Stennis met Dennis - Zondagsrust

Meteen gingen de fanatieke christenen op hun achterste benen staan: “Dat kan niet! Dat mag niet! Wij moeten God en dus ook de zondagrust, die Hij heeft ingesteld, eerbiedigen!” Waarom ze dat zeiden? Omdat Wiebe Wieling enkele dagen voor het definitieve ‘nee’ had gezegd dat de Elfstedentocht desnoods op zondag gereden zou worden. “En o ja”, voegden de schijnheilige vromen eraan toe, “maandag kan ook niet, want dan moeten de deelnemers zich op zondag inschrijven en dat mag ook niet van de Heer.”

Pff, wat is die Heer toch streng!

Op school vroeg ik mij altijd af waarom we al die geschiedenislessen te verstouwen kregen. Dat was toch geweest? Toen ik ouder werd, kwam ik erachter. De geschiedenis leert ons veel. Onder andere dat negen van de tien oorlogen worden veroorzaakt en gevoed door het geloof. Omdat de ene partij de andere diens geloof opdringt. Bij de slachtingen die de christenen en de moslims door de eeuwen heen hebben aangericht, verbleken de daden van Stalin, Mao en Hitler. Slachtingen die anno 2012 nog gewoon voortduren. In Iran, Indonesië, Syrië, Afghanistan en vele andere landen worden andersdenkenden nog dagelijks vermoord. Vaak door gelovigen, die zo dyslectisch zijn als een deur. Dat moet wel. Anders hadden ze dat ene zinnetje in hun lijfblad wel gelezen: ‘Gij zult uw medemens niet doden.’

Ik haat het als anderen mij iets opleggen. Zeker als het fanatieke gelovigen zijn. Fundamentalisten.

Met hun kinderen heb ik medelijden. Hier in Alphen aan den Rijn zie ik ze op zondag, geïndoctrineerd, naar de kerk sjokken, achter hun ouders aan. Hoedjes op. Hun dagelijkse verzetje, want voor de rest mogen ze de hele dag niet veel meer dan een beetje voor zich uitstaren. Gelukkig is daar de kerk, waar ze die dag twee keer anderhalf uur naar het uitgestreken smoelwerk van die hel en verdoemenis prekende man achter de kansel mogen kijken en luisteren.

De mannen zijn het ergst. Zij hebben de macht en geloof me, die misbruiken ze flink. Radio, televisie en internet zijn in SGP-huize ten strengste verboden, dus moeten ze op hun werk naar porno kijken. Dat geeft niets, want als je op zondag in de kerk op de knietjes gaat en om vergeving vraagt, ben je weer rein en kun je de volgende dag met een gerust hart weer kijken naar een nieuwe aflevering van ‘Dikke pret in een Tiroler bed’. 

Zielig zijn hun vrouwen. Ze worden als minderwaardig beschouwd. Leven in de wetenschap dat je man op je neerkijkt. Denken dat je geschapen bent uit het rib van de man, want zo staat het in het boek beschreven. Vrouwen mogen geen politiek lidmaatschap hebben en al helemaal niet stemmen. Ze zijn er louter om te baren, om kinderen te verzorgen en vooral om hun mond te houden. Mooie vrouwen die zo lelijk mogelijk voor de dag komen. Zonder uitstraling, zonder charisma, met kleding uit het jaar nul, met haar van stro dat in een knot op hun hoofd zit geplakt en met treurige, bleke gezichtjes, want wie make-up opsmeert, belandt geheid in de hel.

Ach, die hel, daar issie weer. De grote stok achter de deur voor godvrezend Nederland. Als we toch eens een dagje niet konden dreigen met de hel.

Hoe dan ook, jammer dat de Elfstedentocht afgelopen zondag niet is verreden. Ik had gehoopt dat Wieling zou denken: “Zestienduizend deelnemers is teveel, maar zonder die gereformeerden moet dit ijs het wel houden.”

Dennis Captein

 

Deze column is geschreven voor en geplaatst in het Alphens Nieuwsblad
Foto: Eveline J. Verhoeve 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 16:03

Groei deze zomer met Let's Recruit!

De zomer is aangebroken! De tijd om na te denken over nieuwe stappen in je carrière: wil je je in je huidige gebied ontwikkelen of ben je klaar voor een switch? Let’s Recruit! houdt je via Instagram op de hoogte van het nieuwste vacatureaanbod. Volg ze nu en maak kans op een zomerse prijs! 

Maatschappelijk vandaag 14:35

Ladies Circle Groene Hart overhandigt cheque van 1.000 euro aan het Jeroen Heitzman Accufonds

Met de Circle Cycle ’24 heeft Ladies Circle Groene Hart € 1000 bijeen gefietst voor het Jeroen Heitzman Accufonds van de Alphense Fietsmaatjes. Op zondag 21 april fietsten vijfenveertig gesponsorde deelnemers deze tocht van 24 kilometer langs de mooiste plekken rondom Alphen aan den Rijn. Dat leverde een cheque van € 1000 euro op, die op 12 juli door Marjon van Rijs en Emmy Rijnsburger aan het fonds is overhandigd.

Overige vandaag 13:42

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. Deze cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet over een eigen scootmobiel beschikten er kennis mee maken.

Maatschappelijk vandaag 12:08

Wheels 4 Rescue schenkt ambulance aan ziekenhuis in Gambia

Tijdens hun vakantie in Gambia zagen Sjaak en Hester Zevenhoven de zorgwekkende staat van de gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen zijn verouderd, slecht uitgerust en kampen met een tekort aan medicijnen en gekwalificeerd personeel, wat leidt tot hoge kosten en beperkte toegang tot zorg. De kinder- en moedersterftecijfers behoren tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan prenatale zorg en gezondheidseducatie.

Verkeer en vervoer vandaag 10:29

Vakantiedrukte: Tips voor een soepele reis op Zwarte Zaterdag

Zaterdag 20 juli is het weer zover: Zwarte Zaterdag. Deze dag staat bekend als een van de drukste verkeersdagen van het jaar, wanneer miljoenen Europeanen massaal op vakantie gaan. De wegen naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië, raken overvol en files zijn onvermijdelijk.