Josh Wallet

Straatraadsels: de buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw

Hoe komen Alphense straten en locaties aan hun naam? Dat is een raadsel voor nog veel mensen. Om hier achter te komen, moet je vaak ver terug in de tijd. Deze week gaan we terug naar de Gouden Eeuw.

In de Gouden Eeuw was Nederland een welvarend land. In die tijd zochten veel rijke lui een buitenplaats om zo af en toe in te vertoeven. Omdat Alphen aan de Rijn lag, was het een gunstige plek voor voornamelijk Amsterdammers om daar hun extra woning te laten bouwen. Tegenwoordig is er nog weinig van deze buitenplaatsen over. Waar we deze nog wél tegenkomen zijn meerdere locaties en straatnamen in Alphen aan den Rijn.

Op de onderstaande afbeelding zie je een overzicht van de verschillende buitenplaatsen die in de 17e en 18e eeuw gebouwd werden in Alphen.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

buitenplaatsen-MAIN.jpg

In Alphen stond vroeger het Hof van Alphen. Tegenwoordig zien we terug in de Hoflaan en de aansluitende Hofbrug. Tegenover het Hof van Alphen stond de buitenplaats, de naam zegt het al, Hofzicht. De Hofzichtstraat is vernoemd naar het uitzicht wat daar vroeger dus te zien was.

Ook stond in Alphen een buitenplaats genaamd Swaenswijck. Tegenwoordig vinden we op die locatie de Swaenswijkplaats, met een brillenwinkel en een kapper, en de Swaenswijkbrug. Deze brug ligt er echter nog niet zo lang, er was daar nog geen brug in de periode dat de buitenplaats werd aangelegd.

Rode Dorp

Op de plek waar we nu het Rode Dorp vinden, bevonden zich vroeger veel buitenplaatsen. Drie van die buitenplaatsen zien we nu nog terug in straatnamen. Zo is de Brittenruststraat vernoemd naar buitenplaats Brittenrust, is de Grijpesteinstraat vernoemd naar buitenplaats Grijpesteyn en is de Raadwijkstraat vernoemd naar buitenplaats Klein Raadwijk.

Ook in het zuiden van Alphen werden buitenplaatsen aangelegd door rijke lui die we nu nog tegenkomen. Een bekende is buitenplaats Rijnstroom. Tegenwoordig is dit een openbaar park, maar de afgelopen eeuwen heeft de plek veel verschillende invullingen gehad. Ook is er een wijk vernoemd naar één van de buitenplaatsen. De buitenplaats werd door de grootte ook wel Kasteel Berendrecht genoemd. Tegenwoordig staat op die plek een volledige wijk genaamd Berendrecht.

Verder vind je in Alphen aan den Rijn het Langerodepad. Aan het einde van dit pad stond vroeger buitenplaats Langerode. In diezelfde richting stond vroeger buitenplaats Swanendrift. Vermoedelijk krijgt Swa, gelegen in het distributiecentrum van Alphen aan den Rijn en op de voormalige plek van de buitenplaats, hier haar naam vandaan.

Lees ook: Oud Alphen: de fraaie buitenhuizen in de Hoorn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.