Josh Walet

Stemmen met een nieuw stembiljet: Wat je moet weten

Hou je brievenbus in de gaten, want uiterlijk 23 mei ontvang je jouw stempas voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Dit jaar brengt een opmerkelijke verandering met zich mee: een proef met een geheel nieuw stembiljet. In vijf geselecteerde gemeenten, waaronder de onze, zullen kiezers op 6 juni 2024 gebruikmaken van dit compactere en anders vormgegeven stembiljet.

Hoe ziet het nieuwe stembiljet eruit?

Het nieuwe stembiljet is van A3-formaat. Op de bovenste helft staan de logo’s en namen van de partijen, terwijl op de onderste helft de nummers van de kandidaten worden weergegeven. Opmerkelijk is dat er geen namen van kandidaten op het stembiljet staan; deze zullen beschikbaar zijn op een apart overzicht dat in elk stemhokje en in elk stembureau wordt verstrekt, evenals per post vóór de verkiezing.

Hoe werkt het nieuwe stembiljet?

Het proces is eenvoudig: je kiest eerst één partij en daarna één kandidaat van die partij door twee vakjes rood te maken. De namen van de kandidaten waarop je kunt stemmen, zijn beschikbaar op het overzicht van kandidaten dat in elk stemhokje en elk stembureau ligt, en ook per post wordt verstuurd vóór de verkiezing.

Een stem wordt als geldig beschouwd als je:
- Eén partij en één kandidaat van die partij hebt gekozen.
- Alleen één partij hebt gekozen, wat automatisch betekent dat je op kandidaat één, de lijsttrekker, van die partij hebt gestemd.
- Niets hebt ingekleurd, wat een blanco stem oplevert.

Waarom komt er een nieuw stembiljet?

Het huidige stembiljet is te groot en daardoor lastig te gebruiken. Het nieuwe stembiljet is veel kleiner en daardoor handzamer voor kiezers. Ook voor kiezers met een visuele beperking is het nieuwe stembiljet toegankelijker, omdat het makkelijker met behulp van een mal en audio-ondersteuning te gebruiken is. Daarnaast is een kleiner stembiljet voor stembureauleden gemakkelijker te tellen. 

Oefenen met het nieuwe stembiljet?

Wil je het nieuwe stembiljet eens uitproberen? Dat kan! Hier zijn de gelegenheden om uitleg te krijgen en te oefenen:

  • Maandag 27 mei, 13:30 - 16:00 uur bij het Gemeentehuis (Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn)
  • Dinsdag 28 mei, 10:00 - 12:00 uur bij Buurthuis Mozaïek (Parelstraat 2, Alphen aan den Rijn)
  • Dinsdag 28 mei, 18:45 - 20:00 uur bij Wijkcentrum Kerk en Zanen (De Oude Wereld 51, Alphen aan den Rijn)
  • Zaterdag 1 juni, 10:00 - 12:30 uur bij Informatiepunt Participe Aarhof (Winkelcentrum Aarhof 31, Alphen aan den Rijn) 

Wil je oefenen op een andere plek? Bekijk in dit overzicht welke andere mogelijkheden er zijn. 

Dit is hoe het nieuwe stembiljet eruitziet: 

model-nieuw-stembiljet-met-logos.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.

Advertorial Film gisteren 17:22

De Kleuterbios is terug!

Op zaterdag 18 mei keert Het Muizenhuis - Sam & Julia terug in de Kleuterbios! Dit is een compilatie van acht afleveringen, waarvan zes afleveringen nooit eerder vertoond zijn. Hierin beleven de muizen Sam en Julia de spannendste avonturen en ontdekken ze verborgen mysteries. 

Sport gisteren 16:01

Sem Spruit pakt zes keer NK Goud en twee keer zilver

Afgelopen winter was voor Sem Spruit een mooie periode op het ijs en vloog hij naar Zuid-Korea voor de Jeugd Olympische Spelen. Daar wist hij samen met supertalent Angel Daleman (Leiderdorp) brons te pakken op de relay. Een moment om nooit meer te vergeten. Onlangs is Sem verkozen tot Alphens Sporttalent en kreeg hij aan het eind van het schaatsseizoen een onderscheiding van de KNSB, District Sassenheim. Hem viel de onderscheiding ten deel “Drager van de Bronzen Schaatser”, voor zijn mooie prestaties van het seizoen.