Google Street View

Studenten helpen bij het verduurzamen van Alphense bedrijventerreinen

Gemeente Alphen aan den Rijn wil de energietransitie, klimaatadaptie en de circulaire economie in het bedrijfsleven en op bedrijventerreinen versnellen. Maar hoe? Studenten van Hogeschool Inholland denken nu mee over deze verduurzamingsuitdagingen.

Om dergelijke verduurzamingsuitdagingen een nieuwe impuls te geven, besloten Johan van Veen (accountmanager Bedrijven voor de gemeente Alphen aan den Rijn) en Marc Koene (duurzaamheidsadviseur bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH)), in zee te gaan met de opleiding Landscape and Environment Management (LEM) van Hogeschool Inholland.

Parelvissen

Door jonge mensen mee te laten denken over dit soort transities, hoopt de gemeente tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te komen. “We waren vooral benieuwd of er verassende uitkomsten zouden komen uit de vraag die we neer hebben gelegd bij de studenten. En dat bleek zeker het geval te zijn. Het was ‘parelvissen’ tijdens de eindpresentaties”, zegt Koene (ODMH) in een persbericht van Inholland. 

Alphense bedrijventerreinen

De samenwerking werd afgetrapt met een bezoek aan de bedrijventerreinen Heimanswetering en Hoogewaard om deze te toetsen op duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Hier werd ook direct het eerste deel van de opdracht aangekaart: het analyseren van de terreinen op sterke en zwakke punten met de betrekking op duurzaamheid. De studenten kwamen met een verbeterplan met daarbij de uitgewerkte oplossingen voor het verduurzamen van terreinen. 

Elektrische veerdienst

Het meest creatieve en innovatieve idee dat aan het einde van het traject gepresenteerd werd was een elektrische veerdienst als alternatief voor de auto’s en bussen die nu de werknemers vervoeren van Alphen aan den Rijn naar het bedrijventerrein Hoogewaard. Koene: “Dit was een verduurzamingsoplossing waar wij zelf nooit aan hebben gedacht. De studenten hebben een rooster ontwikkeld voor de veerdienst en de prijzen uitgewerkt. Zelfs de wijze waarop we aan veerboten kunnen komen is uitgedacht. Dit plan is echt verassend en concreet.” 

Het was een idee die zelfs de wethouder van Alphen aan den Rijn verraste. “Dat is ook het hele doel van dit project. Om het gesprek over verduurzaming op gang te brengen tussen de verschillende partijen binnen de gemeente. De plannen van de studenten dragen enorm bij aan het op gang brengen van dat gesprek en maken de urgentie van de transities duidelijk.” 

Wat de studenten ervan vonden om hieraan bij te kunnen dragen? “Het voelt goed om mensen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen die niet geheel voor de hand liggen, maar die na onderzoek en demonstratie praktischer en bereikbaarder blijken dan je in eerste instantie denkt.” 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 10:23

ARC MO13-1 kampioen in Hoofdklasse C

Na een zwaarbevochten 0-1 overwinning op sportpark Ter Specke tegen regerend kampioen FC Lisse, zijn de meiden van ARC O-13 onder leiding van het trainers trio Kraaij, Janssen en Lagerweij op overtuigende wijze kampioen geworden in de Hoofdklasse C.

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.