Google Street View

Straks veilig doorfietsen met doorfietsroute Alphen aan den Rijn-Zoeterwoude-Leiden

Bij het afleggen van afstanden tot 20 kilometer kiezen steeds meer mensen voor de fiets. Dat willen gemeenten, de provincie Zuid-Holland en de regio Holland Rijnland stimuleren. Daarom ondertekenden zij maandag een intentieverklaring voor de aanleg van de nieuwe doorfietsroute Alphen aan den Rijn-Zoeterwoude-Leiden. 

Fietsen gebeurt niet alleen in de woonplaats zelf, maar ook tussen dorpen en steden. Een veilige fietsroute waarbij de fietspaden goed op elkaar aansluiten ontbreekt alleen vaak nog. Daar moet wat aan veranderen met een doorfietsroute. Dit zijn fietspaden tussen verschillende plaatsen waar fietsers gemakkelijk en zonder omweg grotere afstanden kunnen rijden. Het uitgangspunt? Vlot door kunnen fietsen over een comfortabel en veilig fietspad, zonder al te veel barrières of knelpunten zoals verkeerslichten of kruisingen.

Rijndijk-route

Wethouders Kees van Velzen (Alphen aan den Rijn), Ashley North (Leiden), Ruud Bouter (Zoeterwoude) en Arno van Kempen (namens regio Holland Rijnland) en gedeputeerde Frederik Zevenbergen ondertekenden maandag 7 maart de intentieovereenkomst voor de doorfietsroute, maar ook om het fietspad langs de Rijndijk flink te verbeteren. 

Een andere optie was een route langs de N11. Uit bevindingen van de verkenning van de N11-route blijkt echter dat de investeringskosten van deze route groot zijn. Daarnaast is de verwachting dat de N11-route slechts aantrekkelijk is voor een kleine groep fietsers. De tussenliggende kernen worden beter bediend door de bestaande route langs de Rijndijk. De hogere kosten in combinatie met de beperkte samenhang biedt geen aanknopingspunten voor een nieuwe route langs de N11.

Daarom is gekozen voor de Rijndijk-route (check hier de interactieve kaart van de route). Het start/eindpunt hiervan in de gemeente Alphen aan den Rijn is het Raoul Wallenbergplein. Het start/eindpunt in de gemeente Leiden is de Utrechtsebrug. De totale lengte van de Rijndijk-route 13,2 kilometer en loopt dus door de gemeente Alphen aan den Rijn, gemeente Leiden en de gemeente Zoeterwoude. Deze hele route zal worden voorzien van rood asfalt om de doorfietsroute herkenbaar te maken voor fietsers.

Tekst loopt door onder de afbeelding

intentieverklaring doorfietsroute.jpg

Alternatief voor de auto

Volgens wethouder Van Velzen is de doorfietsroute Alphen aan den Rijn-Zoeterwoude-Leiden een goed alternatief voor de auto. “Uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat doorfietsroutes zorgen voor een toename van het aantal fietsers, deels door mensen die voorheen de auto pakten. Door te kiezen voor het verbeteren van het huidige fietspad langs de Rijndijk in plaats van een nieuw fietspad aan de andere kant van de N11, is het voor inwoners uit de tussenliggende woongebieden aantrekkelijker om gebruik te maken van de doorfietsroute. Dit moet uiteindelijk leiden tot minder uitstoot van schadelijke stoffen. Zo dragen we bij de doelen uit ons Duurzaamheidsprogramma 2021-2030 en het Nationaal Klimaatakkoord.”

Hoe nu verder?

De komende tijd werken alle partijen aan een uitvoeringsplan voor hun deel van de route. Bij het uitwerken van de plannen worden omwonenden en de Fietsersbond ook betrokken. Het doel dat zij hierbij in hun achterhoofd houden, is dat de doorfietsroute binnen vijf jaar aangelegd moet zijn. Een groot deel van de bestaande fietspaden moet voor de doorfietsroute worden gebruikt en indien nodig worden verbeterd.

Gedeputeerde Zevenbergen ziet kansen om het fietsgebruik in de provincie nog verder te stimuleren. “Binnen de verschillende gemeenten in de regio Holland Rijnland vinden de komende jaren nog meer verkenningen en realisatie van doorfietsroutes plaats. Ons doel is om uiteindelijk alle (middel)grote steden in Zuid-Holland te verbinden met een doorfietsroutenetwerk. Als provincie helpen en betalen wij daar graag aan mee, want meer mensen op de fiets is niet alleen goed voor de gezondheid, het draagt ook bij aan de leefbaarheid en bereikbaarheid van ons provincie.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.