Josh Walet

Stoppen of doorgaan met hondenspeelpark? Knoop wordt binnenkort doorgehakt

Het kan binnenkort wel eens over en uit zijn voor het hondenspeelpark, wat weg moet van locatie Steekterpoort. Het geduld bij stichting de Alphense Hondenbezitter raakt op. “Een elastiek is vrij elastisch, helaas ontstaan er wel haarscheurtjes en knapt het elastiek op een gegeven moment.”

Stichting de Alphense Hondenbezitter maakt al een aantal jaren gebruik van een terrein op De Schans voor de activiteiten van de leden en hun honden. Bij iedereen was bekend dat het hier om een tijdelijke voorziening ging. Aan het Goudse Rijpad moet nu een permanent losloopgebied komen. Hiervoor zijn twee opties: het terrein wordt door de Alphense Hondenbezitter gehuurd óf het wordt een openbaar terrein voor alle Alphense honden.

Afgewezen voorstel

De Alphense Hondenbezitter was duidelijk over haar voorkeur. “In de openbare variant zouden wij van alles moeten, maar kunnen en mogen we niets. Daar passen we als stichting voor.” Op 3 februari heeft de gemeente de twee genoemde opties afgewezen: volgens hen was de vervuiling en de veiligheid een grote uitdaging.

Ook de vraag wie het terrein gaat beheren was erg lastig. De gemeente heeft de Alphense Hondenbezitter en de verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Schotanus gevraagd om een nieuw voorstel. "We gaan opnieuw met de Alphense Hondenbezitter om de tafel en we zullen ook andere hondenclubs bij de gesprekken betrekken”, zei Schotanus.

Nieuw voorstel

Daarop maakte de Alphense Hondenbezitter een nieuw plan, waarbij de samenwerking werd gezocht met Martin Gaus Hondenschool, voormalig Basic Hondenschool. In dit plan wordt aangetoond dat een gesloten locatie meer voordelen heeft en is meer aandacht voor het maatschappelijk belang.

In het plan zijn voorzieningen als stromend water, prullenbakken, bankjes en regels als een opruimplicht meegenomen. Op het nieuwe terrein zal een accommodatie voor koffie en thee komen, bomen voor schaduw en verharde paden voor minder validen. Voor honden komen er voorzieningen zoals speeltoestellen, zwemstrandjes en een omheind veld voor minder gesocialiseerde honden. Ook zal er een zone zijn waar hondentraining gegeven kan worden door Martin Gaus hondenschool.

'Ferme taal'

De Alphense Hondenbezitter is al zo’n 2,5 jaar in gesprek met wethouder Gerard van As, wethouder Gert-Jan Schotanus en een gemeenteambtenaar over het nieuwe hondenspeelpark. “Nog steeds hebben wij de hoop dat de twee wethouders hun woord houden en hun afspraken nakomen. Tot op heden blijft het vrij stil en volgt er geen reactie op mails.”

“Er zijn meer dan veertig contactmomenten geweest tussen genoemde personen, ferme taal zoals: ‘We zijn er klaar mee, we drukken het er doorheen’ bleek minder ferme taal te zijn geweest. En uiteraard nog meer van dit soort kreten. Voor onze subsidie aanvraag zou wethouder Van As voormalig wethouder Van Velzen aan zijn jasje trekken. Ferme taal, maar schijnbaar niet te hard getrokken.”

Stekker eruit?

Na overleg met de wethouders en gemeenteambtenaar heeft de Alphense Hondenbezitter een accommodatie aangeschaft. Deze moeten zij op zeer korte termijn afnemen en ergens plaatsen. “Gezien het feit dat men nog geen beslissing genomen heeft, hebben de genoemde wethouders in januari toegezegd te helpen zoeken naar een passende oplossing voor de stalling. En toen werd het stil, op een inmiddels verzonden mail met het verzoek tot een oplossing blijft het angstvallig stil.”

Dat roept vragen op bij de stichting. “Is er een te grote broek aangetrokken? Zijn er toezeggingen gedaan die mooier waren dan ze daadwerkelijk waren? Wie zal het zeggen.” Duidelijk is wel dat de Alphense Hondenbezitter niet nog veel langer wil wachten op een oplossing. “Als bestuur gaan wij op korte termijn een knoop doorhakken… stoppen of doorgaan.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 14:34

Laatste optreden Van Velzen en De Jager

Kees van Velzen en Han de Jager nemen afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Beide CDA-wethouders keren niet terug in het college van burgemeester en wethouders. Zij stappen uit de actieve politiek en nemen donderdag 19 mei afscheid.

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen.