Alphens EV

Super sporthal in De Bijlen is niet meer realistisch

De plannen voor een 'Ziggo Droom' bij Sportpark De Bijlen gaan de ijskast in. In plaats van grote sport- en evenementenhallen komen er twee sobere sporthallen met in totaal zes sportzalen. Daarnaast wordt op de locatie Dillenburg en Rijnstreekhal een nieuwe turnhal voor DOS Sporthome gebouwd met woningbouw.

Wethouder Gert-Jan Schotanus legt uit dat het in deze tijden niet realistisch meer is om een groot sportcomplex met evenementenhal, de 'Ziggo Droom', neer te zetten. Dat is een streep door de grootse plannen waar al een paar jaar aan wordt gewerkt, maar: "Je moet ook lef genoeg hebben om af te schalen".

In Alphen-Stad is een groot tekort aan binnensportvoorzieningen. Er zijn te weinig hallen voor het voortgezet onderwijs en voor de binnensporten. Het tekort is op dit moment zeven sportzalen, in een sporthal passen drie zalen. Met de nieuwbouw van twee sporthallen in De Bijlen is het tekort teruggebracht, maar niet verdwenen. "En, we moeten rekening houden met woningbouw waardoor de behoefte aan extra zalen zal stijgen."

De Bijlen

Het is de bedoeling dat er haast wordt gemaakt met de twee nieuwe sporthallen in De Bijlen. Deze worden gebouwd op de locatie waar nu MAX zit en waar de vrachtwagenparkeerplaats is. Beide moeten worden verplaatst. Er zijn oudere meer ambitieuze plannen die soberder moeten worden. Er wordt inmiddels door een projectteam aan een haalbaarheidsonderzoek en uitwerking van de mogelijkheden gewerkt.

DOS Sporthome en Rijnstreekhal

Daarnaast zijn de Rijnstreekhal en de Dillenburg al fors langer in gebruik dan hun levensduur. Omdat de nieuwe hallen er nog niet zijn, moet de Rijnstreekhal langer in gebruik blijven. Dit betekent dat deze moet worden gerenoveerd of dat er een tijdelijke hal wordt geplaatst.

Voor de hele locatie Dillenburg wordt een Business Case gemaakt. Hierin is voorzien in complex met een turnhal voor DOS Sporthome en woningbouw.

Achtergronden

Al jaren wordt gesproken over uitbreiding van de sporthallen in gemeente Alphen aan den Rijn, maar specifiek in Alphen-Stad. In 2016 is geconcludeerd dat naast de drie bestaande sporthallen - Arena, Limeshal en Rijnstreekhal - er geen vierde hal nodig is en dat dit financieel ook niet haalbaar is.

In de jaren erna is de bezettingsgraad, dus hoe vaak wordt een hal gebruikt, behoorlijk gestegen. Enerzijds iets om trots op te zijn, anderzijds betekent dit dat vooral scholen in de problemen komen omdat tijdens de schooltijden alle hallen bezet zijn. Dat blijkt uit een onderzoek in 2021. Uit het data-onderzoek blijkt ook dat Alphen-Stad in vergelijking met andere steden een fors tekort heeft aan sporthallen.

Begin 2022 lijkt het rozengeur en maneschijn. Er is een goede locatie gevonden aan De Bijlen, er kan een groene uitstraling komen en de hallen kunnen duurzaam worden neergezet met voldoende eigen parkeerruimte. Er is ook ruimte voor culturele activiteiten, waar onder MAX, en grotere evenementen.

Uit een haalbaarheidsonderzoek eind 2022 blijkt dat de investeringskosten en exploitatielasten fors zijn. Daarom duurt een definitief voorstel langer dan gedacht.

Inmiddels is het anderhalf jaar later en er wordt nu gewerkt aan plannen voor een aanzienlijk soberder versie met twee grote sporthallen voor onderwijs en breedtesport.

Foto boven Rijnstreekhal
Foto onder DOS Sporthome

Super sporthal in De Bijlen is niet meer realistisch Dillen.JPG


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.