Google Street View

Studenten helpen bij het verduurzamen van Alphense bedrijventerreinen

Gemeente Alphen aan den Rijn wil de energietransitie, klimaatadaptie en de circulaire economie in het bedrijfsleven en op bedrijventerreinen versnellen. Maar hoe? Studenten van Hogeschool Inholland denken nu mee over deze verduurzamingsuitdagingen.

Om dergelijke verduurzamingsuitdagingen een nieuwe impuls te geven, besloten Johan van Veen (accountmanager Bedrijven voor de gemeente Alphen aan den Rijn) en Marc Koene (duurzaamheidsadviseur bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH)), in zee te gaan met de opleiding Landscape and Environment Management (LEM) van Hogeschool Inholland.

Parelvissen

Door jonge mensen mee te laten denken over dit soort transities, hoopt de gemeente tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te komen. “We waren vooral benieuwd of er verassende uitkomsten zouden komen uit de vraag die we neer hebben gelegd bij de studenten. En dat bleek zeker het geval te zijn. Het was ‘parelvissen’ tijdens de eindpresentaties”, zegt Koene (ODMH) in een persbericht van Inholland. 

Alphense bedrijventerreinen

De samenwerking werd afgetrapt met een bezoek aan de bedrijventerreinen Heimanswetering en Hoogewaard om deze te toetsen op duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Hier werd ook direct het eerste deel van de opdracht aangekaart: het analyseren van de terreinen op sterke en zwakke punten met de betrekking op duurzaamheid. De studenten kwamen met een verbeterplan met daarbij de uitgewerkte oplossingen voor het verduurzamen van terreinen. 

Elektrische veerdienst

Het meest creatieve en innovatieve idee dat aan het einde van het traject gepresenteerd werd was een elektrische veerdienst als alternatief voor de auto’s en bussen die nu de werknemers vervoeren van Alphen aan den Rijn naar het bedrijventerrein Hoogewaard. Koene: “Dit was een verduurzamingsoplossing waar wij zelf nooit aan hebben gedacht. De studenten hebben een rooster ontwikkeld voor de veerdienst en de prijzen uitgewerkt. Zelfs de wijze waarop we aan veerboten kunnen komen is uitgedacht. Dit plan is echt verassend en concreet.” 

Het was een idee die zelfs de wethouder van Alphen aan den Rijn verraste. “Dat is ook het hele doel van dit project. Om het gesprek over verduurzaming op gang te brengen tussen de verschillende partijen binnen de gemeente. De plannen van de studenten dragen enorm bij aan het op gang brengen van dat gesprek en maken de urgentie van de transities duidelijk.” 

Wat de studenten ervan vonden om hieraan bij te kunnen dragen? “Het voelt goed om mensen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen die niet geheel voor de hand liggen, maar die na onderzoek en demonstratie praktischer en bereikbaarder blijken dan je in eerste instantie denkt.” 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken gisteren 16:59

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 38

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Film gisteren 15:07

Film Onder het Maaiveld junior tijdens Bodemdierendagen

Tijdens de Bodemdierendagen Van 22 september tot en met 8 oktober is de film Onder het Maaiveld junior te zien bij Parkvilla op 1, 4 en 8 oktober. Minibeestjes op groot scherm. Een film voor kinderen van 7 tot 14 jaar met prachtige ondergrondse beelden van bodemdieren en een mooi verhaal over de relatie tussen boven- en ondergrondse diversiteit.

Blog Sport gisteren 13:15

Gunstige bekerloting Alphense clubs

De loting voor de eerste knock-out ronde van het bekertoernooi heeft voor de drie overgebleven Alphense clubs goed uitgepakt.

Overige gisteren 10:07

Opening High Side Burgers groot succes na emotionele dagen

Enkele dagen voor de officiële opening van het nieuwe restaurant van Paulos Dimitropoulos (28) in Alphen aan den Rijn ontstond er een tragische gebeurtenis. Het familierestaurant van van zijn vader, genaamd Olympia, werd op woensdag 20 september getroffen door een verwoestende brand. Het nieuws van deze ramp had een diepgaande impact op Paulos en zijn familie, maar ondanks de ontmoedigende situatie besloot hij vastberaden om de deuren van zijn nieuwe onderneming te openen.