Josh Walet

Steuntje in de rug voor Alphen: Tweede Kamer geeft groen licht voor woningbouw in de Gnephoek

Woningbouw in de Gnephoek. Toen woonminister Hugo de Jonge onlangs op werkbezoek was in Alphen aan den Rijn gaf hij al aan eind dit jaar duidelijkheid te willen over de haalbaarheid van de bouwplannen. De Tweede Kamer liet eerder deze week met een motie zien voorstander te zijn.

107 stemmen voor en 40 stemmen tegen. Zo stemde de Tweede Kamer dinsdag 24 mei. Daarmee is de motie door een ruime Kamermeerderheid aangenomen. Het initiatief van de motie kwam van Peter de Groot (VVD). Volgens hem komt door deze stemming meer druk te liggen op de provincie Zuid-Holland. Hij vindt dan ook dat De Jonge, die begin mei een werkbezoek bracht aan de Gnephoek, niet meer om woningbouw op deze locatie heen kan.

De motie van de Tweede Kamer volgde na de brief van het provinciebestuur over woningbouw in de Gnephoek. Daarin maakte gedeputeerde Anne Koning duidelijk dat het standpunt over woningbouw in de Gnephoek niet is gewijzigd. De bodem zou niet geschikt zijn voor woningbouw, het project zou te veel geld kosten en woningbouw zou niet op korte termijn mogelijk zijn.

Tekst loopt door onder de foto

gnephoek 1_Josh.jpeg

Groen licht

Woningbouw in de Gnephoek is een controversieel onderwerp. Er is ruimte voor duizenden woningen, maar bouwinitiatieven worden al jaren vanuit verschillende hoeken tegengehouden. Dat wethouder Van As wel graag wil bouwen in de Gnephoek steekt hij niet onder stoelen of banken. “De gronden liggen er klaar voor, de ‘know how’ hebben we in huis en we zijn er ambtelijk en bestuurlijk ook klaar voor. Dus waar wachten we nog op?”

De meerderheid van de Alphense gemeenteraad had hij al mee en nu heeft de Tweede Kamer dus ook groen licht gegeven. De locatie wordt opgenomen in het ‘Programma Woningbouw’ van De Jonge. Voor het einde van 2022 moet er duidelijkheid zijn over woningbouw in de Gnephoek.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport gisteren 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek gisteren 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.