Als de gemeenteraad instemt met het besluit, mogen supermarkten in Alphen op Goede Vrijdag en tweede paasdag ruimere openingstijden hanteren. Hiermee hoopt de gemeente de verwachte drukte beter te kunnen spreiden.

Vorig jaar werd bij hoge uitzondering besloten dat supermarkten vanwege de coronacrisis op eerste paasdag hun deuren mochten openen. Dit jaar is daar opnieuw een aanvraag voor gedaan door Albert Heijn. “Wij willen het boodschappen doen graag zo prettig en veilig mogelijk maken. Samen met onze medewerkers zetten we ons in, ook tijdens de coronacrisis, onze rol te spelen om klanten veilig boodschappen te laten doen”, zo zegt Albert Heijn in de aanvraag.

Drukte spreiden

Aangezien zij rond de feestdagen drukte verwachten, doen ze een beroep op de gemeente om de openingstijden op en rondom de paasdagen te verruimen. “Deze verruiming in openingstijden gaat ons enorm helpen de veiligheid voor klanten en medewerkers te borgen. Klanten zullen zich meer spreiden gedurende de dag, waardoor het rustiger zal blijven in de winkel en de 1,5 meter afstand beter bewaakt kan worden.”

De gemeente deelt dit argument. “Op dit moment gaat de samenleving nog steeds door een tweede golf van het coronavirus en zijn er strenge maatregelen ingezet om het coronavirus onder controle te krijgen. Er is nog geen duidelijk zicht op wanneer en welke maatregelen versoepeld kunnen worden. Daarom is het voor nu de verwachting dat een deel van deze maatregelen, net zoals de feestdagen in december, nog steeds van kracht zullen zijn”, zo zegt de gemeente.

“Een effect van de maatregelen, waaronder de beperkingen in groepsgrootte bij samenkomsten en de sluiting van de horeca, is dat meer mensen Pasen in kleine gezelschappen thuis zullen vieren. Hierdoor zou het in de supermarkten extra druk kunnen worden, omdat meer mensen meer boodschappen zullen doen. Deze extra drukte brengt mogelijk gezondheidsrisico’s voor personeel en klanten met zich mee, waardoor zoveel mogelijk spreiding van bezoekers wenselijk is.”

Ruimere openingstijden

De Albert Heijn ziet graag dat hun vestiging in winkelcentrum De Herenhof van maandag 29 maart tot en met donderdag 1 april en op zaterdag 3 april open kan van 06:00 tot 23:00 uur. Op Goede Vrijdag zouden ze alle filialen van 06:00 tot 22:00 uur willen openen, en op eerste en tweede paasdag van 08:00 tot 22:00 uur.

De supermarkten net als vorig jaar openen op eerste paasdag gaat echter niet gebeuren. Daar geeft het college van burgemeester en wethouders geen toestemming voor. Wel staan ze het verruimen van de openingstijden op andere dagen rond Pasen toe. Op voorwaarde dat de gemeenteraad daar mee akkoord gaat, is het voor alle supermarkten in Alphen toegestaan om op onderstaande momenten de openingstijden te verruimen: