Josh Walet

Succesvolle operatie: ruim zeventig jaar oude kastanjeboom staat op zijn nieuwe plek

Het was een spectaculair gezicht maandag. De grote kastanjeboom op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan van ruim zeventig jaar oud en veertien meter hoog werd in één dag uitgegraven, opgetild en een stukje verderop op de Anna van Burenlaan weer herplant.

Aan de Ambonstraat/Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan in Alphen komen zestig huurappartementen. Het verplaatsen van de ruim zeventig jaar oude kastanjeboom maakt onderdeel uit van het plan. De boom moest verhuisd worden naar een nieuwe locatie iets verderop, aan de Anna van Burenlaan. Aangezien de kastanjeboom een beleidsmatige status heeft als beschermwaardige boom, was dit een project dat de nodige voorbereiding vereiste.

Voorbereidingen

Bogor Projectontwikkeling: “Bij aanvang van het project is de kluit gedeeltelijk vrij gegraven en een gietrand aangebracht om de boom te bewateren. In de nieuwe situatie wordt ook een gietrand aangebracht naast een beluchting onder de boom, zodat voeding, zuurstof en vocht optimaal geregeld zijn. In droge perioden kan de bewatering na herplaatsing wel oplopen van 800 tot 1.000 liter per week.”

Vooraf is de boom ingespoten met antiverdampingsmiddel. Aangezien de eerste bladeren nog voor verplaatsing van de boom zijn gevallen was dit noodzakelijk om de verdamping van het blad te minimaliseren. Eventuele negatieve effecten van het verlies aan wortels wordt hiermee zoveel mogelijk ondervangen. “Dit betekent ook dat de boom, bij droge omstandigheden, tot en met november bewaterd moet worden, zodat er een optimale uitgangssituatie gecreëerd wordt op de nieuwe locatie.”

In één dag verplaatsen

De verplaatsing van de ruim zeventig jaar oude en veertien meter hoge kastanjeboom nam maandag de hele dag in beslag. ’s Ochtends vroeg werd begonnen met het project. De kastanjeboom werd verticaal op de kraan gehesen, verplaatst, geplaatst en verankerd op de locatie aan de Anna van Burenlaan. De kruising Willem de Zwijgerlaan/Prins Bernhardlaan was afgesloten om de verplaatsing mogelijk te maken. Er was de nodige vertraging, maar het project kon wel in één dag worden afgerond. Na de plaatsing van de boom in het nieuwe plantgat schepten wethouder Gert-Jan Schotanus en Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling de eerste grond bij de boom. Aan het einde van de middag werd de kruising weer opengesteld voor verkeer.

Wat gaat er gebeuren nu de kastanjeboom op zijn plek staat? "De komende periode zal de boom met regelmaat bewaterd en gecontroleerd worden, waarbij de verwachting is dat de boom in het voorjaar van 2023 weer vol in het blad zal staan op de nieuwe locatie", aldus Bogor Projectontwikkeling. "We ronden hierbij een succesvol project af en leveren hiermee een bijdrage aan een duurzame samenleving met een investering van tienduizenden euro’s in de verplaatsing van de kastanjeboom."

Met onderstaande beelden krijg je een impressie van het verloop van de verplaatsing.

Foto album

Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jeugd en familie gisteren 18:07

Pakjesavond staat voor de deur!

Vorige weken zijn er al heel wat schoenen gevuld met cadeautjes en lekkernijen. Vanavond is het weer zover, pakjesavond staat voor de deur! Ben jij braaf geweest dit jaar?

Advertorial Werken gisteren 16:24

Apics Flexjobs voor jouw baan in de logistiek

Ben je momenteel op zoek naar een uitdagende baan in de dynamische logistieke branche? Neem dan gerust contact op met Apics Flexjobs, waar ze beschikken over een uitgebreid netwerk van werkgevers en hun enthousiast inzetten om je met de juiste kansen te verbinden. 

Maatschappelijk gisteren 14:38

Lionsclubs Alphen weer op jacht naar koffiepunten en vreemd geld

Lionsclub Alphen en Lionsclub Rhijnhart reiken rond de feestdagen de Voedselbank in Alphen aan den Rijn de helpende hand toe. Ook dit jaar sluiten ze weer aan bij de landelijke actie voor het inzamelen van Douwe Egberts koffiepunten. Deze punten worden door Douwe Egberts verzilverd in pakken koffie die worden gedoneerd aan de voedselbank.