Staan Alphenaren open voor het resomeren van je lichaam?

Naast het begraven of cremeren van je lichaam, is er binnenkort een nieuwe vorm van lijkbezorging toegestaan waarbij gebruik wordt gemaakt van een chemische vloeistof: resomeren. Staan Alphenaren open voor deze nieuwe methode of houden ze het liever bij de bestaande methodes?

De vloeistof die wordt gebruikt voor het resomeren, wordt ph-neutraal gemaakt en is vooral duurzamer dan de andere vormen van lijkbezorging. Tijdens het resomeren wordt de overledene slechts in een doek gewikkeld en in een soort capsule gelegd. Met behulp van kaliumhydroxide, hitte en druk lossen alle weke delen op. Alleen de botten blijven over, maar dat is achteraf zo poreus dat je ze gemakkelijk kunt vermalen tot poeder. Wij waren benieuwd of Alphenaren openstaan voor deze nieuwe vorm van lijkbezorging en gingen daarom de straat op.

“Iedereen mag daar zelf voor kiezen”

Alphenaar Joost vindt dat iedereen zelf mag bepalen wat je doet met je lichaam na het overlijden. “Ik zou mijzelf niet laten resomeren.” De liberaal ingestelde Joost zou zelf kiezen voor een begrafenis, maar hij vindt wel dat als iemand zich wil laten resomeren, dat een vrije keuze is. De vriendin van Joost geeft aan dat zij zelf nog niet over dit onderwerp heeft nagedacht. “Maar iedereen staat vrij in zijn of haar vrije keuze.”

“Ik sta er wel voor open”

Ondanks dat Destiny ervoor openstaat, heeft ze nog geen beslissing gemaakt. “Zelf weet ik het nog niet, maar als mensen dit willen doen moeten ze het zelf weten.” Waar Destiny wel zeker van is, is dat ze niet begraven wil worden. De Alphense laat weten dat resomeren zeker iets is waar zij over na zal denken. ‘’Ik ga ervan uit dat ik nog lang niet kom te overlijden. Wellicht is dit tegen die tijd wel iets gangbaars. Dan zal ik het zeker overwegen.’’

“As uitstrooien voor je ziel trekt mij meer aan”

“Nee, ik zou het niet doen’’, laat Vadin stellig weten. ‘’Deels door mijn cultuur, waarvan je as uitstrooien beter is. Dit komt ook puur uit mezelf en het is gewoon hoe ik erover denk. As uitstrooien voor je ziel, dat trekt mij meer aan. Dit is voor mij genoeg reden om hier niet voor te kiezen.” Wel begrijpt Vadin als mensen voor deze keuze gaan. ‘’Iedereen heeft zo zijn eigen ding, maar voor mij is het niks.’’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 23:28

Theater in de binnenstad of op buitenlocatie

De 3,6 miljoen die nodig is om het gebouw van Theater Castellum te redden, wordt nog niet door de gemeenteraad ter beschikking gesteld. Eerst moet naast dit voorstel een tweede voorstel worden gelegd om het theater samen met een aantal andere functies naar een andere locatie te verplaatsen.

Blog Opinie gisteren 20:00

MINERVA Theater

Binnen de Alphense politiek is het theater aan het Rijnplein een heet hangijzer. Er is al vanaf het prille begin gedoe over de kosten van dit theater. Dat Alphen-Stad een mooi groot en goed theater moet hebben, daar gaat het gesprek meestal niet over. Wel over de exploitatie en over de subsidie. En vooral over de financiële tekorten en de laatste jaren ook over de gebreken aan het gebouw.

Politiek gisteren 18:20

Wegen in zuidelijk deel gemeente blijven lastig probleem

Hoe leid je het verkeer in het zuiden van de gemeente Alphen aan den Rijn in goede banen? Dat was de hamvraag waar inwoners, organisaties en bedrijven hun zegje over deden tegenover de politieke partijen.

Overige gisteren 17:41

Bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn genieten volop van pannenkoeken

Deze week is het feest voor de bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen. Medewerkers van de Alphense restaurants Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug bakken namelijk pannenkoeken voor de bewoners. Uit de reacties blijkt wel dat dit erg gewaardeerd werd. “Pannenkoeken smaken drie keer lekkerder wanneer ze voor je gebakken worden.”