Ingezonden

Stoeptegels herinneren aan historische scheepswerven en motorenfabriek

De familie Boot heeft recentelijk bij de oorspronkelijke locaties van de twee scheepswerven en de motorenfabriek in Alphen aan den Rijn een stoeptegel geplaatst. Deze dienen ter herinnering aan deze bedrijven.

Langs de Rijn in Alphen lagen vroeger meerdere scheepmakerijen. Een logisch gevolg van de ligging van Alphen aan den Rijn aan het kruispunt van waterwegen. Eén van deze scheepmakerijen was scheepswerf De Vooruitgang, gelegen aan de Steekterweg bij Gouwsluis. Het was de familie Boot die daar in 1851 haar eerste scheepswerf startte. Het groeide uit tot de bekendste Alphense scheepmakerij.

Maar het bleef niet bij die ene locatie. In 1908 was er zo veel werk dat de familie Boot een andere scheepswerf opkocht. Aan de Wilhelminalaan werd Scheepswerf De Industrie opgericht. In 1930 kwam motorenfabriek De Industrie aan de Prins Hendrikstraat erbij. Na het intreden van teruggang bij de scheepswerven en de motorenfabriek, volgde op 1 november 1977 sluiting van de bedrijven.

Om de herinneringen aan de bedrijven van de familie Boot in leven te houden, zijn onlangs stoeptegels geplaatst op de oorspronkelijke locaties van de drie bedrijven.

Lees ook: Oud Alphen: scheepswerf De Vooruitgang was de bekendste Alphense scheepmakerij


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:59

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 12 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van boerenprotesten bij de PI Alphen en gedumpte containers met drugsafval tot aan een beschermde waterspitsmuis die Van der Valk in de weg zit. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Theater vandaag 15:33

Peter Pannekoek en Simone Kleinsma vervroegd in de verkoop

De voorbereidingen voor het nieuwe theaterseizoen dat in september van start gaat, zijn in volle gang. Hoewel het programma pas in mei bekend wordt gemaakt, kondigt Theater Castellum alvast twee grote namen aan: Peter Pannekoek komt in 2024 terug met ‘DNA’ en Simone Kleinsma is te zien in de gloednieuwe musical comedy ‘De Hospita’. Beide voorstellingen gaan vervroegd in de verkoop.

Oud Alphen vandaag 14:02

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.