ gerealiseerd. Wijkcoach Daniëlle Trapman van Tom in de buurt is een van de wijkcoaches die dit spreekuur draait. “Ik merk dat inwoners het fijn vinden om bij één loket al hun vragen te kunnen stellen op het gebied van relatie en scheiding. Dit scheelt een hoop deurtjes aflopen met je vragen. Bij een moeizame relatie of scheiding speelt er vaak onrust en kan je hoofd vol zitten met vragen en/of zorgen. Dan is het echt helpend als je op één plek meteen duidelijkheid kunt krijgen over jouw mogelijkheden. Dat geeft perspectief en meer rust.” 

Veel vraag

“Er is veel vraag naar ondersteuning bij relatie- en scheidingsproblematiek”, zegt Karline Ensing, aanjager van het spreekuur. ”We zijn in februari 2021 gestart met een afsprakenmiddag, maar hebben dit direct al moeten verdubbelen.”

Nu de eerste ervaringen met het spreekuur positief zijn, wil Tom in de buurt dit spreekuur ruim bekendmaken. Karline: “Afgelopen twee maanden hebben we proefgedraaid. Alles wat we op papier hadden bedacht, blijkt in de praktijk ook echt perfect te werken. Inwoners worden door dit spreekuur snel en professioneel geholpen met de juiste kennis en ervaring, waarbij elke samenwerkingspartner zijn eigen rol heeft. Ik kan daar echt enthousiast van worden.”

(Kader) Wat voor een vragen

Inwoners kunnen bij spreekuur terecht met allerhande vragen over relatie en scheiding, bijvoorbeeld:

  • Hoe kunnen mijn partner en ik beter communiceren met elkaar? 
  • Hoe stoppen we de ruzies? 
  • Wat moet ik allemaal regelen als ik zou willen scheiden? 
  • Hoe doen we dat met de kinderen? 
  • Hoe verwerk ik/verwerken wij de scheiding?

Professionele samenwerking

Tom in de buurt heeft maatschappelijk werkers in huis die inwoners kunnen ondersteunen bij het beantwoorden van vragen. “Daarnaast werken we samen zodat we vragen waarbij bijvoorbeeld juridische kennis, kennis op het gebied van financiën en gemeentelijke regels nodig is, ook direct kunnen beantwoorden. Professionals met deze kennis sluiten aan het gesprek”, vertelt Karline.

Zo wordt nauw samengewerkt met het Serviceplein van de gemeente, bijvoorbeeld bij vragen over financiën en huisvesting. En zijn meerdere advocaten bij het spreekuur betrokken. “De meerwaarde is voor mij om samen vanuit je eigen professionele invalshoek alles goed te regelen in het belang van de kinderen”, aldus Hiske Zuijderwijk van ZV Scheidingsspecialisten. “Gelukkige ouders betekent een gelukkig kind.”

Ook Jantien Brouwer van Hofstad Advocaten is blij met de samenwerking. “Waarom moeilijk doen als het samen kan? Door informatie te geven aan cliënten, hoop ik hen op weg te helpen naar het maken van de juiste keuze voor henzelf.” 

Hoe werkt het?

Inwoners van Alphen aan den Rijn kunnen zich telefonisch of met behulp van een formulier op de website www.tomindebuurt.nl voor het spreekuur aanmelden. Of bellen met het algemene telefoonnummer van Tom in de buurt, 088 9004567. Karline: “Aan de hand van de binnengekomen vraag bepalen we welke samenwerkingspartner we eventueel betrekken bij het eerste gesprek en maken we een afspraak.”

Wanneer

Afspraken vinden plaats op woensdag tussen 13:00 en 16:00 uur, of donderdag tussen 09:30 en 11:45 uur. Aanmelden vooraf is nodig.

Vanwege de coronamaatregelen vinden alle afspraken voorlopig nog digitaal plaats. In de toekomst zullen deze fysiek plaatsvinden in de wijkcentra van Tom in de buurt en het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.

 


Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!