Evon Zevenbergen
Blog Opinie

Strijd om goed openbaar vervoer in de nachtelijke uren

Evon Zevenbergen, raadslid voor Nieuw Elan, maakt zich al een tijd sterk voor een nachtnet van het openbaar vervoer in de regio. Woensdagavond 12 februari heeft Zevenbergen bij een commissie van Provinciale Staten de noodzaak voor een nachtnet onder de aandacht gebracht.

In aanloop naar de OV-Concessie 2022 zijn er bijeenkomsten geweest van regio Holland Rijnland om input op te halen. Sinds september 2018 wordt er door diverse raadsleden nadrukkelijk gevraagd om het onderwerp ‘openbaar nachtnet’ actief mee te nemen in de OV-Concessie. Daarnaast is het onderwerp via raadsleden op de agenda’s gezet van een aantal gemeenten.
Én met succes! Zo zijn er in de gemeenten Katwijk, Leiderdorp, Zoeterwoude, Oegstgeest, Teylingen en Alphen aan den Rijn moties aangenomen of op andere wijze toezeggingen gedaan om regionaal te kijken naar het openbaar nachtnet. En ook in de overige gemeenten zijn partijen positief over dit onderwerp.

Waarom
Maar wat drijft de regio om dit op de agenda te krijgen van Holland Rijnland en nu ook bij de provincie? Er liggen hier enorme kansen voor de regio én het is een nadrukkelijke vraag vanuit inwoners. Holland Rijnland ligt als een parel midden in de randstadmetropool tussen de vier grote steden met een sterke infrastructuur van wegen, haltes en sporen. Overdag is het merendeel van de dorpen en steden goed bereikbaar, zodra de zon ondergaat zijn er alleen hoofdverbindingen.

Leefbaarheid
Juist als we de leefbaarheid in de kleinere dorpen en steden willen vergroten en de afhankelijkheid van de auto willen verkleinen, is een nachtnet heel belangrijk.
Kijk bijvoorbeeld naar de 24 uurseconomie. Schiphol, onderhoudsbedrijven, klantenservice, logistieke bedrijven; steeds meer gebeurt er ook in de avond. Vergeet ook niet de gewone recreatieve Nederlander. Een wedstrijd in de kuip in Rotterdam op vrijdagavond, bezoekje Pathé in Den Haag of avondje concert in de Ziggo Dome in Amsterdam en jongeren die willen stappen. Dit allemaal is soms onmogelijk omdat je niet meer met het openbaar vervoer thuis komt of het wordt billen knijpen dat je de laatste trein/bus haalt.

Mijn oproep
Wij vragen de provincie om het onderwerp ‘openbaar nachtnet’ actief mee te nemen bij de OV-Concessie 2022 die voor de komende tien jaar wordt vastgesteld.
Nu is dé mogelijkheid om in samenwerking met gemeenten ook qua financiering pilots en te houden om zo de behoefte in kaart te brengen. De hele infrastructuur ligt er al: wegen, bushaltes en bussen. De investering zit voornamelijk in de loonkosten.
Met één lijn gaan we de oorlog niet winnen, maar van een sterker nachtnet profiteren alle gemeenten.

De complete tekst is hier terug te luisteren.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:32

Chemische fabriek op Heijmanswetering afgeblazen

Een gepland haalbaarheidsonderzoek naar de vestiging van een chemische fabriek die plastic afval zou verwerken tot olie is van tafel. Een van de initiatiefnemers heeft zich teruggetrokken. Bovendien, zo meldt wethouder Gerard van As: "De gemeente had geen toestemming gegeven."

Alphens Restaurantweek gisteren 17:35

Alphens Restaurantweek bij jou thuis: Wet 'n Wild

De Alphens Restaurantweek bij jou thuis is volop bezig. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met het aanbod van de deelnemende restaurants. Dit keer de beurt aan een nieuwe deelnemer: Wet 'n Wild.

Coronavirus in Alphen gisteren 17:08

Alphen Inside: thuisblijvers vastgelegd op beeld

Fotografen voelen het vaak als hun taak om personen, voorwerpen en locaties op beeld vast te leggen en zichtbaar te maken, ook in moeilijke situaties. Zo ook Christel Ransdorp. Zij ging de straat op om mensen te fotograferen die binnen zitten in verband met het coronavirus.

Blog Opinie gisteren 16:24

Opeens voorbij

Het is heel vreemd. Spelers die inmiddels te kennen hadden gegeven na dit seizoen naar een andere club te zullen overstappen, hebben nu opeens zo maar hun allerlaatste wedstrijd voor hun huidige club gespeeld. In sommige gevallen is dat uitermate triest eigenlijk. Dat is zeker van toepassing op Stefan den Horder.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:47

Videoboodschap Leo Maat: "Cultuur leeft altijd door"

Evenementen die maandenlang zijn voorbereid kunnen niet meer doorgaan, of theatervoorstellingen waar met hart en ziel voor is gerepeteerd, zijn gecanceld. Ook de cultuursector heeft het zwaar. Maar: "Cultuur leeft altijd door. Ook nu zien we mooie initiatieven", aldus wethouder Leo Maat.

Overige gisteren 15:08

Bar Amsterdam gaat bezorgen

Vanaf aanstaande vrijdag zal ook Bar Amsterdam gaan bezorgen. Via de website van Bar Amsterdam kan een keuze gemaakt worden uit alle aanwezige dranken en zullen deze bij de mensen thuis in de bekende glazen van Bar Amsterdam geschonken en eventueel gemixt worden.