Strengere coronamaatregelen: “Ons gedrag, dat is wat het verschil gaat maken”

Een flink pakket aan strengere maatregelen is op maandagavond 28 september bekendgemaakt. Een greep uit de maatregelen: horecagelegenheden moet sluiten om 22:00 uur, thuiswerken wordt weer de norm, en een registratieplicht voor contactberoepen.

Eerder zei het kabinet dat er vooral op regionaal niveau maatregelen genomen zouden worden, maar omdat de situatie zo zorgelijk is volgen er nu landelijke maatregelen. “Over het algemeen gebruiken we ons gezonde verstand. Maar de treinen worden voller, de wegen drukker en het thuiswerken schiet er steeds meer bij in. Het zijn niet alleen studenten en jongeren die feesten geven thuis, of in parken. Het zijn geen uitzonderingen meer, en dan wordt het dweilen met de kraan open. Het is onder aan de streep niet goed genoeg”, zo zegt minister Hugo de Jonge. “Wat vandaag nog niet zo erg lijkt, kan over een maand de zorg overbelasten.”

Als we erin slagen om de besmettingen te laten dalen, dan kunnen we terug naar regionale maatregelen. Zo niet, dan moeten er extra stappen worden genomen, wat meer in de richting komt van de intelligente lockdown van eerder dit jaar. Voor nu gaat het om onderstaande maatregelen, die ingaan vanaf dinsdag 29 september om 18:00 uur.

  • Thuiswerken wordt vanaf nu weer de norm. “Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan”, aldus Rutte. Een kantoor kan voor 14 dagen worden gesloten als daar een besmetting wordt vastgesteld.
  • Beperk de reisbeweging. “Winkelen is geen uitje, doe het alleen.”
  • Buiten gaat de groepsgrootte naar maximaal 40 personen. Binnen gaat de groepsgrootte 30 personen. Een uitzondering geldt voor zogenoemde ‘doorstroomlocaties’, dat zijn plekken waar mensen niet stilzitten, maar bewegen. Denk aan winkels, maar ook bijvoorbeeld musea en pretparken. Het maximumaantal bezoekers dat hier is toegestaan, wordt vastgesteld door de veiligheidsregio’s.
  • Thuis was het bezoek al beperkt tot 6 personen, maar dat aantal gaat nu verder omlaag. Er mogen nog maar maximaal 3 personen op bezoek komen. Kinderen tot 13 jaar worden hierin niet meegerekend.
  • Buiten je huis mag je nog met maximaal 4 personen afspreken, buiten het eigen gezin.
  • De detailhandel, zoals een supermarkt, moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om twee keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn. 
  • Horecagelegenheden mogen vanaf 21:00 uur niemand meer naar binnen laten. Om 22:00 uur moeten horecagelegenheden de deuren sluiten.
  • Bij sportverenigingen geldt dat alle sporten zonder publiek gespeeld moeten worden, zowel amateur als professioneel. Blijven sporten kan dus, alleen zonder support. Ook gaan de sportkantines dicht.
  • Registratieplicht bij contactberoepen, zoals bijvoorbeeld kappers, tandartsen en schoonheidsspecialisten.

landelijke maatregelen factsheet 28-09.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).