Google Street View

Studentenwelzijn en werkdruk bij docenten grootste zorgen in mbo en hoger onderwijs

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt hard geraakt door de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus terug te dringen. ‘’Dit is vooral zichtbaar bij het welzijn van studenten, de werkdruk van medewerkers, de beschikbaarheid van stages, leerbanen en praktijklessen’’, zo stelt de Rijksoverheid. Dit is ook het geval bij mboRijnland in Alphen.

‘’De studievoortgang en de onderwijskwaliteit blijven door de enorme inzet van studenten, docenten en overig onderwijspersoneel tot nu toe nog op niveau, maar dat neemt de zorgen voor de toekomst niet weg.’’ Dit schreef minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven vorige week in een brief aan de Tweede Kamer over de gevolgen van het coronavirus voor het mbo en hoger onderwijs.

Invloeden voor het onderwijs in Alphen

De invloed van het coronavirus is ook duidelijk zichtbaar bij mboRijnland. ‘’Vanwege de maatregelen zijn we overgegaan van grotendeels fysiek onderwijs naar grotendeels online onderwijs. Voor sommige opleidingen gaat dit prima en zijn de studenten goed in staat om zelfstandig hun planning in de gaten te houden en de lessen online te volgen. Maar dit geldt niet voor iedereen’’, laat Anne van Leeuwen van mboRijnland weten. Met name bij het meest urgente onderwijs zorgt mboRijnland ervoor dat de studenten circa één à twee keer per week zo’n vier tot acht uur fysiek onderwijs krijgen. ‘’Dit is vooral om alle studenten op de rails te houden om examens en stage voor te bereiden of studievoortgang te behouden.’’ Al het overige onderwijs vindt online plaats.

Problematiek bij het zoeken van stageplaatsen en leerwerkplekken

Van Leeuwen vervolgt: ‘’Daarnaast zien we ook een groot tekort van het aantal stageplaatsen en leerwerkplekken. Zo zien we bijvoorbeeld bij de opleidingen die vallen onder Dienstverlening problematiek. Bij opleidingen zoals Toerisme & Recreatie worden bijvoorbeeld boekingen in vakantieparken door gasten geannuleerd. Er zijn dan ook geen stagiaires nodig.’’ Ook hebben stagiaires het moeilijk bij opleidingen zoals Sport & Bewegen en de horecasector. ‘’Ook de horeca is dicht met als direct gevolg dat ook in die sector geregeld een probleem ontstaat voor onze studenten.''

‘’Vooral de BBL-studenten, die zo’n drie à vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan, zitten in een lastig parket. Hun contracten worden vaak niet voortgezet.’’ Zo ziet de school bijvoorbeeld dat studenten al in hun proeftijd worden laten gaan, waardoor zij geen leerwerkplek meer hebben én geen inkomsten. ‘’Met de stages die BOL-studenten lopen, zien we dat de stagiaires die al geplaatst zijn veelal toch terecht kunnen. Zo kunnen koks die stage lopen gelukkig nog blijven koken voor de afhaalmogelijkheden bij restaurants, en worden gastvrouwen en gastheren ingezet om online bestellingen op te pakken.’’

Grote verschillen voor studenten en werknemers

Van docenten wordt nu al geruime tijd gevraagd om hun lessen grotendeels online te verzorgen. Dit is volgens Van Leeuwen ook voor hen een enorme verandering in de manier van lesgeven. ‘’We zijn ontzettend trots op hoe onze docenten het geven van onderwijs opnieuw hebben uitgevonden, en hoe zij nu al maandenlang flexibel meebewegen in alle veranderende omstandigheden, waarbij de kwaliteit van onderwijs altijd voorop staat.’’ 

‘’Dit breng veel extra werk met zich mee’’, aldus Van Leeuwen. Naast het feit dat docenten het geven van hun lesstof in een nieuwe vorm hebben moeten gieten, is bijvoorbeeld ook de planning een enorme uitdaging van het overschakelen op deels online en deels fysiek onderwijs. De verwachting is dat deze situatie nog aanhoudt zolang de coronacrisis duurt. De gemeente, EDBA, VOA en mboRijnland zetten zich daarom samen in om een aanpak rond jeugdwerkloosheid te ontwikkelen, waarbij onder andere wordt gekeken naar hoe er meer stageplekken gegenereerd kunnen worden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.