Evon Zevenbergen
Blog Opinie

Strijd om goed openbaar vervoer in de nachtelijke uren

Evon Zevenbergen, raadslid voor Nieuw Elan, maakt zich al een tijd sterk voor een nachtnet van het openbaar vervoer in de regio. Woensdagavond 12 februari heeft Zevenbergen bij een commissie van Provinciale Staten de noodzaak voor een nachtnet onder de aandacht gebracht.

In aanloop naar de OV-Concessie 2022 zijn er bijeenkomsten geweest van regio Holland Rijnland om input op te halen. Sinds september 2018 wordt er door diverse raadsleden nadrukkelijk gevraagd om het onderwerp ‘openbaar nachtnet’ actief mee te nemen in de OV-Concessie. Daarnaast is het onderwerp via raadsleden op de agenda’s gezet van een aantal gemeenten.
Én met succes! Zo zijn er in de gemeenten Katwijk, Leiderdorp, Zoeterwoude, Oegstgeest, Teylingen en Alphen aan den Rijn moties aangenomen of op andere wijze toezeggingen gedaan om regionaal te kijken naar het openbaar nachtnet. En ook in de overige gemeenten zijn partijen positief over dit onderwerp.

Waarom
Maar wat drijft de regio om dit op de agenda te krijgen van Holland Rijnland en nu ook bij de provincie? Er liggen hier enorme kansen voor de regio én het is een nadrukkelijke vraag vanuit inwoners. Holland Rijnland ligt als een parel midden in de randstadmetropool tussen de vier grote steden met een sterke infrastructuur van wegen, haltes en sporen. Overdag is het merendeel van de dorpen en steden goed bereikbaar, zodra de zon ondergaat zijn er alleen hoofdverbindingen.

Leefbaarheid
Juist als we de leefbaarheid in de kleinere dorpen en steden willen vergroten en de afhankelijkheid van de auto willen verkleinen, is een nachtnet heel belangrijk.
Kijk bijvoorbeeld naar de 24 uurseconomie. Schiphol, onderhoudsbedrijven, klantenservice, logistieke bedrijven; steeds meer gebeurt er ook in de avond. Vergeet ook niet de gewone recreatieve Nederlander. Een wedstrijd in de kuip in Rotterdam op vrijdagavond, bezoekje Pathé in Den Haag of avondje concert in de Ziggo Dome in Amsterdam en jongeren die willen stappen. Dit allemaal is soms onmogelijk omdat je niet meer met het openbaar vervoer thuis komt of het wordt billen knijpen dat je de laatste trein/bus haalt.

Mijn oproep
Wij vragen de provincie om het onderwerp ‘openbaar nachtnet’ actief mee te nemen bij de OV-Concessie 2022 die voor de komende tien jaar wordt vastgesteld.
Nu is dé mogelijkheid om in samenwerking met gemeenten ook qua financiering pilots en te houden om zo de behoefte in kaart te brengen. De hele infrastructuur ligt er al: wegen, bushaltes en bussen. De investering zit voornamelijk in de loonkosten.
Met één lijn gaan we de oorlog niet winnen, maar van een sterker nachtnet profiteren alle gemeenten.

De complete tekst is hier terug te luisteren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 16:05

Eerste gedetineerde fietst volgende week naar zijn werk

In augustus is de pilot op de Beperkt Beveiligde Afdeling van start gegaan in Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen. Gedetineerden die in aanmerking komen voor re-integratieverlof, mogen ‘buiten de muren’ arbeid verrichten. Volgende week fietst de eerste gedetineerde uit PI Alphen naar zijn werk.

Coronavirus in Alphen vandaag 15:16

‘Lightversie’ van bron- en contactonderzoek door veel nauwe contacten

Personen die besmet zijn met het coronavirus, hebben steeds meer nauwe sociale contacten, zo meldt GGD Hollands Midden. Het nabellen van tientallen contacten kost veel tijd. Daarom zal er in sommige gevallen gekozen worden voor een ‘lightversie’ van het bron- en contactonderzoek.

Alphens Restaurantweek vandaag 14:29

Nog een week tot de Alphens Restaurantweek

Over precies een week gaat de zomereditie van de Alphens Restaurantweek van start. Van Italiaanse pizza en Argentijns vlees tot bourgondisch dineren en steengrillen, tijdens de Alphens Restaurantweek kan het allemaal!

Calamiteiten vandaag 13:52

Vermiste man is weer terecht

Sinds woensdagavond 12 augustus wordt een dementerende man vermist vanaf de Zonnedauw in Alphen. Zijn familie hoopt dat hij snel gevonden wordt, omdat hij dringend zijn medicatie nodig heeft.