Josh Walet

Steuntje in de rug voor Alphen: Tweede Kamer geeft groen licht voor woningbouw in de Gnephoek

Woningbouw in de Gnephoek. Toen woonminister Hugo de Jonge onlangs op werkbezoek was in Alphen aan den Rijn gaf hij al aan eind dit jaar duidelijkheid te willen over de haalbaarheid van de bouwplannen. De Tweede Kamer liet eerder deze week met een motie zien voorstander te zijn.

107 stemmen voor en 40 stemmen tegen. Zo stemde de Tweede Kamer dinsdag 24 mei. Daarmee is de motie door een ruime Kamermeerderheid aangenomen. Het initiatief van de motie kwam van Peter de Groot (VVD). Volgens hem komt door deze stemming meer druk te liggen op de provincie Zuid-Holland. Hij vindt dan ook dat De Jonge, die begin mei een werkbezoek bracht aan de Gnephoek, niet meer om woningbouw op deze locatie heen kan.

De motie van de Tweede Kamer volgde na de brief van het provinciebestuur over woningbouw in de Gnephoek. Daarin maakte gedeputeerde Anne Koning duidelijk dat het standpunt over woningbouw in de Gnephoek niet is gewijzigd. De bodem zou niet geschikt zijn voor woningbouw, het project zou te veel geld kosten en woningbouw zou niet op korte termijn mogelijk zijn.

Tekst loopt door onder de foto

gnephoek 1_Josh.jpeg

Groen licht

Woningbouw in de Gnephoek is een controversieel onderwerp. Er is ruimte voor duizenden woningen, maar bouwinitiatieven worden al jaren vanuit verschillende hoeken tegengehouden. Dat wethouder Van As wel graag wil bouwen in de Gnephoek steekt hij niet onder stoelen of banken. “De gronden liggen er klaar voor, de ‘know how’ hebben we in huis en we zijn er ambtelijk en bestuurlijk ook klaar voor. Dus waar wachten we nog op?”

De meerderheid van de Alphense gemeenteraad had hij al mee en nu heeft de Tweede Kamer dus ook groen licht gegeven. De locatie wordt opgenomen in het ‘Programma Woningbouw’ van De Jonge. Voor het einde van 2022 moet er duidelijkheid zijn over woningbouw in de Gnephoek.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 16:53

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 12

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Vrijwilliger vandaag 15:24

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

Milieu en duurzaamheid vandaag 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 09:27

Tot en met april voordelig smullen van de beste Argentijnse spareribs bij El Caballo

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Heb jij al trek in spareribs? Dan heeft het restaurant goed nieuws. Vanaf maandag 27 maart tot en met eind april eet je hun Argentijnse spareribs voor een nóg betere prijs.