Eveline Verhoeve

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Het is de bedoeling dat inwoners zelf kleinschalige evenementen op poten zetten en dat de gemeente deze faciliteert. “De feesten moeten op de wijk of de buurt zijn gericht. En we hopen dat er vooral ook veel ideeën uit de dorpen komen”, zegt wethouder Gert-Jan Schotanus. “De subsidieverordening is klaar, dus er kan nu worden aangevraagd.”

Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat op zoveel mogelijk plekken in de gemeente tien jaar eenheid wordt gevierd. Kosten die hiervoor moeten worden gemaakt, kunnen voor subsidie in aanmerking komen. De activiteiten moeten ook een link hebben met de tweeduizend jaar geschiedenis van de hele gemeente. Het hoeft niet te gaan om geheel nieuwe activiteiten, ze kunnen ook aansluiten bij een bestaand evenement.

Eenmalige subsidies tot € 1.500,- voor inwonersactiviteiten kunnen via de gemeentelijke website worden ingediend tot 15 mei. Daarna worden alle aanvragen beoordeeld en op 29 mei is bekend welke plannen subsidie krijgen en welke niet.

Naast de inwonersactiviteiten wordt voor een totaalbedrag van € 125.000,- onder meer aangesloten bij de Cultuurestafette, de Canon van Alphen en het Heitingatoernooi. Ook is er een gratis Midzomeravondfeest op 20 of 21 juni in Museumpark Archeon. De Alphense gemeenteraad heeft in december besloten om de tien jaar fusie te vieren en heeft hiervoor in totaal € 200.000,- beschikbaar gesteld.

Op de foto de Grote Bonte Fusieshow ter gelegenheid van de fusie in 2014


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.