Take the lead!

It takes 2 to Tango. Een goede Leider maakt een goede Volger. Het zijn een paar clichés over de Tango.

Kaboem daar sta je dan in je 1e les Argentijnse Tango als Leider. In de meeste gevallen zijn jullie leiders ‘mannen’. Nou ja daar begin je nu waarschijnlijk aan te twijfelen. Het beeld van de Argentijnse-tangodanser is voor velen een stoere macho man die zonder enige twijfel een dame heel dicht bij zich houdt, haar ronddanst en waarbij hij de dans domineert.

Ik moet je even uit je droom helpen en waarschijnlijk je zorgen wegnemen. Iedereen kan de tango leren dansen dus ook jij als niet-stoere-macho-man. Zolang je kan lopen, kun je de Argentijnse Tango dansen. En wil je domineren; dan ben je hier op het verkeerde Alphense adres.

Tangodansen is als een dialoog tussen 2 mensen, de één geeft de intentie (leider) en de ander geeft daarop feedback (volger). Een gesprek voer je niet met een lawine aan informatie, maar het is zenden, ontvangen, reageren en afstemmen op elkaar. Hetzelfde geldt in de taal de Argentijnse Tango waarin het ‘dansgesprek’ non-verbaal is.

Terug naar de rol Leider. Ik heb in woorden er heus wat over te vertellen namelijk. Wat maakt iemand nu tot Leider? Wat houdt de rol precies in? Welke leider ben jij in het dagelijks leven? De man-in-huis, de manager, de collega, de teamspeler, de coach, de vriend, de papa, de muzikant… in ieder schuilt een leider. Waarschijnlijk heb je het nooit eerder op deze manier bekeken. Voilà, hier de bewustwording van jouw leidersrol(len).

Dat is een hele interessante rol. Laten we eens een cliché eruit pakken, ‘it takes 2 2 Tango’. Hoe praat je met de ander? Een gesprek begint ergens. Je zoekt oogcontact, glimlacht en stemt af op elkaar. Je geeft een intentie (in woorden), je opent het gesprek met een aanhef en brengt de boodschap over met lichaamstaal. Om een dialoog op te bouwen is het fijn om een reactie te ontvangen, toch? Feedback krijgen om daarop weer te reageren en op die wijze komt een dialoog tot bloei.

En nu wat kan je ermee? Praten en dansen. De Argentijnse Tango is een improvisatiedans waarin je leidt en volgt, net als in een dialoog, samen kom je in beweging om een stap te zetten en uiteindelijk om avonden vol te dansen.

Ik daag je uit! Wil jij weten hoe het staat met jouw leiderskwaliteiten? Ik lees je graag en wil je op het juiste spoor zetten om jouw leiderskwaliteiten verder te ontwikkelen. Dus proef eens een tango en ondervindt het aan den lijve op de dansvloer.

Tot het volgende blog over de tango! Ik heb er zin in!

Saludos,

Vanessa Snell


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:49

Plan voor bescherming van cultuurhistorie valt goed

De plannen van wethouder Erik van Zuylen voor beleid rond cultuurhistorie vallen goed bij de Alphense politiek. De beheersverordening en het bestemmingsplan cultuur gaan beide als hamerstuk naar de gemeenteraad die dit beleid zal goedkeuren. Bij de plannen gaat het vooral om bescherming van historisch erfgoed.

Advertorial Kinderen vandaag 15:33

Theater Castellum geeft Mad Science V.I.Pakketje weg

Op zondag 6 februari gaat het er knallend aan toe in Castellum met de voorstelling Mad Science (5+). Het theater mag twee V.I.Pakketjes vol met proefjes en experimenten weggeven. 

Wonen en bouwen vandaag 12:10

Nieuwbouw Scala College officieel begonnen: eerste paal is de grond in

De eerste paal voor de nieuwbouw van het Scala College aan de Henry Dunantweg is de grond in. De realisatie van de nieuwbouw voor het Scala College is daarmee gestart. De bouw is in handen van Du Prie bouw & ontwikkeling. De oplevering wordt verwacht in juni 2023.