Josh Walet

Stickers en pictogrammen met coronamaatregelen geplaatst op station Alphen aan den Rijn

Om de coronamaatregelen op de stations extra te benadrukken, wordt elk station voorzien van stickers en pictogrammen. Station Alphen aan den Rijn was, onder leiding van stationsmanager Arwin Breidenbach, op vrijdag 15 mei aan de beurt.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

coronamaatregelen station tape.jpeg (foto: Josh Walet)
coronamaatregelen station poster.jpeg (foto: Josh Walet)
coronamaatregelen station tape.jpeg (foto: Josh Walet)
coronamaatregelen station tape 2.jpeg (foto: Josh Walet)

Op vrijdagochtend had Breidenbach een gesprek met de gemeente en Arriva over de aanpak van station Alphen aan den Rijn. “We delen het station met zijn drieën: Arriva heeft de bussen, NS de treinen en de gemeente beheert het gedeelte daartussenin”, vertelt Breidenbach. “Om het voor de reizigers zo duidelijk mogelijk te houden, willen we één geheel hebben, dus niet op NS-grond alles bestickeren met coronaregels en richtlijnen, en bij Arriva andere stickers. Verschillende stickers en kleuren kunnen voor verwarring zorgen. Daarom hebben we besloten om alles met NS-stickers te beplakken.”

Looprichtingen

Als reizigers vanaf de buskant aan komen lopen, worden ze direct gestuurd met looprichtingen. “We hebben daar twee gedeeltes afgezet om looplijnen te creëren. Dit wordt ook met grote pijlen aangegeven. Hiermee proberen we een looproute te creëren, waardoor je minder kans hebt om vlak langs elkaar te lopen of tegen elkaar aan te botsen.”

Deze looprichting wordt doorgetrokken naar de trappen. “Hier hebben we een scheidingslijn aangebracht met tape.” Breidenbach is wel blij dat het droog weer is. “Eergister was ik op station Lansingerland-Zoetermeer, en daar waren onwijs veel trappen. Echt een stuk of dertien. En de tape waar we mee werken hecht het best als het droog is. In Zoetermeer kwam het toen met bakken uit de hemel, dan moet je dus eerst alles helemaal droog maken, dat is echt een gedoe. Dus het team heeft vandaag een makkie”, lacht Breidenbach.

Afstand houden

Naast de looprichtingen zijn er op verschillende plekken posters en stickers aangebracht om reizigers te helpen herinneren aan het houden van 1,5 meter afstand. “Bij de trappen zijn zowel boven als beneden stickers aangebracht met ‘houd 1,5 meter afstand’ en ‘houd rechts aan’. Ook hangen er grote gele posters met daarop de coronamaatregelen die gelden op het station.” Hierbij ligt ook een stukje verantwoordelijkheid bij de reizigers zelf: “De stickers dienen eigenlijk als het creëren van een stukje bewustwording. We verwachten van de reizigers dat ze zich hier aan houden.”

Bij de lift hangen gele stickers. “Daarop staat dat er maximaal twee personen tegelijk de lift in mogen.” Beneden hangen de coronamaatregelen nog een keer in het klein naast de trap, zowel bij spoor 1 als bij spoor 2 en 3. “Zo kunnen de mensen uit de lift ook gelijk zien hoe het werkt op het station.”

Breidenbach vervolgt: “Bij de check in en check out wordt er met tape een vierkant om de palen heen gemaakt, zodat de 1,5 meter ook bij de paaltjes kan worden nageleefd. Dit voorkomt dat reizigers met te veel mensen tegelijkertijd en te dicht op elkaar om de paaltjes heen gaan staan.” Dit wordt niet gedaan bij spoor 2 en 3, omdat de situatie anders te onveilig zou worden. “Hier heb je het risico dat je op het spoor terecht komt als we de 1,5 meter afstand aangeven met tape. Daarom doen we het hier anders. We gaan stickers plakken met 1,5 meter. Dan hopen we dat reizigers hun verantwoording nemen en uit zichzelf genoeg afstand houden.”

Ook op de tegels op het perron zijn de maatregelen zichtbaar. “Langs het spoor hebben we om de zoveel tegels een sticker aangebracht met daarop ‘houd 5 tegels afstand’. Zo maken we het nog makkelijker om reizigers afstand van elkaar te laten houden. De stickers hebben we in één lijn aangebracht, die bijna tot aan achteraan het perron doorloopt.” Ook de kaartverkoopautomaat en de wachthokken zijn aangepakt. “Bij de kaartverkoopautomaat staat een streep, zodat de volgende in de lijn op gepaste afstand kan wachten. Eigenlijk zoals in een supermarkt”, vertelt Breidenbach. “In een wachtruimte zijn looprichtingen niet goed te realiseren, daarom werken we daar met stickers van 1,5 meter. De bankjes zijn groot genoeg om 1,5 meter uit elkaar te zitten. In het midden van het bankje wordt wel een sticker geplaatst om ervoor te zorgen dat er niemand gaat zitten.”

Reizigers zijn positief

De coronamaatregelen zijn door het aanbrengen van stickers en pictogrammen overal op het station te zien. “Zo proberen we iedereen een beetje te vangen. We hopen dat hiermee de looproutes duidelijk zijn en dat mensen respect naar elkaar tonen en genoeg afstand van elkaar houden.”

Op de stations waar de stickers en pictogrammen de afgelopen dagen zijn aangebracht, zijn reizigers positief. Breidenbach: “Het wordt heel goed ontvangen. Reizigers geven aan dat ze het heel fijn vinden dat het wordt gedaan, en dat het gelijk te merken is dat mensen meer rekening met elkaar houden. We zijn er natuurlijk steeds meer aan gewend dat we afstand van elkaar moeten houden. De stickers dienen hierin echt als reminder.”

Stations in de omgeving van Alphen aan den Rijn zijn vandaag ook voorzien van stickers en pictogrammen. De komende weken zullen alle stations in Nederland van stickers en pictogrammen worden voorzien.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 17:18

Dit zijn de geslaagde leerlingen van het Scala College

De vlaggen kunnen uit vandaag, op nationale slaagdag! Hier vind je alle geslaagde examenkandidaten van het Scala College (eerste tijdvak) in Alphen aan den Rijn. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Evenementen gisteren 16:52

Zesde editie Triathlon Alphen blijft voorlopig doorgaan

Veel wedstrijden worden geannuleerd in verband met het coronavirus, maar de zesde editie van de Triathlon Alphen vindt voor alsnog gewoon doorgang op 20 september 2020. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

Advertorial Horeca gisteren 16:11

Genieten op het vernieuwde terras van Alfreds

Buiten genieten van een hapje en een drankje, het kan weer. Dat de terrassen weer open zijn is iets waar Alfreds zich enorm op had verheugd. Zo kunnen gasten eindelijk het totaal vernieuwde terras komen bewonderen!

Coronavirus in Alphen gisteren 15:38

Eindexamenleerling zijn in coronatijd, hoe is dat?

Vandaag, op nationale slaagdag, zetten we eindexamenleerlingen extra in het zonnetje. Hoe hebben eindexamenleerlingen dit jaar ervaren? Eindexamenleerlingen van het Ashram College delen hun verhaal.