Google Street View

Studenten helpen bij het verduurzamen van Alphense bedrijventerreinen

Gemeente Alphen aan den Rijn wil de energietransitie, klimaatadaptie en de circulaire economie in het bedrijfsleven en op bedrijventerreinen versnellen. Maar hoe? Studenten van Hogeschool Inholland denken nu mee over deze verduurzamingsuitdagingen.

Om dergelijke verduurzamingsuitdagingen een nieuwe impuls te geven, besloten Johan van Veen (accountmanager Bedrijven voor de gemeente Alphen aan den Rijn) en Marc Koene (duurzaamheidsadviseur bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH)), in zee te gaan met de opleiding Landscape and Environment Management (LEM) van Hogeschool Inholland.

Parelvissen

Door jonge mensen mee te laten denken over dit soort transities, hoopt de gemeente tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te komen. “We waren vooral benieuwd of er verassende uitkomsten zouden komen uit de vraag die we neer hebben gelegd bij de studenten. En dat bleek zeker het geval te zijn. Het was ‘parelvissen’ tijdens de eindpresentaties”, zegt Koene (ODMH) in een persbericht van Inholland. 

Alphense bedrijventerreinen

De samenwerking werd afgetrapt met een bezoek aan de bedrijventerreinen Heimanswetering en Hoogewaard om deze te toetsen op duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Hier werd ook direct het eerste deel van de opdracht aangekaart: het analyseren van de terreinen op sterke en zwakke punten met de betrekking op duurzaamheid. De studenten kwamen met een verbeterplan met daarbij de uitgewerkte oplossingen voor het verduurzamen van terreinen. 

Elektrische veerdienst

Het meest creatieve en innovatieve idee dat aan het einde van het traject gepresenteerd werd was een elektrische veerdienst als alternatief voor de auto’s en bussen die nu de werknemers vervoeren van Alphen aan den Rijn naar het bedrijventerrein Hoogewaard. Koene: “Dit was een verduurzamingsoplossing waar wij zelf nooit aan hebben gedacht. De studenten hebben een rooster ontwikkeld voor de veerdienst en de prijzen uitgewerkt. Zelfs de wijze waarop we aan veerboten kunnen komen is uitgedacht. Dit plan is echt verassend en concreet.” 

Het was een idee die zelfs de wethouder van Alphen aan den Rijn verraste. “Dat is ook het hele doel van dit project. Om het gesprek over verduurzaming op gang te brengen tussen de verschillende partijen binnen de gemeente. De plannen van de studenten dragen enorm bij aan het op gang brengen van dat gesprek en maken de urgentie van de transities duidelijk.” 

Wat de studenten ervan vonden om hieraan bij te kunnen dragen? “Het voelt goed om mensen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen die niet geheel voor de hand liggen, maar die na onderzoek en demonstratie praktischer en bereikbaarder blijken dan je in eerste instantie denkt.” 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.