Google Street View

Studenten helpen bij het verduurzamen van Alphense bedrijventerreinen

Gemeente Alphen aan den Rijn wil de energietransitie, klimaatadaptie en de circulaire economie in het bedrijfsleven en op bedrijventerreinen versnellen. Maar hoe? Studenten van Hogeschool Inholland denken nu mee over deze verduurzamingsuitdagingen.

Om dergelijke verduurzamingsuitdagingen een nieuwe impuls te geven, besloten Johan van Veen (accountmanager Bedrijven voor de gemeente Alphen aan den Rijn) en Marc Koene (duurzaamheidsadviseur bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH)), in zee te gaan met de opleiding Landscape and Environment Management (LEM) van Hogeschool Inholland.

Parelvissen

Door jonge mensen mee te laten denken over dit soort transities, hoopt de gemeente tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te komen. “We waren vooral benieuwd of er verassende uitkomsten zouden komen uit de vraag die we neer hebben gelegd bij de studenten. En dat bleek zeker het geval te zijn. Het was ‘parelvissen’ tijdens de eindpresentaties”, zegt Koene (ODMH) in een persbericht van Inholland. 

Alphense bedrijventerreinen

De samenwerking werd afgetrapt met een bezoek aan de bedrijventerreinen Heimanswetering en Hoogewaard om deze te toetsen op duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Hier werd ook direct het eerste deel van de opdracht aangekaart: het analyseren van de terreinen op sterke en zwakke punten met de betrekking op duurzaamheid. De studenten kwamen met een verbeterplan met daarbij de uitgewerkte oplossingen voor het verduurzamen van terreinen. 

Elektrische veerdienst

Het meest creatieve en innovatieve idee dat aan het einde van het traject gepresenteerd werd was een elektrische veerdienst als alternatief voor de auto’s en bussen die nu de werknemers vervoeren van Alphen aan den Rijn naar het bedrijventerrein Hoogewaard. Koene: “Dit was een verduurzamingsoplossing waar wij zelf nooit aan hebben gedacht. De studenten hebben een rooster ontwikkeld voor de veerdienst en de prijzen uitgewerkt. Zelfs de wijze waarop we aan veerboten kunnen komen is uitgedacht. Dit plan is echt verassend en concreet.” 

Het was een idee die zelfs de wethouder van Alphen aan den Rijn verraste. “Dat is ook het hele doel van dit project. Om het gesprek over verduurzaming op gang te brengen tussen de verschillende partijen binnen de gemeente. De plannen van de studenten dragen enorm bij aan het op gang brengen van dat gesprek en maken de urgentie van de transities duidelijk.” 

Wat de studenten ervan vonden om hieraan bij te kunnen dragen? “Het voelt goed om mensen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen die niet geheel voor de hand liggen, maar die na onderzoek en demonstratie praktischer en bereikbaarder blijken dan je in eerste instantie denkt.” 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.