Evon Zevenbergen
Blog Opinie

Strijd om goed openbaar vervoer in de nachtelijke uren

Evon Zevenbergen, raadslid voor Nieuw Elan, maakt zich al een tijd sterk voor een nachtnet van het openbaar vervoer in de regio. Woensdagavond 12 februari heeft Zevenbergen bij een commissie van Provinciale Staten de noodzaak voor een nachtnet onder de aandacht gebracht.

In aanloop naar de OV-Concessie 2022 zijn er bijeenkomsten geweest van regio Holland Rijnland om input op te halen. Sinds september 2018 wordt er door diverse raadsleden nadrukkelijk gevraagd om het onderwerp ‘openbaar nachtnet’ actief mee te nemen in de OV-Concessie. Daarnaast is het onderwerp via raadsleden op de agenda’s gezet van een aantal gemeenten.
Én met succes! Zo zijn er in de gemeenten Katwijk, Leiderdorp, Zoeterwoude, Oegstgeest, Teylingen en Alphen aan den Rijn moties aangenomen of op andere wijze toezeggingen gedaan om regionaal te kijken naar het openbaar nachtnet. En ook in de overige gemeenten zijn partijen positief over dit onderwerp.

Waarom
Maar wat drijft de regio om dit op de agenda te krijgen van Holland Rijnland en nu ook bij de provincie? Er liggen hier enorme kansen voor de regio én het is een nadrukkelijke vraag vanuit inwoners. Holland Rijnland ligt als een parel midden in de randstadmetropool tussen de vier grote steden met een sterke infrastructuur van wegen, haltes en sporen. Overdag is het merendeel van de dorpen en steden goed bereikbaar, zodra de zon ondergaat zijn er alleen hoofdverbindingen.

Leefbaarheid
Juist als we de leefbaarheid in de kleinere dorpen en steden willen vergroten en de afhankelijkheid van de auto willen verkleinen, is een nachtnet heel belangrijk.
Kijk bijvoorbeeld naar de 24 uurseconomie. Schiphol, onderhoudsbedrijven, klantenservice, logistieke bedrijven; steeds meer gebeurt er ook in de avond. Vergeet ook niet de gewone recreatieve Nederlander. Een wedstrijd in de kuip in Rotterdam op vrijdagavond, bezoekje Pathé in Den Haag of avondje concert in de Ziggo Dome in Amsterdam en jongeren die willen stappen. Dit allemaal is soms onmogelijk omdat je niet meer met het openbaar vervoer thuis komt of het wordt billen knijpen dat je de laatste trein/bus haalt.

Mijn oproep
Wij vragen de provincie om het onderwerp ‘openbaar nachtnet’ actief mee te nemen bij de OV-Concessie 2022 die voor de komende tien jaar wordt vastgesteld.
Nu is dé mogelijkheid om in samenwerking met gemeenten ook qua financiering pilots en te houden om zo de behoefte in kaart te brengen. De hele infrastructuur ligt er al: wegen, bushaltes en bussen. De investering zit voornamelijk in de loonkosten.
Met één lijn gaan we de oorlog niet winnen, maar van een sterker nachtnet profiteren alle gemeenten.

De complete tekst is hier terug te luisteren.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur gisteren 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige gisteren 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn gisteren 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen gisteren 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie gisteren 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.