GroenLinks
Advertorial Politiek plein

Studenten onderzoeken hoe inwonersparticipatie omhoog kan

Samen met gemeenteraadsleden gaan studenten van een hogeschool ideeën bedenken en uitvoeren om inwoners van Alphen aan den Rijn meer bij de lokale politiek te betrekken. Dat is het resultaat van de motie van GroenLinks en VVD die in de raadsvergadering van donderdag 22 september werd aangenomen. 

De aanleiding voor de motie is onder andere de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook blijkt uit de laatste belevingspeiling dat inwoners het idee hebben dat de overheid zich niet sterk inzet voor samenwerking met burgers. GroenLinks raadslid Erik van Zuylen vindt dit een kwalijke zaak. "Het vergroten van de betrokkenheid van inwoners bij de lokale politiek is een van de taken van de gemeenteraad. Maar om goed te kunnen onderzoeken hoe we dit het beste kunnen bereiken zijn de juiste tools en genoeg tijd nodig."

Hij vervolgt: "De afgelopen paar jaar zijn verschillende gemeenteraadsleden informeel betrokken geweest bij onderzoeken van leerlingen van de Hogeschool Utrecht over het vergroten van sociale cohesie en participatie in onze gemeente. Wij merken dat samenwerking met onderwijsinstellingen veel kansen biedt. Om het niet alleen bij ideeën te laten vroegen wij het college een bescheiden budget ter beschikking te stellen. Zo kunnen studenten zaalhuur of promotiemateriaal betalen om hun plannen uit te voeren."

Het college gaat aan de slag met een voorstel voor een pilot. Eerst wordt, in samenwerking met de griffie, uitgewerkt hoe gemeenteraadsleden het beste kunnen worden betrokken. De gemeenteraad beslist namelijk uiteindelijk welke voorstellen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Ook wordt er een planning gemaakt en een evaluatiemoment gekozen. Op basis hiervan kan vervolgens besloten worden of de samenwerking in die vorm door kan gaan. "Het is belangrijk dat de opdrachten zowel een meerwaarde hebben voor ons als voor de hogeschool", voegt VVD-raadslid Vanessa Scholtens toe. "De gemeenteraad kan gebruik maken van de kennis en kunde van studenten en de studenten kunnen ervaring opdoen in een praktijkomgeving. Een win-winsituatie."


Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.