Pixabay

Stichting Zorg voor Egels stuurt brandbrief aan gemeenteraad: “Egels hebben hulp nodig”

Egels hebben onze hulp nodig, vindt Stichting Zorg voor Egels. Aan de gemeenteraad vraagt de stichting om het bewustzijn rondom natuur en dieren in de stad onder de inwoners te vergroten en om structurele subsidie.

In 10 jaar tijd is 50% van alle egels verdwenen. Egels hebben steeds minder ruimte om te leven en door de droge en warme zomers kunnen zij moeilijk voedsel vinden en raken zij uitgehongerd. Stichting Zorg voor Egels Alphen aan den Rijn biedt opvang aan verzwakte en zieke egels. Zij vangen egels tijdelijk op om hen te verzorgen met als doel de egels zo snel mogelijk weer in de natuur uit te zetten.

Judith Tonkens, bestuurslid van de Stichting Zorg voor Egels vertelt: “Per jaar vangen wij tussen de tachtig en honderd egels op. Wij zijn afhankelijk van giften en donaties om de kosten voor medicijnen en voer te vergoeden.” Momenteel worden veel egels door particulieren of de dierenambulance naar de stichting gebracht. “Het gaat vaak om verzwakte egels omdat de stedelijke omgeving onvoldoende in voedsel en schuilplekken voorziet. Of omdat de dieren zijn verwond door het verkeer of baby egels die zijn verweesd omdat de moeder is weggejaagd of overladen.”

Samen met de gemeente wil de stichting nadenken over hoe, veel beter dan nu gebeurt, de ‘stadse ruimte’ diervriendelijker gemaakt kan worden. “De stedelijke omgeving voorziet onvoldoende in voedsel en schuilplekken. Naast geld gaat het ook over bewustwording. Voorlichting op scholen maar bijvoorbeeld ook meer inzetten op vergroenen van tuinen zodat egels daar een goed thuis kunnen vinden. Graag willen wij een samenwerking aangaan met de gemeente, natuurorganisaties en inwoners. Alles om de egelpopulatie te verbeteren, want dat is hard nodig!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film vandaag 09:21

Film in Castellum: kom in de kerstsfeer met Love Actually!

De feestmaand staat voor de deur en hoewel Sinterklaas nog in het land is, kan Castellum niet wachten om helemaal in de kerstsfeer te komen. En hoe kan dat nu beter dan met een echte filmklassieker? Ter ere van het 20-jarig jubileum vertoont de bioscoop Love Actually opnieuw op het witte doek!

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 17:07

Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.