Josh Walet

Succesvolle operatie: ruim zeventig jaar oude kastanjeboom staat op zijn nieuwe plek

Het was een spectaculair gezicht maandag. De grote kastanjeboom op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan van ruim zeventig jaar oud en veertien meter hoog werd in één dag uitgegraven, opgetild en een stukje verderop op de Anna van Burenlaan weer herplant.

Aan de Ambonstraat/Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan in Alphen komen zestig huurappartementen. Het verplaatsen van de ruim zeventig jaar oude kastanjeboom maakt onderdeel uit van het plan. De boom moest verhuisd worden naar een nieuwe locatie iets verderop, aan de Anna van Burenlaan. Aangezien de kastanjeboom een beleidsmatige status heeft als beschermwaardige boom, was dit een project dat de nodige voorbereiding vereiste.

Voorbereidingen

Bogor Projectontwikkeling: “Bij aanvang van het project is de kluit gedeeltelijk vrij gegraven en een gietrand aangebracht om de boom te bewateren. In de nieuwe situatie wordt ook een gietrand aangebracht naast een beluchting onder de boom, zodat voeding, zuurstof en vocht optimaal geregeld zijn. In droge perioden kan de bewatering na herplaatsing wel oplopen van 800 tot 1.000 liter per week.”

Vooraf is de boom ingespoten met antiverdampingsmiddel. Aangezien de eerste bladeren nog voor verplaatsing van de boom zijn gevallen was dit noodzakelijk om de verdamping van het blad te minimaliseren. Eventuele negatieve effecten van het verlies aan wortels wordt hiermee zoveel mogelijk ondervangen. “Dit betekent ook dat de boom, bij droge omstandigheden, tot en met november bewaterd moet worden, zodat er een optimale uitgangssituatie gecreëerd wordt op de nieuwe locatie.”

In één dag verplaatsen

De verplaatsing van de ruim zeventig jaar oude en veertien meter hoge kastanjeboom nam maandag de hele dag in beslag. ’s Ochtends vroeg werd begonnen met het project. De kastanjeboom werd verticaal op de kraan gehesen, verplaatst, geplaatst en verankerd op de locatie aan de Anna van Burenlaan. De kruising Willem de Zwijgerlaan/Prins Bernhardlaan was afgesloten om de verplaatsing mogelijk te maken. Er was de nodige vertraging, maar het project kon wel in één dag worden afgerond. Na de plaatsing van de boom in het nieuwe plantgat schepten wethouder Gert-Jan Schotanus en Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling de eerste grond bij de boom. Aan het einde van de middag werd de kruising weer opengesteld voor verkeer.

Wat gaat er gebeuren nu de kastanjeboom op zijn plek staat? "De komende periode zal de boom met regelmaat bewaterd en gecontroleerd worden, waarbij de verwachting is dat de boom in het voorjaar van 2023 weer vol in het blad zal staan op de nieuwe locatie", aldus Bogor Projectontwikkeling. "We ronden hierbij een succesvol project af en leveren hiermee een bijdrage aan een duurzame samenleving met een investering van tienduizenden euro’s in de verplaatsing van de kastanjeboom."

Met onderstaande beelden krijg je een impressie van het verloop van de verplaatsing.

Foto album

Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.