Josh Walet

Stickers en pictogrammen met coronamaatregelen geplaatst op station Alphen aan den Rijn

Om de coronamaatregelen op de stations extra te benadrukken, wordt elk station voorzien van stickers en pictogrammen. Station Alphen aan den Rijn was, onder leiding van stationsmanager Arwin Breidenbach, op vrijdag 15 mei aan de beurt.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

coronamaatregelen station tape.jpeg (foto: Josh Walet)
coronamaatregelen station poster.jpeg (foto: Josh Walet)
coronamaatregelen station tape.jpeg (foto: Josh Walet)
coronamaatregelen station tape 2.jpeg (foto: Josh Walet)

Op vrijdagochtend had Breidenbach een gesprek met de gemeente en Arriva over de aanpak van station Alphen aan den Rijn. “We delen het station met zijn drieën: Arriva heeft de bussen, NS de treinen en de gemeente beheert het gedeelte daartussenin”, vertelt Breidenbach. “Om het voor de reizigers zo duidelijk mogelijk te houden, willen we één geheel hebben, dus niet op NS-grond alles bestickeren met coronaregels en richtlijnen, en bij Arriva andere stickers. Verschillende stickers en kleuren kunnen voor verwarring zorgen. Daarom hebben we besloten om alles met NS-stickers te beplakken.”

Looprichtingen

Als reizigers vanaf de buskant aan komen lopen, worden ze direct gestuurd met looprichtingen. “We hebben daar twee gedeeltes afgezet om looplijnen te creëren. Dit wordt ook met grote pijlen aangegeven. Hiermee proberen we een looproute te creëren, waardoor je minder kans hebt om vlak langs elkaar te lopen of tegen elkaar aan te botsen.”

Deze looprichting wordt doorgetrokken naar de trappen. “Hier hebben we een scheidingslijn aangebracht met tape.” Breidenbach is wel blij dat het droog weer is. “Eergister was ik op station Lansingerland-Zoetermeer, en daar waren onwijs veel trappen. Echt een stuk of dertien. En de tape waar we mee werken hecht het best als het droog is. In Zoetermeer kwam het toen met bakken uit de hemel, dan moet je dus eerst alles helemaal droog maken, dat is echt een gedoe. Dus het team heeft vandaag een makkie”, lacht Breidenbach.

Afstand houden

Naast de looprichtingen zijn er op verschillende plekken posters en stickers aangebracht om reizigers te helpen herinneren aan het houden van 1,5 meter afstand. “Bij de trappen zijn zowel boven als beneden stickers aangebracht met ‘houd 1,5 meter afstand’ en ‘houd rechts aan’. Ook hangen er grote gele posters met daarop de coronamaatregelen die gelden op het station.” Hierbij ligt ook een stukje verantwoordelijkheid bij de reizigers zelf: “De stickers dienen eigenlijk als het creëren van een stukje bewustwording. We verwachten van de reizigers dat ze zich hier aan houden.”

Bij de lift hangen gele stickers. “Daarop staat dat er maximaal twee personen tegelijk de lift in mogen.” Beneden hangen de coronamaatregelen nog een keer in het klein naast de trap, zowel bij spoor 1 als bij spoor 2 en 3. “Zo kunnen de mensen uit de lift ook gelijk zien hoe het werkt op het station.”

Breidenbach vervolgt: “Bij de check in en check out wordt er met tape een vierkant om de palen heen gemaakt, zodat de 1,5 meter ook bij de paaltjes kan worden nageleefd. Dit voorkomt dat reizigers met te veel mensen tegelijkertijd en te dicht op elkaar om de paaltjes heen gaan staan.” Dit wordt niet gedaan bij spoor 2 en 3, omdat de situatie anders te onveilig zou worden. “Hier heb je het risico dat je op het spoor terecht komt als we de 1,5 meter afstand aangeven met tape. Daarom doen we het hier anders. We gaan stickers plakken met 1,5 meter. Dan hopen we dat reizigers hun verantwoording nemen en uit zichzelf genoeg afstand houden.”

Ook op de tegels op het perron zijn de maatregelen zichtbaar. “Langs het spoor hebben we om de zoveel tegels een sticker aangebracht met daarop ‘houd 5 tegels afstand’. Zo maken we het nog makkelijker om reizigers afstand van elkaar te laten houden. De stickers hebben we in één lijn aangebracht, die bijna tot aan achteraan het perron doorloopt.” Ook de kaartverkoopautomaat en de wachthokken zijn aangepakt. “Bij de kaartverkoopautomaat staat een streep, zodat de volgende in de lijn op gepaste afstand kan wachten. Eigenlijk zoals in een supermarkt”, vertelt Breidenbach. “In een wachtruimte zijn looprichtingen niet goed te realiseren, daarom werken we daar met stickers van 1,5 meter. De bankjes zijn groot genoeg om 1,5 meter uit elkaar te zitten. In het midden van het bankje wordt wel een sticker geplaatst om ervoor te zorgen dat er niemand gaat zitten.”

Reizigers zijn positief

De coronamaatregelen zijn door het aanbrengen van stickers en pictogrammen overal op het station te zien. “Zo proberen we iedereen een beetje te vangen. We hopen dat hiermee de looproutes duidelijk zijn en dat mensen respect naar elkaar tonen en genoeg afstand van elkaar houden.”

Op de stations waar de stickers en pictogrammen de afgelopen dagen zijn aangebracht, zijn reizigers positief. Breidenbach: “Het wordt heel goed ontvangen. Reizigers geven aan dat ze het heel fijn vinden dat het wordt gedaan, en dat het gelijk te merken is dat mensen meer rekening met elkaar houden. We zijn er natuurlijk steeds meer aan gewend dat we afstand van elkaar moeten houden. De stickers dienen hierin echt als reminder.”

Stations in de omgeving van Alphen aan den Rijn zijn vandaag ook voorzien van stickers en pictogrammen. De komende weken zullen alle stations in Nederland van stickers en pictogrammen worden voorzien.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.