Josh Walet

Stijgende benzineprijzen zorgen voor problemen bij Alphense huishoudens

De stijgende benzineprijzen kunnen mogelijk meer dan achthonderd huishoudens in Alphen aan den Rijn in financiële problemen brengen, zo blijkt uit berekeningen van deze site op basis van cijfers van onderzoeksbureau TNO.

Van deze groep wonen 657 huishoudens zo ver van een treinstation dat ze geen redelijk alternatief hebben voor de auto. TNO waarschuwde eerder al voor 'vervoersarmoede', waarbij huishoudens met een inkomen van €2000,- (alleenstaanden) tot €2600,- (samenwoners) per maand en jaarlijks meer dan 20.000 kilometer rijden, een achtste van hun inkomen aan vervoer kwijt zijn bij stijgende brandstofprijzen.

Als de prijs van een liter benzine de €2,47 bereikt, zouden 820 huishoudens een te groot deel van hun inkomen aan brandstofkosten besteden.

Elektrische auto’s

Voor sommige huishoudens zou de overstap naar een elektrische auto een oplossing kunnen zijn, vooral omdat vanaf 2030 de verkoop van 'fossiele' auto's niet meer is toegestaan. Echter, 573 van de huishoudens met een laag inkomen en afhankelijk van de auto hebben minder dan 40.000 euro aan spaargeld, wat niet voldoende is om een elektrische auto aan te schaffen en tegelijkertijd reserves te behouden voor onvoorziene uitgaven.

TNO-onderzoekers benadrukken dat het collectief verlagen van accijnzen, zoals eerder door het kabinet gedaan, een te grove maatregel is om vervoersarmoede tegen te gaan. In plaats daarvan pleiten ze voor uitbreiding van het openbaar vervoer in steden, waar de meeste risicohuishoudens zich bevinden. Dit zou meer mensen binnen een kwartier van een treinstation kunnen brengen en zo de afhankelijkheid van auto's verminderen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:47

Koningskermis: dit zijn de openingstijden

Koningsdag is in optocht en dat betekent dat de kermis weer wordt opgebouwd! Van dinsdag 23 tot en met zondag 28 april 2024 is er weer een Koningskermis in het Europapark en aan de Evenaar.

Blog Opinie 20 apr. 2024 18:54

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

Advertorial Voorstelling 20 apr. 2024 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Evenementen 20 apr. 2024 14:07

Dit is er in Alphen aan den Rijn te doen op Koningsdag

Op 27 april viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat er te doen is? Lees snel verder!