Josh Walet

Stadsorganist Simon Stelling benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Stadsorganist Simon Stelling is benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding op 9 september uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

Simon Stelling studeerde aan het Utrechts Conservatorium, waarna hij in de jaren 1987-1989 zijn orgelstudie voortzette bij de organist en muziekpedagoog Marie-Claire Alain te Parijs. In Parijs specialiseerde hij zich in de vertolking van romantische en moderne Franse orgelliteratuur.

Steinmeyer-orgel

Sinds 1975 is hij organist van de Hervormde Gemeente Adventskerk te Alphen aan den Rijn en de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel. Gesteld wordt dat zijn orgelspel van uitzonderlijke klasse is en binnen en buiten de Adventskerk zeer wordt gewaardeerd. Het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk behoort tot een van de mooiste Duits-laatromantische orgels van Nederland. Het orgel werd in 1922 gebouwd en de inwijding in de Adventskerk vond plaats in 1923.

In 2013 is Stelling door Gemeente Alphen aan den Rijn benoemd tot stadsorganist. In 2017 maakten meer dan 1100 basisschoolleerlingen kennis met het Steinmeyer-orgel toen Stelling, samen met de Stichting het Cultuurpalet, een muzikale voorstelling maakte van Carnaval der Dieren. Mede door het initiatief en de inzet van Stelling is het Steinmeyer-orgel in 2020 grondig gerestaureerd en verkeert het orgel in geheel originele staat. Het Steinmeyer-orgel in Alphen aan de Rijn is daarmee, zowel nationaal als internationaal, een uniek instrument. Gesteld wordt dat er weinig historische orgels in Nederland zijn die zo midden in het culturele leven staan als het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk.

Sinds 2011 organiseert Stelling de Alphense Orgelzomer in de Adventskerk. Ook treedt hij veelvuldig op in de Adventskerk. Als concertorganist heeft hij in 2022 de orgelwerken van de organist en componist César Franck uitgevoerd. Eerder voerde hij koor- en orgelwerken van de organist en componist Maurice Duruflé uit, evenals de orgelsonates van de componist en organist Alexandre Guilmant en de orgelwerken van Franz Liszt. In april 2023 organiseerde Stelling in de Adventskerk een masterclass rond de orgelmuziek van Max Reger. De opbrengsten van de activiteiten komen ten goede aan het orgel en het interieur van de Adventskerk.

Médaille d’Or

In 2017 ontving Stelling de prestigieuze Médaille d’Or van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres. Dit instituut streeft naar erkenning en promotie van personen die door hun talent en hun werk bijdragen aan de invloed van de Franse cultuur, op zowel artistiek, literair als wetenschappelijk gebied. Hij ontving deze prijs voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Kamerkoor Cantabile

In 1987 richtte Stelling het Kamerkoor Cantabile te Alphen aan den Rijn op, waar hij tot op heden dirigent en artistiek leider is. Dit kamerkoor bestaat uit zestien geselecteerde zangers en zangeressen. Het repertoire varieert van muziek uit de renaissance tot en met muziek uit de 21ste eeuw. Alhoewel het koor ook werken uitvoert met orgel- en orkestbegeleiding is het gespecialiseerd in capella zang. Faam heeft het koor onder andere verworven door de jaarlijkse kerstconcerten die door de gehele regio heen worden gegeven en de uitvoering van het Reguiem van de Noor Kim André Arnesen. In 2018 zong Kamerkoor Cantabile, in samenwerking met het symfonieorkest Philharmonia Amsterdam en mezzosopraan Martine Straesser, dit requiem in de Adventskerk, een primeur in Nederland.

Min Ghesellen koor

Sinds 2010 is Stelling ook vaste dirigent en artistiek leider van het gemengd koor Min Ghesellen te Nieuwkoop. Dit koor bestaat uit 45 leden en verleent zijn medewerking aan diverse kerkdiensten in de Remonstrantse Kerk te Nieuwkoop. Daarnaast is Stelling dirigent van het Dickens Kerst Koor, onderdeel van Min Ghesellen.

Naast zijn werk als musicus is Stelling zelfstandig muziekpedagoog (1983-heden). In zijn lespraktijk in Alphen aan den Rijn doceert hij orgel, piano, koordirectie en muziektheorie. Daarnaast was hij van 1980 tot 2010 dirigent van Die Rhijnse Sangers te Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:26

Onderhoudswerkzaamheden aan A12 en A20 in volle gang

Het grootschalige onderhoud aan de A12 en A20 is nu twee weken bezig. In juni wordt het wegdek vernieuwd tussen Nieuwerbrug aan den Rijn en Utrecht, en er wordt gewerkt aan viaducten en vangrails. Weggebruikers van Alphen aan den Rijn richting Utrecht dienen hier rekening mee te houden.   

Overige gisteren 16:38

Woonforte overhandigt cheque ter waarde van € 5.000 aan Participe

Op de Nationale Buitenspeeldag op de Burgemeester Bruins Slotsingel overhandigde Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte, een cheque van € 5.000 aan Participe voor het organiseren van sportactiviteiten voor jongeren in aandachtswijken. Participe en de jongerenwerkers zetten zich in voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving. Ook Woonforte vindt het belangrijk dat deze jongeren een waardevolle plek vinden in hun buurt.

Advertorial Kinderen gisteren 12:48

Romeinse dag in het Alphense Stadshart

Op vrijdag 28 juni wordt het Alphense stadshart omgetoverd tot een levendig Romeins dorp, speciaal voor groepen van zowel jongeren als ouderen. Het programma biedt activiteiten zoals een speurtocht en Romeinse vaartochten, waardoor op een interactieve manier kennis gemaakt kan worden met de Romeinse geschiedenis van Alphen. 

Sport gisteren 11:50

Supporters opgelet: Hier kijk je zondag het EK voetbal in Alphen

Zondag om 15:00 uur begint het Nederlands Elftal aan hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Polen. Op diverse locaties in Alphen aan den Rijn kun je de wedstrijd live op grote schermen bekijken. Ontdek hier waar je kunt genieten van deze spannende wedstrijd.