Josh Walet

Stadsorganist Simon Stelling benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Stadsorganist Simon Stelling is benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding op 9 september uit handen van burgemeester Liesbeth Spies.

Simon Stelling studeerde aan het Utrechts Conservatorium, waarna hij in de jaren 1987-1989 zijn orgelstudie voortzette bij de organist en muziekpedagoog Marie-Claire Alain te Parijs. In Parijs specialiseerde hij zich in de vertolking van romantische en moderne Franse orgelliteratuur.

Steinmeyer-orgel

Sinds 1975 is hij organist van de Hervormde Gemeente Adventskerk te Alphen aan den Rijn en de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel. Gesteld wordt dat zijn orgelspel van uitzonderlijke klasse is en binnen en buiten de Adventskerk zeer wordt gewaardeerd. Het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk behoort tot een van de mooiste Duits-laatromantische orgels van Nederland. Het orgel werd in 1922 gebouwd en de inwijding in de Adventskerk vond plaats in 1923.

In 2013 is Stelling door Gemeente Alphen aan den Rijn benoemd tot stadsorganist. In 2017 maakten meer dan 1100 basisschoolleerlingen kennis met het Steinmeyer-orgel toen Stelling, samen met de Stichting het Cultuurpalet, een muzikale voorstelling maakte van Carnaval der Dieren. Mede door het initiatief en de inzet van Stelling is het Steinmeyer-orgel in 2020 grondig gerestaureerd en verkeert het orgel in geheel originele staat. Het Steinmeyer-orgel in Alphen aan de Rijn is daarmee, zowel nationaal als internationaal, een uniek instrument. Gesteld wordt dat er weinig historische orgels in Nederland zijn die zo midden in het culturele leven staan als het Steinmeyer-orgel in de Adventskerk.

Sinds 2011 organiseert Stelling de Alphense Orgelzomer in de Adventskerk. Ook treedt hij veelvuldig op in de Adventskerk. Als concertorganist heeft hij in 2022 de orgelwerken van de organist en componist César Franck uitgevoerd. Eerder voerde hij koor- en orgelwerken van de organist en componist Maurice Duruflé uit, evenals de orgelsonates van de componist en organist Alexandre Guilmant en de orgelwerken van Franz Liszt. In april 2023 organiseerde Stelling in de Adventskerk een masterclass rond de orgelmuziek van Max Reger. De opbrengsten van de activiteiten komen ten goede aan het orgel en het interieur van de Adventskerk.

Médaille d’Or

In 2017 ontving Stelling de prestigieuze Médaille d’Or van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres. Dit instituut streeft naar erkenning en promotie van personen die door hun talent en hun werk bijdragen aan de invloed van de Franse cultuur, op zowel artistiek, literair als wetenschappelijk gebied. Hij ontving deze prijs voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Kamerkoor Cantabile

In 1987 richtte Stelling het Kamerkoor Cantabile te Alphen aan den Rijn op, waar hij tot op heden dirigent en artistiek leider is. Dit kamerkoor bestaat uit zestien geselecteerde zangers en zangeressen. Het repertoire varieert van muziek uit de renaissance tot en met muziek uit de 21ste eeuw. Alhoewel het koor ook werken uitvoert met orgel- en orkestbegeleiding is het gespecialiseerd in capella zang. Faam heeft het koor onder andere verworven door de jaarlijkse kerstconcerten die door de gehele regio heen worden gegeven en de uitvoering van het Reguiem van de Noor Kim André Arnesen. In 2018 zong Kamerkoor Cantabile, in samenwerking met het symfonieorkest Philharmonia Amsterdam en mezzosopraan Martine Straesser, dit requiem in de Adventskerk, een primeur in Nederland.

Min Ghesellen koor

Sinds 2010 is Stelling ook vaste dirigent en artistiek leider van het gemengd koor Min Ghesellen te Nieuwkoop. Dit koor bestaat uit 45 leden en verleent zijn medewerking aan diverse kerkdiensten in de Remonstrantse Kerk te Nieuwkoop. Daarnaast is Stelling dirigent van het Dickens Kerst Koor, onderdeel van Min Ghesellen.

Naast zijn werk als musicus is Stelling zelfstandig muziekpedagoog (1983-heden). In zijn lespraktijk in Alphen aan den Rijn doceert hij orgel, piano, koordirectie en muziektheorie. Daarnaast was hij van 1980 tot 2010 dirigent van Die Rhijnse Sangers te Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving gisteren 15:55

Politie waarschuwt tegen ‘Gossip Girl’ accounts in de Week Tegen Pesten

Deze week is het de Week Tegen Pesten. De Alphense politie stelt een chat open om over pesten te kunnen praten. Zeker nu er ook ‘Gossip Girl’ accounts door heel Nederland opduiken. Scholen in Alphen aan den Rijn waarschuwen leerlingen en ouders van dit fenomeen.

Advertorial Film gisteren 12:51

Deze week te zien in bioscoop Castellum

Heb je geen ticket kunnen bemachtigen voor ‘The Eras Tour’ van Taylor Swift? Geen zorgen, want Theater Castellum vertoont vanaf 13 oktober het concert vier weken lang in de bioscoop! De zangeres verbreekt record na record. Alle concerten waren razendsnel uitverkocht en ook de film veroorzaakte in de VS een stormloop op kaarten.

Gemeente gisteren 11:36

Verkiezingen leggen druk op gemeenten, ministerie neemt maatregelen

Minister Hugo de Jonge heeft onlangs een evaluatie van de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen van afgelopen 15 maart aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat de verkiezingen een zeer grote druk hebben gelegd op gemeenten. Het kabinet neemt maatregelen.